Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

2023.12.11. 13:30
Ajánlom
A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalmi Kollégiuma a 2024-es évben nem ítélt meg támogatást a Szépírók Társasága számára. Az egyesület a döntést a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló

egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként értékelte.

Az NKA később úgy reagált, nem feladatuk bármely kulturális szervezet működési költségét finanszírozni a teljes támogatási igény biztosításával. Mint írták,

a Szépírók Társasága nem először próbálja politikainak beállítani az NKA szakmai döntését.

Most a társaság Zéró-akció elnevezéssel adománygyűjtő-estet hirdetett, amely során szegedi és emigrációban élő Szépíró-tagok olvasnak fel műveikből december 14-én, a szegedi Grand Caféban. Az eseményt Czinki Ferenc elnök köszöntője nyitja meg, ezt követően Bencsik Orsolya, Czinki Ferenc, Gyukics Gábor, Orcsik Roland, Simon Adri és Szilasi László felolvasását hallgathatja meg a közönség. A társaság külföldön élő tagjai – Berta Ádám, Dunajcsik Mátyás, Kiss Tibor Noé, Péterfy Gergely, Farkas Péter, Kun Árpád, Lesi Zoltán, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Szeles Judit – online jelentkeznek be. A szervezetet egyúttal online is támogathatjuk

A Szépírók Társasága szerint munkájuk támogatásával egyúttal

  • az ország legnagyobb független irodalmi szervezetét
  • kedvenc íróinkat
  • a kortárs magyar irodalom oktatását
  • a minőségi magyar irodalom jelenét és jövőjét
  • egy folyamatosan megújuló és nyitott művészeti közösséget
  • a jövő olvasóit és alkotóit
  • az irodalom mindennapjainak dolgozóit is támogatjuk.

További részletek az esemény Facebook-oldalán

Fejléckép: Szépírók Társasága (Fotó/Forrás: Szépírók Társasága)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.