Könyv

„Ahogyan élek, az a hazám” – Balla Zsófia a Kult50-ben

2020.09.29. 16:25
Ajánlom
„Néha lötyög, meg kell igazítani” – mondja Balla Zsófia, aki fiatalkori verseire is kritikusan néz vissza. Javítgatja őket. Pontosítja. Mint megjegyzi, az okos, szeretetteljes és hozzáértő kritika a legnagyobb ajándék, amit egy író, vagy egy költő kaphat. A dicséretekkel nem igazán tud mit kezdeni, főleg, amikor azt látja, hogy ezek egyfajta értetlenséggel párosulnak.

Kult50 kategória: Irodalom

Védnök: Krusovszky Dénes

Elismert teljesítmény: A darázs fészke című kötet

Csakis az értő olvasatok segítenek – jegyzi meg egy interjúban. Az ember gyűjtheti a „lájkokat”, de nem az határozza meg, hogy hányan dicsérik, hanem hogy hányan olvassák el mélyen értően, alaposan.

Balla Zsófia hétévente publikál versesköteteket. Tavaly azonban egyszerre két remekbe szabott könyve is megjelent.

a-darazs-feszke-154008.jpg

Balla Zsófia: A darázs fészke (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

A darázs fészke – negyven év esszéi és prózai írásai. A számos díjjal kitüntetett költőnek ez az első esszékötete.  A könyv alcímében – értekező próza helyett – „értekező lírát” olvashatunk, köztük a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián elmondott székfoglalóját. Az esszé alapkérdése: az összmagyar kultúra eléggé magába tudja-e szívni a határon túliak kultúráját? Az élet két fele című kötet pedig Balla Zsófia költői életművét, az 1965 és 2019 között írt verseit tartalmazza.

Balla Zsófia Kolozsváron született, 44 évesen települt át Magyarországra. Ma már többnyire Budapesten él, s

írásaiban meghatározóak a két otthon, a kolozsvári és a budapesti közötti érzés-ingadozások, a kisebbségi lét okozta szorongások és a személyes traumák.

Az érettségi előtti évben erős hátfájásra panaszkodott, s a vizsgálatok fölfedeztek a hátán, a gerince 3.-4. csigolyájánál egy betokosodott ikertestvért. Bátyja két évvel korábban úgy született, hogy nyitott volt a gerince – éppen ugyanott. Így jelentek meg rajtuk is édesanyjuk maradandó sérülései a koncentrációs láger után, ahol a nők egy évig nem menstruáltak és brómot kaptak. A költőnőt négyszer műtötték meg a háta miatt. „A testemen viselem ennek a nyomát” – mondta. S

erre az időszakra ráment a felvételije is, hegedűszakon: nem vették föl.

Utólag megjegyezte, megbízható zenész volt, de muzsikusként sosem bizonyult különösen tehetségesnek. Végül zenetanárként végzett, sokáig rádiónál dolgozott irodalmi és zenei szerkesztőként. Egy ideig agráripari tudósítónak kellett állnia, ami – mint mondta – keserves időszak volt az életében, hiszen nem értett hozzá. Igazgatók, párttitkárok és főmérnökök hazugságait hallgatta, majd leírta, hogy a disznó bemegy a gyárba, kijön a cipő és a kettő között mi történik. Mert őt mindig az érdekelte, hogyan lesz valamiből valami.

Balla-Zsofia-154005.jpg

Balla Zsófia (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

Balla Zsófia fél évszázada van jelen a magyar irodalmi életben. A mai napig a saját bőrén érzi az abból fakadó bizalmatlanságot, hogy nem Magyarországon nőtt fel. S – mint mondja – egy bizonyos idegenkedést sohasem tud legyőzni az ember. Egyik híres verssorát 21 évesen írta: „Ahogyan élek, az a hazám.”

Úgy véli, az ember a saját magában ébredő kritikát tudja a legnehezebben elhárítani.

Mások szerint túlságosan is önkritikus, és rontja vele a saját ázsióját. Ő azt mondja, csak mások nem mondják el, hogyan kell szembesülniük önmagukkal.

A darázs fészke című könyve négy évtizeden át íródott. Szerinte ez a lassúság is jelent valamit. Mint megjegyzi,

nem híres írónak, hanem jó írónak kell lenni.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.