Könyv

„Ahogyan élek, az a hazám” – Balla Zsófia a Kult50-ben

2020.09.29. 16:25
Ajánlom
„Néha lötyög, meg kell igazítani” – mondja Balla Zsófia, aki fiatalkori verseire is kritikusan néz vissza. Javítgatja őket. Pontosítja. Mint megjegyzi, az okos, szeretetteljes és hozzáértő kritika a legnagyobb ajándék, amit egy író, vagy egy költő kaphat. A dicséretekkel nem igazán tud mit kezdeni, főleg, amikor azt látja, hogy ezek egyfajta értetlenséggel párosulnak.

Kult50 kategória: Irodalom

Védnök: Krusovszky Dénes

Elismert teljesítmény: A darázs fészke című kötet

Csakis az értő olvasatok segítenek – jegyzi meg egy interjúban. Az ember gyűjtheti a „lájkokat”, de nem az határozza meg, hogy hányan dicsérik, hanem hogy hányan olvassák el mélyen értően, alaposan.

Balla Zsófia hétévente publikál versesköteteket. Tavaly azonban egyszerre két remekbe szabott könyve is megjelent.

a-darazs-feszke-154008.jpg

Balla Zsófia: A darázs fészke (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

A darázs fészke – negyven év esszéi és prózai írásai. A számos díjjal kitüntetett költőnek ez az első esszékötete.  A könyv alcímében – értekező próza helyett – „értekező lírát” olvashatunk, köztük a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián elmondott székfoglalóját. Az esszé alapkérdése: az összmagyar kultúra eléggé magába tudja-e szívni a határon túliak kultúráját? Az élet két fele című kötet pedig Balla Zsófia költői életművét, az 1965 és 2019 között írt verseit tartalmazza.

Balla Zsófia Kolozsváron született, 44 évesen települt át Magyarországra. Ma már többnyire Budapesten él, s

írásaiban meghatározóak a két otthon, a kolozsvári és a budapesti közötti érzés-ingadozások, a kisebbségi lét okozta szorongások és a személyes traumák.

Az érettségi előtti évben erős hátfájásra panaszkodott, s a vizsgálatok fölfedeztek a hátán, a gerince 3.-4. csigolyájánál egy betokosodott ikertestvért. Bátyja két évvel korábban úgy született, hogy nyitott volt a gerince – éppen ugyanott. Így jelentek meg rajtuk is édesanyjuk maradandó sérülései a koncentrációs láger után, ahol a nők egy évig nem menstruáltak és brómot kaptak. A költőnőt négyszer műtötték meg a háta miatt. „A testemen viselem ennek a nyomát” – mondta. S

erre az időszakra ráment a felvételije is, hegedűszakon: nem vették föl.

Utólag megjegyezte, megbízható zenész volt, de muzsikusként sosem bizonyult különösen tehetségesnek. Végül zenetanárként végzett, sokáig rádiónál dolgozott irodalmi és zenei szerkesztőként. Egy ideig agráripari tudósítónak kellett állnia, ami – mint mondta – keserves időszak volt az életében, hiszen nem értett hozzá. Igazgatók, párttitkárok és főmérnökök hazugságait hallgatta, majd leírta, hogy a disznó bemegy a gyárba, kijön a cipő és a kettő között mi történik. Mert őt mindig az érdekelte, hogyan lesz valamiből valami.

Balla-Zsofia-154005.jpg

Balla Zsófia (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

Balla Zsófia fél évszázada van jelen a magyar irodalmi életben. A mai napig a saját bőrén érzi az abból fakadó bizalmatlanságot, hogy nem Magyarországon nőtt fel. S – mint mondja – egy bizonyos idegenkedést sohasem tud legyőzni az ember. Egyik híres verssorát 21 évesen írta: „Ahogyan élek, az a hazám.”

Úgy véli, az ember a saját magában ébredő kritikát tudja a legnehezebben elhárítani.

Mások szerint túlságosan is önkritikus, és rontja vele a saját ázsióját. Ő azt mondja, csak mások nem mondják el, hogyan kell szembesülniük önmagukkal.

A darázs fészke című könyve négy évtizeden át íródott. Szerinte ez a lassúság is jelent valamit. Mint megjegyzi,

nem híres írónak, hanem jó írónak kell lenni.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv Jonathan Swift

Aki annyira szatirikusan írt Angliáról, hogy mesének hitték – Jonathan Swift

Kétszázhetvenöt éve, 1745. október 19-én hunyt el Jonathan Swift ír-angol író, költő, a szatíra mestere, a Gulliver utazásai című regény szerzője. 
Könyv ajánló

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv hír

Harag Anita az idei Margó-díjas

Hatodik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének. Idén Harag Anita, a Magvető Kiadónál megjelent, az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötet szerzője nyert.