Könyv

„Ahogyan élek, az a hazám” – Balla Zsófia a Kult50-ben

2020.09.29. 16:25
Ajánlom
„Néha lötyög, meg kell igazítani” – mondja Balla Zsófia, aki fiatalkori verseire is kritikusan néz vissza. Javítgatja őket. Pontosítja. Mint megjegyzi, az okos, szeretetteljes és hozzáértő kritika a legnagyobb ajándék, amit egy író, vagy egy költő kaphat. A dicséretekkel nem igazán tud mit kezdeni, főleg, amikor azt látja, hogy ezek egyfajta értetlenséggel párosulnak.

Kult50 kategória: Irodalom

Védnök: Krusovszky Dénes

Elismert teljesítmény: A darázs fészke című kötet

Csakis az értő olvasatok segítenek – jegyzi meg egy interjúban. Az ember gyűjtheti a „lájkokat”, de nem az határozza meg, hogy hányan dicsérik, hanem hogy hányan olvassák el mélyen értően, alaposan.

Balla Zsófia hétévente publikál versesköteteket. Tavaly azonban egyszerre két remekbe szabott könyve is megjelent.

a-darazs-feszke-154008.jpg

Balla Zsófia: A darázs fészke (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

A darázs fészke – negyven év esszéi és prózai írásai. A számos díjjal kitüntetett költőnek ez az első esszékötete.  A könyv alcímében – értekező próza helyett – „értekező lírát” olvashatunk, köztük a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián elmondott székfoglalóját. Az esszé alapkérdése: az összmagyar kultúra eléggé magába tudja-e szívni a határon túliak kultúráját? Az élet két fele című kötet pedig Balla Zsófia költői életművét, az 1965 és 2019 között írt verseit tartalmazza.

Balla Zsófia Kolozsváron született, 44 évesen települt át Magyarországra. Ma már többnyire Budapesten él, s

írásaiban meghatározóak a két otthon, a kolozsvári és a budapesti közötti érzés-ingadozások, a kisebbségi lét okozta szorongások és a személyes traumák.

Az érettségi előtti évben erős hátfájásra panaszkodott, s a vizsgálatok fölfedeztek a hátán, a gerince 3.-4. csigolyájánál egy betokosodott ikertestvért. Bátyja két évvel korábban úgy született, hogy nyitott volt a gerince – éppen ugyanott. Így jelentek meg rajtuk is édesanyjuk maradandó sérülései a koncentrációs láger után, ahol a nők egy évig nem menstruáltak és brómot kaptak. A költőnőt négyszer műtötték meg a háta miatt. „A testemen viselem ennek a nyomát” – mondta. S

erre az időszakra ráment a felvételije is, hegedűszakon: nem vették föl.

Utólag megjegyezte, megbízható zenész volt, de muzsikusként sosem bizonyult különösen tehetségesnek. Végül zenetanárként végzett, sokáig rádiónál dolgozott irodalmi és zenei szerkesztőként. Egy ideig agráripari tudósítónak kellett állnia, ami – mint mondta – keserves időszak volt az életében, hiszen nem értett hozzá. Igazgatók, párttitkárok és főmérnökök hazugságait hallgatta, majd leírta, hogy a disznó bemegy a gyárba, kijön a cipő és a kettő között mi történik. Mert őt mindig az érdekelte, hogyan lesz valamiből valami.

Balla-Zsofia-154005.jpg

Balla Zsófia (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

Balla Zsófia fél évszázada van jelen a magyar irodalmi életben. A mai napig a saját bőrén érzi az abból fakadó bizalmatlanságot, hogy nem Magyarországon nőtt fel. S – mint mondja – egy bizonyos idegenkedést sohasem tud legyőzni az ember. Egyik híres verssorát 21 évesen írta: „Ahogyan élek, az a hazám.”

Úgy véli, az ember a saját magában ébredő kritikát tudja a legnehezebben elhárítani.

Mások szerint túlságosan is önkritikus, és rontja vele a saját ázsióját. Ő azt mondja, csak mások nem mondják el, hogyan kell szembesülniük önmagukkal.

A darázs fészke című könyve négy évtizeden át íródott. Szerinte ez a lassúság is jelent valamit. Mint megjegyzi,

nem híres írónak, hanem jó írónak kell lenni.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv magazin

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

Év eleje táján évek óta újra megosztja (és kiegészíti) korábbi Facebook-bejegyzését Dragomán György, amelyben a rendszeres olvasáshoz ad néhány tippet: mikor, hol, mit?
Könyv hír

Idén is a Radnóti Színházban mutatják be az új Grecsó-kötetet

Grecsó Krisztián új kötete, a Valami népi február 8-án és 9-én mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kötetből Schneider Zoltán olvas fel részleteket, közreműködik Szabó Balázs zenész, népzenész, bábos, mesélő. A beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész vezeti. 
Könyv hír

Egy nemzetközi felmérés szerint a Booker a legjelentősebb irodalmi kitüntetés

A kutatásban kiadók, írók, könyvkereskedők, valamint a média szereplői mondták el véleményüket az irodalmi élet elismeréseiről, a Bookert hozva ki a legfontosabb kitüntetésnek – írja a Bookseller.