Könyv

Aki háromszor disszidált, mégis mindig itt maradt – 80 éves Oravecz Imre

2023.02.15. 11:50
Ajánlom
A hopik könyve, Halászóember, A megfelelő nap, 1972. szeptember vagy A rög gyermekei – néhány könyv, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a magyar kortárs irodalom. 80 évvel ezelőtt, ezen a napon született a Kossuth- és József Attila-díjas Oravecz Imre.

Oravecz Imre 1943. február 15-én született Szajlán. Általános iskolába szülőfalujában járt, az érettségit Szentgotthárdon tette le. 1962 és 1967 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen tanult magyar–német szakon, és ugyanott diplomát szerzett. Első versei az Alföldben jelentek meg, 1962-ben. 1975-ig egyetlen más hazai országos terjesztésű orgánum sem közölte szövegeit. Az egyetem befejezése után költözött Budapestre.

Helyreálló egyensúly

Mindig szorongok,
ha Szajlára megyek.
Fáradtság jele ez,
vagy a gyávaságé,
hogy szembesülök a valósággal,
de mikor már ott vagyok,
egy idő után mindig megkönnyebbülök,
és örülök,
hogy nem hátráltam meg.

Versei 1968-ban jelentek meg az újvidéki Hídban, Bori Imre kísérőtanulmányával. Első kötetét a Szépirodalmi Kiadó szerkesztői visszautasították, de

verseit beválogatták a Költők egymás közt című antológiába, amelyben a fiatal költőt Weöres Sándor mutatta be.

Első önálló kötete, a Héj 1972-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. Nem sokkal később disszidált: először Párizsba, később Londonba ment, majd 1973-ban három hónapon át az Egyesült Államokban, Iowa Cityben volt az International Writing Program irodalmi ösztöndíjasa. Még ebben az évben hazatért Magyarországra. Illyés Gyula lánya, Illyés Mária közbenjárására 1974-től a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Idegennyelvi Intézetében volt tanársegéd. 1976-ban másodszor is disszidált: Chicagóban beiratkozott az Illinois-i Egyetemre, nyelvészetet és kulturális antropológiát tanult. Nemsokára újra hazatért. 1979-ben a Magvetőnél megjelent Egy földterület növénytakarójának változása című második kötete, a Móra Ferenc Kiadónál pedig Máshogy mindenki más című gyermekvers-kötete.

1982 és 1984 között az Élet és Irodalom munkatársa volt, A hopik könyve című harmadik verseskötete 1983-ban jelent meg. 1985–86-ban vendégtanár volt a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusán: angol versírást tanított, a modern német líráról adott elő, fiával bejárta a délnyugati államokat. 1988-ban harmadszorra is disszidálni akart: egyéves berlini DAAD-ösztöndíja után

nem kívánt visszatérni Magyarországra, de a rendszerváltozás miatt harmadszorra is hazatért.

Ekkor jelent meg 1972. szeptember című negyedik, nagy sikerű verseskötete is.

Sürgetés

Menj,
emelkedj,
tűnj el a csipkebokrokban, a vadkörtefákban,
simulj a hegygerinc ívébe,
tévedj el a lejtő és a rét találkozásában,
szorulj a völgyfenék lejtésszögébe,
rejtezz el a borzak tekintetében,
oldódj fel a délutáni nap fogyó kékjében,
rekedj meg a poszméhek egy helyben lebegésében,
keveredj a pernyefű magtörmeléke közé,
osztódj el a feketerigók esti gyengédségében,
rakódj le a tücsökciripelés aljára,
szövődj a holdsugárba,
zuhanj az űr habzó sötétjébe,
vessz el,
menekülj, míg nem késő.

Egyévvel később József Attila-díjat kapott, de azt nyílt levélben visszautasította. 1990-ben kormányfőtanácsosi minőségben a miniszterelnök tanácsadó testületének tagja lett, igaz, csak rövid időre, tíz hónappal később ugyanis lemondott tisztségéről.

A Halászóember (Szajla. Töredékek egy faluregényhez 1987-1997) című verseskötete 1998-ban jelent meg, amelyet az olvasók és a kritikusok is legfontosabb könyvének tartanak. Oravecz egy interjúban korábban arról beszélt, ő semmiképp sem tartja főművének, mivel utólag látja a gyengéit, a hibáit.

Oravecz Imre 2003-ban vehette át a Kossuth-díjat, az indoklás szerint

költői életművével, a tárgyias költészet objektív világának átszellemítésével, líra és epika, vers és próza poétikailag termékeny szintézisének megteremtésével

érdemelte ki az elismerést.

Az író hosszú időn keresztül tervezte nagyszabású regénytrilógiáját, amelynek első könyve 2007-ben készült el, utolsó kötete pedig 2018-ban látott napvilágot. A rög gyermekei elnevezésű trilógia szintén nagy sikert aratott az olvasók körében.

Oravecz Imre Szajlán él. Egy interjúban így fogalmazott néhány éve: „Az egyedüllét bizonyos értelemben remeteség is, ami az írónak alapvetően jó. Csak az a rossz, akkor válik teherré, ha időnként nem tudja megszakítani. Minden értelemben egyedül maradtam. Ha kinézek a dolgozószobám ablakán, egy völgyet és rajta túl hegyeket látok. Mögöttem elnéptelenedett porták vagy azok romjai. Rokonok sincsenek. A fiaim távol élnek.

Közvetlen közegem az úgynevezett természet, amelyben élek, és amelynek magam is része vagyok: annak teremtményei, változásai, tüneményei, vesznek körül, fák, bokrok, őzek, rókák, sünök, madarak.

Ami meg az elmúlást illeti, az az első pillanattól jelen van az életemben, és óhatatlanul foglalkoztat, amióta írok, íróként is, és minél közelebb kerülök a végpontjához, a halálhoz, amellyel az elmúlás is elmúlik, annál gyakrabban, erősebben.”

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Oravecz Imre születésnapja alkalmából a Magvető Kiadó újra kiadja A megfelelő nap című verseskötetet, amelyet február 16-án mutatnak be a Magvető Caféban.

Fejléckép: Oravecz Imre (Fotó/Forrás: Szilágyi Lenke / Magvető Kiadó Facebook-oldala)

„A vers az értelem és az érzelem együttese ” – Lutter Imre a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„A vers az értelem és az érzelem együttese ” – Lutter Imre a Lírástudók vendége

Versmondóként, színészként és műsorvezetőként is ismert, ezúttal pedig újabb kötete ürügyén látogatott stúdiónkba Lutter Imre, aki saját költői gyakorlatáról is beszélt a Lírástudók új adásában Grisnik Petrával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.