Könyv

Akinek szárnya van, kalitkába kerül

2012.09.15. 10:00
Ajánlom
A Fidelio ebben a hónapban Finy Petra első felnőtteknek szóló regényét, A madárasszonyt ajánlja.

Linger Lili és Linger Lea mindketten olyan élőlényhez vonzódnak, amelyiknek szárnya van, és akinek szárnya van, kalitkába kerül. Az anya a madarakért, lánya a lepkékért rajong. Bár Lilinél ez több mint rajongás, hisz ő nőként, feleségként és az anyai szerepben sem találja meg önmagát, mondhatni távol áll tőle az emberi létezés összes formája. Egyetlen boldogság létezik számára, a madarak megfigyelése, gyűrűzése. Lea húsz évvel anyja öngyilkossága után elhatározza, hogy felderíti anyja életét, pótolja a hiányzó emlékeket. A múlttal való szembesüléssel egy időben gyökeresen megváltozik Lea jelene.

Így fut egymás mellett a két idősík végig a regényen, a szereplők emlékeinek váltakozásával párhuzamosan. Az izgalmas és drámai történethez költői nyelv párosul, valamint hasonlatok sokasága és a természet világának eddig szokatlan érzelmi megközelítéssel való bemutatása. Finy Petra első verseskötete 2006-ban jelent meg, 2008 óta tíz gyerekkönyvet írt. A Madárasszony az első felnőttregénye.

Finy Petra: Madárasszony (Libri, 2012, 2990 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv kritika

Damaszkusz illata az arab tavasz előttről

A Szofia - avagy minden történet kezdete című könyvben megelevenedő Szíria egyszerre csábító, de veszélyes hely. Az elmúlt évek sajnálatos eseményei miatt már csak az utóbbi mondható el róla. A regény bemutatja, miért menekülnek el onnan tömegével az emberek, de azt is, a tragédiák ellenére miért vágyna vissza.
Könyv kányádi sándor

Versei minden nap velünk vannak

Nagyon fontos szerepet játszott a Kaláka együttes életében, szinte nincs nap, hogy ne játszanánk valahol megzenésített verseiből - mondta Gryllus Dániel. Szabó T. Anna szerint a költő tanító volt a szó legnemesebb értelmében.
Könyv gyász

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.