Könyv

Akinek szárnya van, kalitkába kerül

2012.09.15. 10:00
Ajánlom
A Fidelio ebben a hónapban Finy Petra első felnőtteknek szóló regényét, A madárasszonyt ajánlja.

Linger Lili és Linger Lea mindketten olyan élőlényhez vonzódnak, amelyiknek szárnya van, és akinek szárnya van, kalitkába kerül. Az anya a madarakért, lánya a lepkékért rajong. Bár Lilinél ez több mint rajongás, hisz ő nőként, feleségként és az anyai szerepben sem találja meg önmagát, mondhatni távol áll tőle az emberi létezés összes formája. Egyetlen boldogság létezik számára, a madarak megfigyelése, gyűrűzése. Lea húsz évvel anyja öngyilkossága után elhatározza, hogy felderíti anyja életét, pótolja a hiányzó emlékeket. A múlttal való szembesüléssel egy időben gyökeresen megváltozik Lea jelene.

Így fut egymás mellett a két idősík végig a regényen, a szereplők emlékeinek váltakozásával párhuzamosan. Az izgalmas és drámai történethez költői nyelv párosul, valamint hasonlatok sokasága és a természet világának eddig szokatlan érzelmi megközelítéssel való bemutatása. Finy Petra első verseskötete 2006-ban jelent meg, 2008 óta tíz gyerekkönyvet írt. A Madárasszony az első felnőttregénye.

Finy Petra: Madárasszony (Libri, 2012, 2990 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.
Könyv ajánló

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv hír

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Könyv magazin

Lehetséges, hogy Agatha Christie kortársa volt Mark Twainnek és J. K. Rowlingnak is?

Teázhatott együtt Mary Shelley, Charlotte Bronte és A kisasszonyok szerzője, Louisa May Alcott? Tudtad, hogy két éven belül jelent meg a Zabhegyező, az 1984, illetve Asimov Alapítvány-sorozatának, és a Narnia Krónikáinak első része?
Könyv gyász

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.