Könyv

Akinek szárnya van, kalitkába kerül

2012.09.15. 10:00
Ajánlom
A Fidelio ebben a hónapban Finy Petra első felnőtteknek szóló regényét, A madárasszonyt ajánlja.

Linger Lili és Linger Lea mindketten olyan élőlényhez vonzódnak, amelyiknek szárnya van, és akinek szárnya van, kalitkába kerül. Az anya a madarakért, lánya a lepkékért rajong. Bár Lilinél ez több mint rajongás, hisz ő nőként, feleségként és az anyai szerepben sem találja meg önmagát, mondhatni távol áll tőle az emberi létezés összes formája. Egyetlen boldogság létezik számára, a madarak megfigyelése, gyűrűzése. Lea húsz évvel anyja öngyilkossága után elhatározza, hogy felderíti anyja életét, pótolja a hiányzó emlékeket. A múlttal való szembesüléssel egy időben gyökeresen megváltozik Lea jelene.

Így fut egymás mellett a két idősík végig a regényen, a szereplők emlékeinek váltakozásával párhuzamosan. Az izgalmas és drámai történethez költői nyelv párosul, valamint hasonlatok sokasága és a természet világának eddig szokatlan érzelmi megközelítéssel való bemutatása. Finy Petra első verseskötete 2006-ban jelent meg, 2008 óta tíz gyerekkönyvet írt. A Madárasszony az első felnőttregénye.

Finy Petra: Madárasszony (Libri, 2012, 2990 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Izraelbe kerülhetnek Kafka eddig elzárt, ismeretlen művei

Szakértők szerint a szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után csonkán megjelent művének befejezését is.
Könyv ajánló

Elhozzuk a világot neked!

Április 25-én nyitja kapuit a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
Könyv hír

Mostantól Háy János új novelláskötetét is zsebre vághatod

A Szteccs című novelláskötettel, valamint egy új versválogatással bővült a POKET zsebkönyvek kínálata.
Könyv interjú

„Ejnye, de szorgalmasan levéltáraztam!”

Mi történik, ha a nagy szerelem rögtön az első? És ha tizenegy évesen éri az embert? Vera életében szinte minden felborul, de ennek csak közvetve van köze az új lengyel fiúhoz, Józefhez. Grecsó Krisztiánnal a nyolcvanas évek Szegedjén játszódó új regényéről beszélgettünk.
Könyv videó

Az amerikai helyettes légügyi attasé fiától a koreai kulturális attaséig mindenki magyar verset szaval

Kiderült az is, hogy a brit nagykövet több ponton is kötődik Nemes Nagy Ágneshez. A hazánkban dolgozó diplomaták így ünnepelték meg a Magyar Költészet Napját. Videók!