Könyv

Aludnál a szobában, ahol az Üvöltő szelek szereplője kísértett?

2019.03.24. 16:35
Ajánlom
Eladó a birtok, amely Emily Brontë regényét ihlette. Állítólag az ablak, amelyen Catherine Earnshaw szelleme kopogtatott szintén a jelenleg szállóként működő házban található.

A regény rajongói – ahogyan Jane Austen műveinél is – régóta találgatják, hogy mik lehetnek a könyvben szereplő helyszínek valódi megfelelői.

A gótikus regényekből merítő kötet olyan részletekbe menő és pontos építészeti leírásokkal szolgál, amely alapján sokan azt gyanítják, Heathcliffék házának a valóságban is létezett egy modellje.

Az erre a címre pályázó házak egyike a Nyugat-Yorkshire-i Ponden Hall. Az épület falán egy tábla hirdeti, hogy 1801-ben nagyobb átalakítások történtek a birtokon, épp abban az évben, amikor a regény cselekménye kezdődik. Tudjuk, hogy a Brontë-nővérek: Charlotte, Emily és Anne meglátogatták a ház könyvtárát, amely a XIX. századi Yorkshire legnagyobb magánkönyvtára volt. Ebből következtetnek többen arra, hogy Ponden Hall lett Emily könyvének helyszíne.

PondenHall2-161424.jpg

Ponden Hall (Fotó/Forrás: Fine & Country)

A ház kilenc hálószobájából hármat szállóvendégeknek adnak ki a tulajdonosok. A bed-and-breakfast és környéke a honlap és a bemutatkozó videó tanúsága szerint sokkal kevésbé sötét és vészjósló, mint ahogy az ember várná Emily Brontë 1847-ben megjelent Üvöltő szelek című regénye alapján. A vidéki udvarház ihlette ugyanis a közhiedelem szerint az angol írónővérek leghamarabb elhunyt tagjának egyetlen regényét. 

A legszorosabb kapcsolat az Üvöltő szelek és Ponden Hall között a most – a regénybeli család után – Earnshaw Szobának nevezett helyiség, pontosabban annak apró ablaka.

A szobában áll az a szekrényhez hasonló régi ágy, amelyet a könyvben így ír le Brontë: "Az egész bútorzat egy székből, egy almáriumból s egy nagy tölgyfa szekrényből állott, felső részén négyszögletes nyílásokkal, melyek kocsiablakokhoz hasonlítottak. Odaléptem ehhez a különös építményhez, és jobban megnéztem: most vettem észre, hogy furcsa, régimódi ágy ez, szükségtelenné teszi, hogy külön szobája legyen minden családtagnak. Fülkét alkotott, melyben az ablak párkányát asztalként lehetett használni. Kizártam az ágy deszkaajtaját, beléptem a gyertyával, bezárkóztam, és máris biztonságban éreztem magam Heathclifftől vagy akárki mástól. Az ablak párkányán, ahová lámpámat helyeztem, egymásra halmozott, penészes könyvek hevertek, a deszkát késheggyel karcolt bevésések borították."

PondenHall3-161424.jpg

Az Earnshow Szoba a regényben is szereplő szekrányággyal (Fotó/Forrás: Fine & Country)

Az ágy egy apró, lőrésszerű ablakot is körülzár. Ez volt az, ahol Catherine szelleme a Heathcliffnél vendégeskedő szomszédnak megjelent, majd itt találkozott utoljára magával a ház urával.

PondenHall6-161424.jpg

Az ablak, ahol állítólag Catherine szelleme kopogott (Fotó/Forrás: Fine & Country)

"Ez alkalommal világosan emlékszem, hogy a kis hálófülkében feküdtem, a dühöngő szélvihart figyelve, mely örvénylő havat sodort ablakomra. Az ág idegesítő csapkodását is hallottam, de most már tudtam, mitől származik. Annyira idegesített a zaj, hogy elhatároztam, elnémítom, ha lehet; felkeltem álmomban, és megpróbáltam kinyitni az ablakot. A retesz azonban hozzá volt forrasztva a kerethez, és nem akart engedni; ezt még éber állapotban figyeltem meg, de úgy látszik, akkor nem jutott eszembe. Mégis, véget kell vetnem ennek! - gondoltam és kézzel benyomván az ablaküveget, kinyúltam, hogy megragadjam az alkalmatlankodó ágat; de ahelyett, hogy ezt megtaláltam volna, ujjaim kicsiny, jéghideg kezet ragadtak meg. A lidércnyomás borzalma töltött el; megpróbáltam visszahúzni karomat, de a kéz belém akaszkodott, és egy végtelenül fájdalmas hang így rimánkodott:

- Engedj be! Engedj bemennem!

- Ki vagy? - kérdeztem, miközben megpróbáltam kiszabadítani karomat.

- Catherine Linton - felelt a hang remegőn. (Miért Linton? - töprengtem. - Hisz hússzor annyi Earnshaw nevet láttam, mint Lintont!) - Végre hazataláltam, eltévedtem a lápon!

Még tovább hallottam a hangot, és úgy rémlett, egy gyermek arcát látom az ablak mögött."

(Emily Brontë: Üvöltő szelek, ford.: Sőtér István)

William Davies, akit még Patrick Brontë (Emily édesapja) kalauzolt körbe a birtokon így írt az élményeiről: "Ahogy elhagytuk a házat, áthaladtunk a lápon, hogy megnézzünk egy vízesést, amihez a nővérek gyakran ellátogattak... Ezután egy Heaton’s of Ponden nevű öreg kúriába mentünk, amiről elmondta, hogy ez szolgált mintául az Üvöltő szelekhez és valóban egybevágott néhány tekintetben az Emily Brontë regényében szereplő leírással."

PondenHall7-164053.jpg

A ház történetéről szóló tábla az épület falán (Fotó/Forrás: Fine & Country)

Az 500 éves birtokot a jelenlegi tulajdonosai 1998 júniusában vásárolták meg és azóta is fogadóként működtetik. A tulaj, Steve Brown és felesége véletlenül találtak rá a házra, amelynek korábban semmit nem tudtak a múltjáról. Amikor elolvasták az emléktáblát, teljesen magával ragadta őket a hely hangulata. Három nappal később egy barátjuk hívta fel őket a hírrel, hogy egy igencsak szűkszavú hirdetésre bukkant: eladó egy, a Brontë-nővérekhez szorosan kötődő ház. "Felhívtuk a számot és kértünk egy időpontot, hogy megnézzük az épületet, bár nem szándékoztuk megvásárolni. Amikor a bejárathoz értünk, kiderült, hogy ezt a birtokot csodáltuk meg pár nappal korábban" - idézte fel az első benyomásait Brown. “Abban a pillanatban, amikor átléptük a küszöböt és végigsétáltunk a hosszú folyosón átjárt minket a hely szellemisége." Kilenc hónappal később pedig be is költöztek. 

A jelenleg még működő fogadóban három szobából választhatnak a vendégek: a Giddings, a Heaton és az Earnshow Szoba közül. Ezekben éjszakánként 95 és 180 font (vagyis nagyjából 33 ezer és 62 ezer forint) közötti összegért szállhatnak meg. 

A Bownékat megelőző tulajdonosok 1975-től laktak Ponden Hall-ban és működtették fogadóként a kilencszobás ház egy részét. 

Ponden Hall eredetileg a vagyonos Heaton-család birtoka volt, ahogy a környező földek is számos bérlővel, kukoricamalommal, sörfőzdével, két kőbányával és egy textilgyárral.

Az épület keleti része 1541-ből származik és 1634-ben építették be egy nagyobb struktúrába. Az 1801-es átalakítás ügyesen olvasztotta egybe a család korábban külön álló épületeit egyetlen "uradalmi épületbe, egy úriember birtokává, amely illett a társadalmi státuszukhoz" - fogalmazott Brown.

A ház könyvtárának impozáns gyűjteményben megtalálható volt többek közt Shakespeare Első Fóliója, vagyis a drámáinak első kiadása, amelyből úgy tudni, mindössze 228 példány létezett. A Brontë-nővérek gótikus regényekből, szellemidézéssel és fekete mágiával foglalkozó kötetekből válogathattak itt, de voltak jogi és helytörténeti munkák is.

PondenHall1-161425.jpg

Ponden Hall (Fotó/Forrás: Fine & Country)

A tulajdonos házaspár az elmúlt 21 évben a hely irodalomtörténeti jelentőségét is szem előtt tartotta.

Már beköltözésünk napjától nyitva áll az ajtónk a Brontë-zarándokok előtt.

A plébánia és a Brontë Társaság is vezet ide túrákat" - sorolta Brown. “A feleségem, Julie Tejszínes tea és túra Ponden Hallban elnevezéssel olyan eseményeket is meghirdetett, ahova a helyiek jöhetnek el, akiknek szállásra nincs szükségük, de szeretnék élvezni a hely gazdag történelmét."

A 465 négyzetméteres házat 1,250,000 fontért (430-440 millió forintért) árulják jelenleg. Az ingatlanközvetítő iroda oldalán a részletes leírás mellett rengeteg kép és egy videó is található a birtokról. 

(via Atlas Obscurafineandcountry.componden-hall.co.uk)

Kedvenc regényhőseink 10 újévi fogadalom-tippje

Kapcsolódó

Kedvenc regényhőseink 10 újévi fogadalom-tippje

A továbblépéshez, az újrakezdéshez vagy csak a meglévők élvezetéhez lenne szükséged némi iránymutatásra? Mutatjuk az irodalmi alakokat, akiknek a történetei kapóra jöhetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv oszk

Miniatűr rekorderek: Ötezer kötet, amely dióhéjban is elfér

Miért készültek minikönyvek? Ki és miért akart tenyérnyi vagy ujjhegynyi könyvecskéket kiadni? Ki olvasta ezeket? A hónap műtárgya sorozat első alkalmával egy igazi „könyves Liliputba” utazunk és megmutatjuk az ország legkisebb rekordereit.
Könyv hír

Rangos német irodalmi díjat kap Földényi F. László

A melankólia dicsérete című kötetéért veheti majd át a Lipcsei Könyvdíjat jövő márciusban.
Könyv hír

Harag Anita az egyik legfontosabb hazai irodalmi ösztöndíj győztese

Harag Anita lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az író a Évszakhoz képest hűvösebb című kötetéért részesült az elismerésben.
Könyv galéria

Régi idők karácsonyai az Országos Széchényi Könyvtárban

Múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, régi ajándékokkal, játékokkal, korra jellemző érdekességekkel idézi fel az OSZK tárlata az ünnepek hangulatát.
Könyv mkke

Bizalmas adatok is járnak a kiadóktól a kötelespéldányok mellé?

A könyvkiadók érzékeny adataihoz is hozzáférne a kötelespéldányokra vonatkozó új szabályok szerint az OSZK és ezáltal az intézményt felügyelő miniszteri biztos, Demeter Szilárd. A példányszámok, az írók és a jogtulajdonosok személyes adatai sem lennének titok az állam előtt.