Könyv

„Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép…” – 95 éve született Janikovszky Éva

2021.04.23. 09:55
Ajánlom
„Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni” – a Ha én felnőtt volnék nyitómondatait tekinthetjük a világhírű írónő ars poeticájának is.

„Folyton jónak lenni iszonyúan unalmas és emellett fárasztó is” – folytatódik a bevezető mondat nehezen cáfolható bölcsessége, és bizony meglepő belegondolni, hogy ezek a sorok 1965-ben jelentek meg először.

2021. április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, aki 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

Janikovszky Éva köteteit már a kezdetektől Réber László - a magyar gyerekirodalomban ikonikussá vált - rajzai illusztrálták, már első, óvodásoknak szóló mesekönyve, a Te is tudod? is közös munkájuk volt, 1963-ban jelent meg. Nagyszerű kötetek sora következett és vált a magyar irodalom szerves részévé: ma már generációk mondhatják el magukról ugyanazzal a lelkesedéssel: „Már óvodás vagyok!”, vagy tűnődhetnek azon, vajon „Kire ütött ez a gyerek?”

A kirobbanó sikert, majd a világhírt a Ha én felnőtt volnék hozta meg az írónő számára. Jól felismerhető karakteres hangja ettől kezdve már mindenkihez szólt: kisgyerektől nagyszülőkig generációk érezték - és érzik a mai napig - megszólítva magukat általa. Egyedi látásmódjával műfajt teremtett, úgy ahogy ő, egyszerre két nézőpontból, a gyerekek és a felnőttek szemszögéből, senki sem tudta megmutatni az élet hétköznapi helyzeteit. Frappáns humorát, szellemes meglátásait, szeretetteljes sorait értették az olvasók, és nemcsak itthon, de a világ számos országában. Rajongótábora hatalmas, eddig 35 nyelvre fordították le műveit, és Argentínától Kínáig a mai napig keresett írónak számít.

Az évforduló alkalmából számos irodalmi és művészeti projekt valósul meg

naplom_bovitett_kiadas_web-222008.jpg

Janikovszky Éva (Fotó/Forrás: Móra Kiadó)

Janikovszky Éva töretlen népszerűségét az is jól mutatja, hogy a tizenkét és tizennyolc éves kora között Szegeden íródott gyerekkori naplója, a Naplóm, 1938–1944a tavalyi év egyik irodalmi szenzációja lett: egy hónapon belül után kellett nyomni. A nagy sikerre való tekintettel a Naplóm az év elején bővített kiadásban újra megjelent és már e-könyvben is kapható. Hangjáték is készült belőle, az ősbemutatót április 10-én a Klub Rádióban tartották. Szintén az évfordulóhoz kapcsolódik az Égigérű fű új kiadása, amely Poket zsebkönyvként jelent meg és már megtalálható a könyvautomatákban.

Online előadás formájában a budapesti 6szín április 23. és 25. között tűzi műsorára Az úgy volt, és A lemez két oldala című darabokat. Emellett várhatóan az őszi Margó Fesztiválon mutatkozik be egy válogatás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásaiból. A kötet érdekessége lesz, hogy a szerző fia, Janikovszky János - a Móra Kiadó vezetője - saját gondolataival egészíti ki a válogatott írásokat.

Előkészítés alatt áll Isabelle Aboulker 12 perces kórusművének magyarországi ősbemutatója is. A francia zeneszerző a művet a Si j'étais grand (Ha én felnőtt volnék) című Janikovszky Éva-kötet alapján írta 1968-ban. A francia szöveget Varró Dániel fordította vissza magyarra.

A Móra Kiadó Janikovszky Éva születésnapja alkalmából egy jótékonysági projektben Babos Bertalan (Zsili) segítségével újította fel a Bethesda Kórház egyik fő homlokzati kerítését. A kerítésre Janikovszky Éva-köteteket is festettek.

Janikovszky Éva 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt. A gyermek és ifjúsági irodalom ügyének előmozdítása számára nem csupán munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a Kiadó életében és számos civil kezdeményezésben vállalt fontos szerepet. Emellett 1978-tól, megalakulásától 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának. Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1996-tól elnöke volt az írószövetség gyermekirodalmi szakosztályának is.

Tiszteletére, irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését tekinti feladatának, valamint gondozza a Janikovszky Éva Irodalmi díjat.

 

Fejléckép: Janikovszky Éva / Fotó: Janikovszky Éva facebook oldala

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Kapcsolódó

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel Réber László (1920-2001) grafikusművész irodalmi illusztrációból vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.