Könyv

„Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép…” – 95 éve született Janikovszky Éva

2021.04.23. 09:55
Ajánlom
„Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni” – a Ha én felnőtt volnék nyitómondatait tekinthetjük a világhírű írónő ars poeticájának is.

„Folyton jónak lenni iszonyúan unalmas és emellett fárasztó is” – folytatódik a bevezető mondat nehezen cáfolható bölcsessége, és bizony meglepő belegondolni, hogy ezek a sorok 1965-ben jelentek meg először.

2021. április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, aki 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

Janikovszky Éva köteteit már a kezdetektől Réber László - a magyar gyerekirodalomban ikonikussá vált - rajzai illusztrálták, már első, óvodásoknak szóló mesekönyve, a Te is tudod? is közös munkájuk volt, 1963-ban jelent meg. Nagyszerű kötetek sora következett és vált a magyar irodalom szerves részévé: ma már generációk mondhatják el magukról ugyanazzal a lelkesedéssel: „Már óvodás vagyok!”, vagy tűnődhetnek azon, vajon „Kire ütött ez a gyerek?”

A kirobbanó sikert, majd a világhírt a Ha én felnőtt volnék hozta meg az írónő számára. Jól felismerhető karakteres hangja ettől kezdve már mindenkihez szólt: kisgyerektől nagyszülőkig generációk érezték - és érzik a mai napig - megszólítva magukat általa. Egyedi látásmódjával műfajt teremtett, úgy ahogy ő, egyszerre két nézőpontból, a gyerekek és a felnőttek szemszögéből, senki sem tudta megmutatni az élet hétköznapi helyzeteit. Frappáns humorát, szellemes meglátásait, szeretetteljes sorait értették az olvasók, és nemcsak itthon, de a világ számos országában. Rajongótábora hatalmas, eddig 35 nyelvre fordították le műveit, és Argentínától Kínáig a mai napig keresett írónak számít.

Az évforduló alkalmából számos irodalmi és művészeti projekt valósul meg

naplom_bovitett_kiadas_web-222008.jpg

Janikovszky Éva (Fotó/Forrás: Móra Kiadó)

Janikovszky Éva töretlen népszerűségét az is jól mutatja, hogy a tizenkét és tizennyolc éves kora között Szegeden íródott gyerekkori naplója, a Naplóm, 1938–1944a tavalyi év egyik irodalmi szenzációja lett: egy hónapon belül után kellett nyomni. A nagy sikerre való tekintettel a Naplóm az év elején bővített kiadásban újra megjelent és már e-könyvben is kapható. Hangjáték is készült belőle, az ősbemutatót április 10-én a Klub Rádióban tartották. Szintén az évfordulóhoz kapcsolódik az Égigérű fű új kiadása, amely Poket zsebkönyvként jelent meg és már megtalálható a könyvautomatákban.

Online előadás formájában a budapesti 6szín április 23. és 25. között tűzi műsorára Az úgy volt, és A lemez két oldala című darabokat. Emellett várhatóan az őszi Margó Fesztiválon mutatkozik be egy válogatás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásaiból. A kötet érdekessége lesz, hogy a szerző fia, Janikovszky János - a Móra Kiadó vezetője - saját gondolataival egészíti ki a válogatott írásokat.

Előkészítés alatt áll Isabelle Aboulker 12 perces kórusművének magyarországi ősbemutatója is. A francia zeneszerző a művet a Si j'étais grand (Ha én felnőtt volnék) című Janikovszky Éva-kötet alapján írta 1968-ban. A francia szöveget Varró Dániel fordította vissza magyarra.

A Móra Kiadó Janikovszky Éva születésnapja alkalmából egy jótékonysági projektben Babos Bertalan (Zsili) segítségével újította fel a Bethesda Kórház egyik fő homlokzati kerítését. A kerítésre Janikovszky Éva-köteteket is festettek.

Janikovszky Éva 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt. A gyermek és ifjúsági irodalom ügyének előmozdítása számára nem csupán munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a Kiadó életében és számos civil kezdeményezésben vállalt fontos szerepet. Emellett 1978-tól, megalakulásától 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának. Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1996-tól elnöke volt az írószövetség gyermekirodalmi szakosztályának is.

Tiszteletére, irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését tekinti feladatának, valamint gondozza a Janikovszky Éva Irodalmi díjat.

 

Fejléckép: Janikovszky Éva / Fotó: Janikovszky Éva facebook oldala

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Kapcsolódó

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel Réber László (1920-2001) grafikusművész irodalmi illusztrációból vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.