Könyv

„Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép…” – 95 éve született Janikovszky Éva

2021.04.23. 09:55
Ajánlom
„Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni” – a Ha én felnőtt volnék nyitómondatait tekinthetjük a világhírű írónő ars poeticájának is.

„Folyton jónak lenni iszonyúan unalmas és emellett fárasztó is” – folytatódik a bevezető mondat nehezen cáfolható bölcsessége, és bizony meglepő belegondolni, hogy ezek a sorok 1965-ben jelentek meg először.

2021. április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, aki 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

Janikovszky Éva köteteit már a kezdetektől Réber László - a magyar gyerekirodalomban ikonikussá vált - rajzai illusztrálták, már első, óvodásoknak szóló mesekönyve, a Te is tudod? is közös munkájuk volt, 1963-ban jelent meg. Nagyszerű kötetek sora következett és vált a magyar irodalom szerves részévé: ma már generációk mondhatják el magukról ugyanazzal a lelkesedéssel: „Már óvodás vagyok!”, vagy tűnődhetnek azon, vajon „Kire ütött ez a gyerek?”

A kirobbanó sikert, majd a világhírt a Ha én felnőtt volnék hozta meg az írónő számára. Jól felismerhető karakteres hangja ettől kezdve már mindenkihez szólt: kisgyerektől nagyszülőkig generációk érezték - és érzik a mai napig - megszólítva magukat általa. Egyedi látásmódjával műfajt teremtett, úgy ahogy ő, egyszerre két nézőpontból, a gyerekek és a felnőttek szemszögéből, senki sem tudta megmutatni az élet hétköznapi helyzeteit. Frappáns humorát, szellemes meglátásait, szeretetteljes sorait értették az olvasók, és nemcsak itthon, de a világ számos országában. Rajongótábora hatalmas, eddig 35 nyelvre fordították le műveit, és Argentínától Kínáig a mai napig keresett írónak számít.

Az évforduló alkalmából számos irodalmi és művészeti projekt valósul meg

naplom_bovitett_kiadas_web-222008.jpg

Janikovszky Éva (Fotó/Forrás: Móra Kiadó)

Janikovszky Éva töretlen népszerűségét az is jól mutatja, hogy a tizenkét és tizennyolc éves kora között Szegeden íródott gyerekkori naplója, a Naplóm, 1938–1944a tavalyi év egyik irodalmi szenzációja lett: egy hónapon belül után kellett nyomni. A nagy sikerre való tekintettel a Naplóm az év elején bővített kiadásban újra megjelent és már e-könyvben is kapható. Hangjáték is készült belőle, az ősbemutatót április 10-én a Klub Rádióban tartották. Szintén az évfordulóhoz kapcsolódik az Égigérű fű új kiadása, amely Poket zsebkönyvként jelent meg és már megtalálható a könyvautomatákban.

Online előadás formájában a budapesti 6szín április 23. és 25. között tűzi műsorára Az úgy volt, és A lemez két oldala című darabokat. Emellett várhatóan az őszi Margó Fesztiválon mutatkozik be egy válogatás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásaiból. A kötet érdekessége lesz, hogy a szerző fia, Janikovszky János - a Móra Kiadó vezetője - saját gondolataival egészíti ki a válogatott írásokat.

Előkészítés alatt áll Isabelle Aboulker 12 perces kórusművének magyarországi ősbemutatója is. A francia zeneszerző a művet a Si j'étais grand (Ha én felnőtt volnék) című Janikovszky Éva-kötet alapján írta 1968-ban. A francia szöveget Varró Dániel fordította vissza magyarra.

A Móra Kiadó Janikovszky Éva születésnapja alkalmából egy jótékonysági projektben Babos Bertalan (Zsili) segítségével újította fel a Bethesda Kórház egyik fő homlokzati kerítését. A kerítésre Janikovszky Éva-köteteket is festettek.

Janikovszky Éva 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt. A gyermek és ifjúsági irodalom ügyének előmozdítása számára nem csupán munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a Kiadó életében és számos civil kezdeményezésben vállalt fontos szerepet. Emellett 1978-tól, megalakulásától 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának. Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1996-tól elnöke volt az írószövetség gyermekirodalmi szakosztályának is.

Tiszteletére, irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését tekinti feladatának, valamint gondozza a Janikovszky Éva Irodalmi díjat.

 

Fejléckép: Janikovszky Éva / Fotó: Janikovszky Éva facebook oldala

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Kapcsolódó

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel Réber László (1920-2001) grafikusművész irodalmi illusztrációból vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.