Könyv

„Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép…” – 95 éve született Janikovszky Éva

2021.04.23. 09:55
Ajánlom
„Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni” – a Ha én felnőtt volnék nyitómondatait tekinthetjük a világhírű írónő ars poeticájának is.

„Folyton jónak lenni iszonyúan unalmas és emellett fárasztó is” – folytatódik a bevezető mondat nehezen cáfolható bölcsessége, és bizony meglepő belegondolni, hogy ezek a sorok 1965-ben jelentek meg először.

2021. április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, aki 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

Janikovszky Éva köteteit már a kezdetektől Réber László - a magyar gyerekirodalomban ikonikussá vált - rajzai illusztrálták, már első, óvodásoknak szóló mesekönyve, a Te is tudod? is közös munkájuk volt, 1963-ban jelent meg. Nagyszerű kötetek sora következett és vált a magyar irodalom szerves részévé: ma már generációk mondhatják el magukról ugyanazzal a lelkesedéssel: „Már óvodás vagyok!”, vagy tűnődhetnek azon, vajon „Kire ütött ez a gyerek?”

A kirobbanó sikert, majd a világhírt a Ha én felnőtt volnék hozta meg az írónő számára. Jól felismerhető karakteres hangja ettől kezdve már mindenkihez szólt: kisgyerektől nagyszülőkig generációk érezték - és érzik a mai napig - megszólítva magukat általa. Egyedi látásmódjával műfajt teremtett, úgy ahogy ő, egyszerre két nézőpontból, a gyerekek és a felnőttek szemszögéből, senki sem tudta megmutatni az élet hétköznapi helyzeteit. Frappáns humorát, szellemes meglátásait, szeretetteljes sorait értették az olvasók, és nemcsak itthon, de a világ számos országában. Rajongótábora hatalmas, eddig 35 nyelvre fordították le műveit, és Argentínától Kínáig a mai napig keresett írónak számít.

Az évforduló alkalmából számos irodalmi és művészeti projekt valósul meg

naplom_bovitett_kiadas_web-222008.jpg

Janikovszky Éva (Fotó/Forrás: Móra Kiadó)

Janikovszky Éva töretlen népszerűségét az is jól mutatja, hogy a tizenkét és tizennyolc éves kora között Szegeden íródott gyerekkori naplója, a Naplóm, 1938–1944a tavalyi év egyik irodalmi szenzációja lett: egy hónapon belül után kellett nyomni. A nagy sikerre való tekintettel a Naplóm az év elején bővített kiadásban újra megjelent és már e-könyvben is kapható. Hangjáték is készült belőle, az ősbemutatót április 10-én a Klub Rádióban tartották. Szintén az évfordulóhoz kapcsolódik az Égigérű fű új kiadása, amely Poket zsebkönyvként jelent meg és már megtalálható a könyvautomatákban.

Online előadás formájában a budapesti 6szín április 23. és 25. között tűzi műsorára Az úgy volt, és A lemez két oldala című darabokat. Emellett várhatóan az őszi Margó Fesztiválon mutatkozik be egy válogatás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásaiból. A kötet érdekessége lesz, hogy a szerző fia, Janikovszky János - a Móra Kiadó vezetője - saját gondolataival egészíti ki a válogatott írásokat.

Előkészítés alatt áll Isabelle Aboulker 12 perces kórusművének magyarországi ősbemutatója is. A francia zeneszerző a művet a Si j'étais grand (Ha én felnőtt volnék) című Janikovszky Éva-kötet alapján írta 1968-ban. A francia szöveget Varró Dániel fordította vissza magyarra.

A Móra Kiadó Janikovszky Éva születésnapja alkalmából egy jótékonysági projektben Babos Bertalan (Zsili) segítségével újította fel a Bethesda Kórház egyik fő homlokzati kerítését. A kerítésre Janikovszky Éva-köteteket is festettek.

Janikovszky Éva 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt. A gyermek és ifjúsági irodalom ügyének előmozdítása számára nem csupán munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a Kiadó életében és számos civil kezdeményezésben vállalt fontos szerepet. Emellett 1978-tól, megalakulásától 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának. Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1996-tól elnöke volt az írószövetség gyermekirodalmi szakosztályának is.

Tiszteletére, irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését tekinti feladatának, valamint gondozza a Janikovszky Éva Irodalmi díjat.

 

Fejléckép: Janikovszky Éva / Fotó: Janikovszky Éva facebook oldala

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Kapcsolódó

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel Réber László (1920-2001) grafikusművész irodalmi illusztrációból vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.