Könyv

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

2022.10.06. 13:10
Ajánlom
A személyes emlékek gyökereinek, elidegenedéseinek és kollektív korlátainak bátor és éles feltárásáért francia író veheti át idén a legrangosabb irodalmi elismerést. Annie Ernaux-nak legutóbb 2021-ben jelent meg könyve magyarul, Évek címmel a Magvető Kiadónál.

Magyar idő szerint 13 órakor, Stockholmban jelentette be a Svéd Akadémia, hogy a 2022-es irodalmi Nobel-díj nyertese a francia Annie Ernaux „azért a bátorságért és klinikai élességért, amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait". 

Annie Ernaux 1940. szeptember 1-jén született Lillebonne városában, egy munkáscsalád gyermekeként, habár szüleinek saját kávéháza volt. A rouen-i, majd a bordeaux-i egyetemeken tanult pedagógusnak, 1971-ben pedig modern irodalomból szerzett diplomát. 

Első regényét 1974-ben Les Armoires vides címmel jelentett meg.

Már ebben a könyvében rengeteg önéletrajzi elemet használt fel: hőse egy abortuszon átesett lány, aki gyerekkorát meséli el.

1984-ben egy újabb önéletrajzi ihletésű munkájával, a La Place (Árulás) című művével elnyerte a Renaudot-djat. Ebben édesapjával való viszonyát, valamint a felnövés problémáját dolgozta fel. Ez a regénye először 1997-ben jelent meg magyarul, az édesanyja halálát bemutató Une femme (Egy asszony) című művével együtt a Széphalom Könyvműhely kiadónál.

Pályafutása során mindvégig személyes életéből merített ihletet.

Történelmi memoárja, Les Années (Évek) címmel 2008-ban jelent meg, a kritikusok ezt tartják fő művének.

A magyarul tavaly megjelent könyvben Ernaux pályafutása során először egyes szám harmadik személyben ír önmagáról, a második világháború időszakától kezdve egészen a kétezres évekig. Ezt a művét számos díjjal ismerték el, egyebek közt Man Booker-díjra is jelölték 2019-ben. Könyvei magyarul a Magvető Kiadó gondozásában jelentek meg.

Az író szeptember 1-jén ünnepelte 82. születésnapját.

Pályafutása során több mint húsz könyvet és számtalan publikációt közölt. 

Az író tízmillió svéd koronával (375 millió forinttal) gazdagodik. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. A Nobel-díj történetében ő a 16. francia író, aki megkapja az elismerést. Legutóbb Patrick Modiano volt, aki átvehette a díjat 2014-ben.

A Nobel Alapítvány szabályai szerint a jelöléssel és döntéssel kapcsolatos információk nem nyilvánosak, sőt, 50 évre titkosítják azokat. Arról, hogy a fogadóirodák kiket tartottak idén a legesélyesebbnek, ebben a cikkünkben számoltunk be. 

Fejléckép: Annie Ernaux (Fotó/Forrás:  Leonardo Cendamo/Getty Images Hungary)

 

Vámos Miklós: Egy könyv, amely nem hiányozhat a kíváncsi olvasó polcáról

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Egy könyv, amely nem hiányozhat a kíváncsi olvasó polcáról

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal a francia Annie Ernaux Évek című kötetével foglalkozik. Gondolatait a regény szerkesztője, Orzóy Ágnes kommentálja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Vizuál

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Tragikus körülmények között elhunyt Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv színésze

Feltehetően drogtúladagolás miatt vesztette életét a színész, akinek holttestét egy autóból dobták ki New Yorkban, egy gyárépület közelében. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Vallelonga 60 éves volt.
Vizuál

Az érem két oldala – kritika A veszélyes lehet a fagyi című filmről

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje látszólag egy ikerpár problémás kapcsolatáról szól, azonban mélyebbre tekintve ennél jóval sokrétűbb alkotásról van szó. Abszurd doppelgänger-történetként, illetve hétköznapi életválságokkal foglalkozó, szociális drámaként éppúgy megállja a helyét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Először olvashatjuk magyarul Hemingway egyik novelláját

A boldogság hajszolása című szövegre a Nobel-díjas író unokája bukkant  rá néhány évvel ezelőtt. A Hemingway életében publikálatlan mű Totth Benedek fordításában lesz olvasható a 21. Század Kiadó Magazin21 című kiadványában.
Könyv hír

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Könyv podcast

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Könyv hír

Mégis megjelenhetett Moldova György utolsó regénye

Minden idők egyik legolvasottabb magyar írójának utolsó műve a Kocsis Kiadó gondozásában jelent meg az eredetitől eltérő címmel. A könyvet a művész özvegye korábban letiltotta, most azonban meggondolta magát, mondván, ennyivel tartozott férjének.
Könyv hír

Géppel dedikálták Bob Dylan új könyvét, a Nobel-díjas zenész bocsánatot kért

599 dollárért (234 ezer forint) árulták Bob Dylan legújabb könyvének azon kilencszáz példányát, amelyek a Nobel-díjas zenész, dalszerző „saját kezű aláírását” tartalmazzák, ám kiderült, hogy mégsem saját kézzel születtek.