Könyv

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

2022.10.06. 13:10
Ajánlom
A személyes emlékek gyökereinek, elidegenedéseinek és kollektív korlátainak bátor és éles feltárásáért francia író veheti át idén a legrangosabb irodalmi elismerést. Annie Ernaux-nak legutóbb 2021-ben jelent meg könyve magyarul, Évek címmel a Magvető Kiadónál.

Magyar idő szerint 13 órakor, Stockholmban jelentette be a Svéd Akadémia, hogy a 2022-es irodalmi Nobel-díj nyertese a francia Annie Ernaux „azért a bátorságért és klinikai élességért, amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait". 

Annie Ernaux 1940. szeptember 1-jén született Lillebonne városában, egy munkáscsalád gyermekeként, habár szüleinek saját kávéháza volt. A rouen-i, majd a bordeaux-i egyetemeken tanult pedagógusnak, 1971-ben pedig modern irodalomból szerzett diplomát. 

Első regényét 1974-ben Les Armoires vides címmel jelentett meg.

Már ebben a könyvében rengeteg önéletrajzi elemet használt fel: hőse egy abortuszon átesett lány, aki gyerekkorát meséli el.

1984-ben egy újabb önéletrajzi ihletésű munkájával, a La Place (Árulás) című művével elnyerte a Renaudot-djat. Ebben édesapjával való viszonyát, valamint a felnövés problémáját dolgozta fel. Ez a regénye először 1997-ben jelent meg magyarul, az édesanyja halálát bemutató Une femme (Egy asszony) című művével együtt a Széphalom Könyvműhely kiadónál.

Pályafutása során mindvégig személyes életéből merített ihletet.

Történelmi memoárja, Les Années (Évek) címmel 2008-ban jelent meg, a kritikusok ezt tartják fő művének.

A magyarul tavaly megjelent könyvben Ernaux pályafutása során először egyes szám harmadik személyben ír önmagáról, a második világháború időszakától kezdve egészen a kétezres évekig. Ezt a művét számos díjjal ismerték el, egyebek közt Man Booker-díjra is jelölték 2019-ben. Könyvei magyarul a Magvető Kiadó gondozásában jelentek meg.

Az író szeptember 1-jén ünnepelte 82. születésnapját.

Pályafutása során több mint húsz könyvet és számtalan publikációt közölt. 

Az író tízmillió svéd koronával (375 millió forinttal) gazdagodik. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. A Nobel-díj történetében ő a 16. francia író, aki megkapja az elismerést. Legutóbb Patrick Modiano volt, aki átvehette a díjat 2014-ben.

A Nobel Alapítvány szabályai szerint a jelöléssel és döntéssel kapcsolatos információk nem nyilvánosak, sőt, 50 évre titkosítják azokat. Arról, hogy a fogadóirodák kiket tartottak idén a legesélyesebbnek, ebben a cikkünkben számoltunk be. 

Fejléckép: Annie Ernaux (Fotó/Forrás:  Leonardo Cendamo/Getty Images Hungary)

 

Vámos Miklós: Egy könyv, amely nem hiányozhat a kíváncsi olvasó polcáról

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Egy könyv, amely nem hiányozhat a kíváncsi olvasó polcáról

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal a francia Annie Ernaux Évek című kötetével foglalkozik. Gondolatait a regény szerkesztője, Orzóy Ágnes kommentálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.