Könyv

„Annyi érdekes hal van a tengerben” – Egressy Zoltán a Lírástudók vendége

2022.07.20. 09:15
Ajánlom
Nem ez az első gyerekkönyve Egressy Zoltánnak, de minden bizonnyal ebben szerepel a legtöbb különleges tengeri élőlény. A Lírástudók podcastban a Piszke papa tengeres meséi című új kötete kapcsán gyerekirodalomról is beszélgetett a szerzővel Grisnik Petra.

Három könyve is megjelent idén Egressy Zoltánnak: első, 2002-es kiadása után a Móra Kiadónál látott napvilágot A virágot jelentő deszkák című, kiskamaszoknak szóló regénye, a Helikon Kiadónál a felnőtteknek szóló Jolka haragja, amely egy halálra készülő idős zalai asszony megható élettörténete. A Lírástudók legfrissebb epizódjában azonban az óvodásoknak szóló Piszke papa tengeres meséi kapcsán faggattuk a szerzőt.

8601325_5-135830.jpg

Egressy Zoltán: Piszke papa tengeres meséi (Fotó/Forrás: Manó Könyvek)

A Manó Könyvek kiadásában megjelenő vékony gyerekkönyvről Egressy elmondta, hogy a tavaly megjelent első kötet után

olyan állatokról szeretett volna írni, amikről ritkán olvasunk:

holdhalról, tintahalról, kőhalról vagy rájáról. Dunát lehet ugyanis rekeszteni a kutyákról, macskákról, macikról szóló gyerekmesékkel – halakból viszont kevesebb van. (A képzavar szándékos – a szerk.)

Az író-drámaíróval felelevenítettük gyerekkora kedvenc meséit, az óvodákban, iskolákban rendezett felolvasásaiból szerzett tapasztalatait, és azt is, hogy mi a különbség aközött, ha gyerekeknek és ha felnőtteknek ír.

A Piszke papa tengeres meséi a 3–7 éves korosztálynak szól, s itt jegyezzük meg, hogy Csuja Imre felolvasásában hangoskönyv is született belőle.

„Szem előtt kell tartanom, hogy a szülők is jól szórakozzanak, de ne legyen tele a könyv olyan poénokkal, amikből a gyerekek semmit nem értenek”

– mondta Egressy Zoltán. A szöveg írásakor azt is fontosnak tartotta, hogy a kicsik új szavakat és kifejezéseket tanuljanak.

A szerzővel való beszélgetés után ismét öt új megjelenést ajánlunk a Líra Könyvek kínálatából:

BeFunky-collage-142416.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Kapcsolódó

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.
Könyv hír

Fiatal versíróknak indított pályázatot a MANK

Tóth Krisztinától, Kemény Istvántól, Géczi Jánostól vagy épp Győrffy Ákostól is tanulhatnak a MANK versíró pályázatának győztesei. A fiatal, kötet nélküli szerzők kéziratait augusztus 19-ig várják, a tíz nyertes írásból antológia is készül. 
Könyv gyász

Elhunyt Konrád Áron

36 éves korában elhunyt Konrád Áron, aki gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított. Konrád Áron három évvel édesapja, Konrád György halála után távozott.
Könyv ajánló

Könyv jelenik meg Ács János pályafutásáról

Sándor L. István kötete a kezdetektől tekinti át a hét éve elhunyt, meghatározó jelentőségű színházrendező, Ács János munkásságát, egészen első sikereitől a kaposvári Marat/Sade című előadásig, amelyet máig legenda övez.