Könyv

„Annyi érdekes hal van a tengerben” – Egressy Zoltán a Lírástudók vendége

2022.07.20. 09:15
Ajánlom
Nem ez az első gyerekkönyve Egressy Zoltánnak, de minden bizonnyal ebben szerepel a legtöbb különleges tengeri élőlény. A Lírástudók podcastban a Piszke papa tengeres meséi című új kötete kapcsán gyerekirodalomról is beszélgetett a szerzővel Grisnik Petra.

Három könyve is megjelent idén Egressy Zoltánnak: első, 2002-es kiadása után a Móra Kiadónál látott napvilágot A virágot jelentő deszkák című, kiskamaszoknak szóló regénye, a Helikon Kiadónál a felnőtteknek szóló Jolka haragja, amely egy halálra készülő idős zalai asszony megható élettörténete. A Lírástudók legfrissebb epizódjában azonban az óvodásoknak szóló Piszke papa tengeres meséi kapcsán faggattuk a szerzőt.

8601325_5-135830.jpg

Egressy Zoltán: Piszke papa tengeres meséi (Fotó/Forrás: Manó Könyvek)

A Manó Könyvek kiadásában megjelenő vékony gyerekkönyvről Egressy elmondta, hogy a tavaly megjelent első kötet után

olyan állatokról szeretett volna írni, amikről ritkán olvasunk:

holdhalról, tintahalról, kőhalról vagy rájáról. Dunát lehet ugyanis rekeszteni a kutyákról, macskákról, macikról szóló gyerekmesékkel – halakból viszont kevesebb van. (A képzavar szándékos – a szerk.)

Az író-drámaíróval felelevenítettük gyerekkora kedvenc meséit, az óvodákban, iskolákban rendezett felolvasásaiból szerzett tapasztalatait, és azt is, hogy mi a különbség aközött, ha gyerekeknek és ha felnőtteknek ír.

A Piszke papa tengeres meséi a 3–7 éves korosztálynak szól, s itt jegyezzük meg, hogy Csuja Imre felolvasásában hangoskönyv is született belőle.

„Szem előtt kell tartanom, hogy a szülők is jól szórakozzanak, de ne legyen tele a könyv olyan poénokkal, amikből a gyerekek semmit nem értenek”

– mondta Egressy Zoltán. A szöveg írásakor azt is fontosnak tartotta, hogy a kicsik új szavakat és kifejezéseket tanuljanak.

A szerzővel való beszélgetés után ismét öt új megjelenést ajánlunk a Líra Könyvek kínálatából:

BeFunky-collage-142416.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Kapcsolódó

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta. 
Könyv ajánló

Újabb Tolsztoj-regény jelent meg Gy. Horváth László fordításában

Az Anna Karenyina, valamint a Háború és béke után a műfordító Tolsztoj harmadik nagyregényét, a Feltámadást is átültette magyarra. A kötet díszdobozos ünnepi kiadásban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában.