Könyv

Antibunkó bosszankodások – az Írók Boltjában mutatják be Almási Miklós új kötetét

2024.04.29. 16:20
Ajánlom
Május 2-án 17 órakor az Írók Boltjában mutatják be Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus legújabb, A tudás örömétől a szellemi vakságig című kötetét, amelyben négy fejezeten keresztül vizsgálja a világban zajló folyamatokat. A szerzővel Canjavec Judit és Mészáros Sándor beszélget.

„Kedves Olvasó, e kötetben rövid-közepes írásokat találsz a legkülönbözőbb témákból – vannak titokzatosak, tiltottak, irodalmi kuriózumok, és bocsánat, de filozófiai krokik is szerepelnek a halmazban. De te bizonnyal találsz egyet-kettőt, ami villámként csap agyadba, lelkedbe, szívedbe. Egyébként ezt a könyvet nem kell egyfolytában, az esszéket egymás után olvasni. A mai gyors világban fő a hirtelen élmény, szikrázó benyomás. Kapj ki egyet, ami felébreszt, a többit aznapra hagyd a francba. Aztán lehet továbbmenni. (…)

4102099-161632.jpg

Almási Miklós: A tudás örömétől a szellemi vakságig (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Antibunkó bosszankodásom az itt következő gondolatok cantus firmusa, vezényszava, ha úgy tetszik

– így fogalmaz legújabb könyve előszavában Almási Miklós. A Kalligram gondozásában megjelent kötet szerzője elmondása szerint jegyzeteit olvasva úgy tűnhet, mintha cinikus és anarchista volna, valójában kíváncsiság és pesszimizmus vezérelte a szövegek írása közben – bár ez utóbbinak némileg ellentmondani látszik a kötet létrejötte és sokszor humoros hangvétele.

A tudás örömétől a szellemi vakságig című könyv az Írások a kultúra mámoráról és a műveltség leárazásáról alcímet viseli. A szerző négy tematikus fejezeten keresztül vezeti végig az olvasót elmélkedésein. Szóba kerül többek közt „a bunkók világuralma” is, meglátása szerint ugyanis egyfajta általános szellemi eltompulás folyamatának vagyunk szemtanúi. De a kötet második fejezetében például az online világ kihívásait veszi górcső alá, és egyebek közt azt vizsgálja, vajon miként hatnak társas kapcsolatainkra a digitális eszközök. Emellett szóba kerül még a kánon vagy éppen Heidegger kritikája is.

Almási Miklós kötetét május 2-án 17 órakor mutatják be az Írók Boltjában (Budapest, Andrássy út 45, 1061). A szerzővel Canjavec Judit, a Fidelio lapigazgatója, valamint Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója beszélget majd. Az eseményen a részvétel ingyenes.

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Fejléckép: Almási Miklós (Fotó/Forrás: Fábián Évi / Fidelio)

Az igazság senkit nem érdekel – beszélgetés Almási Miklóssal

Kapcsolódó

Az igazság senkit nem érdekel – beszélgetés Almási Miklóssal

Közeli jövőnk és a távoli jelen – A digitális társadalom kritikája a címe Almási Miklós legújabb könyvének. A Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja ez alkalommal is húsbavágó kérdéseket feszeget. A szerzővel az internet adta szabadságról és rabságról, az egyre elsekélyesedő emberi kapcsolatokról, az álhír-dömping valódi céljáról, titkaink és privát szféránk eltűnéséről, valamint a művészetről mint lehetséges kiútról beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.