Könyv

Arany- és Mészöly-kéziratok, valamint Kassák-portré a Múzeum Antikvárium jubileumi árverésén

2022.04.20. 15:55
Ajánlom
Páratlan aukciós anyaggal hirdette meg 40. árverését a Múzeum Antikvárium, melynek első kiadású és dedikált köteteire április 28-án licitálhat a nagyközönség. A több mint 450 tétel magában foglal egy közel ötven darabból álló avantgárd gyűjteményt is.

A jubileumi aukcióra a szervezők a magyar irodalom nagyjainak első kiadású, valamint dedikált köteteit válogatták össze, melyre a Kossuth Klubban, vagy az online térben, az Axioart oldalán licitálhatnak majd az érdeklődők. A tételek között szerepelnek többek között Madách Imre, Mészöly Miklós, Szerb Antal, Móricz Zsigmond és Petőfi Sándor művei, de kalapács alá kerülnek Széchenyi István első kiadású kötetei, illetve 1848-as, reformkori, vadászati, borászati relikviák, szakkönyvek.

Elárverezik Kassák Lajos egyik portréját is.

A könyvek és a portré mellett a Múzeum Antikvárium kéziratokat is aukcióra bocsát, így Arany János, Benczúr Gyula, Csontváry Kosztka Tivadar, Jókai Mór, Móra Ferenc, vagy éppen Horthy Miklós egy-egy levele is új gazdára találhat.

HorthyMiklos_110-154627.jpg

Horthy Miklós levele (Fotó/Forrás: Axioart)

Jókai Mór írásához ráadásul érdekes anekdota is kapcsolódik: az író levelében helyesbítést kér a Pesti Hírlaptól, amely egy aranyóra megtalálását és visszajuttatását írta meg. Jókai felhívja a figyelmet, hogy az ékszert nem ő, hanem feleségének nővére találta meg, és átadta egy fürdőfelügyelőnek.

Az aukció katalógusa az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: Kassák Lajos portréja (forrás: Axioart)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!