Könyv

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

2023.03.01. 09:30
Ajánlom
Új könyve, a Lányos apa kapcsán saját szülői példáiról, a kitárulkozás nehézségeiről, az apasággal járó örömökről és nehézségekről kérdezte Grecsó Krisztiánt a Lírástudók podcast műsorvezetője, Grisnik Petra.

„Mert megértettem, hogy életem legnagyobb bizalmát úgy kaptam, hogy észre sem vettem”

– írja Grecsó Krisztián új kötetében, amely az apaságról, de saját felnövéséről, felmenőiről, szűkebb és tágabb családjáról szóló tárcákból állt össze. A Lányos apa azonban ennél több. A szerző szándéka szerint ezek a rövid írások, amelyek a Nők Lapja, a Telex, a Vasárnapi Hírekben, a Népszavában és a Magyar Konyhában jelentek meg, együtt olvasva többet adnak: „Ennek a kötetnek a képe már a Valami népi megjelenésekor kirajzolódott” – mondta Grecsó műsorunkban Grisnik Petrának.

Ahogy a kötetben az író, úgy mi is végigbeszéltük, mivel jár az apaság, és miért megdöbbentő élmény minden férfi életében. „Nekem az apaságban az a legcsodálatosabb, hogy elképzelhetetlen volt, hogy milyen lesz. És azt tudom mondani annak, aki várja, hogy szülő legyen, hogy leírhatatlan. Nem lehet elmondani, mi benne a jó és a rossz. Az egészéről nem lehet mondani semmit.”

330913401_590513479601414_1992275904509943945_n-183950.jpg

Grecsó Krisztián: Lányos apa (Magvető Kiadó) (Fotó/Forrás: Líra Könyvesbolt Rózsakert)

Petra arra is kíváncsi volt, hogy Krisztián, aki szorongó, tépelődő alkatnak mondja magát, nem fázik-e a gondolattól, hogy ilyenkor kitárulkozik a könyvlapokon. „Ez a fajta őszinteség azért nem kelt bennem szorongást, mert nem tudom másként csinálni. Íróként sem tudok nem alanyi lenni” – hangzott a válasz. Azt mondja, a radikális őszinteséget választotta: „bármi más ledobott magáról.”

Arról is szó esett, milyen egy modern apuka, hogyan változott az apaszerep, miben meghatározó az elődök példája és hogyan kezel egy ismert író, ha a gyereke nyilvános helyen vágja ki a hisztit. A beszélgetés vezérfonala persze épp ez a gyerek, akiről Grecsó Krisztián a kötetben így ír:

„és én tudom, hogy bármit is csináltam eddig az életben, nála fontosabb dolgot még biztosan nem.”

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk.

BeFunky-collage-182431.jpg

Ajánlott kötetek (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.