Könyv

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

2023.03.01. 09:30
Ajánlom
Új könyve, a Lányos apa kapcsán saját szülői példáiról, a kitárulkozás nehézségeiről, az apasággal járó örömökről és nehézségekről kérdezte Grecsó Krisztiánt a Lírástudók podcast műsorvezetője, Grisnik Petra.

„Mert megértettem, hogy életem legnagyobb bizalmát úgy kaptam, hogy észre sem vettem”

– írja Grecsó Krisztián új kötetében, amely az apaságról, de saját felnövéséről, felmenőiről, szűkebb és tágabb családjáról szóló tárcákból állt össze. A Lányos apa azonban ennél több. A szerző szándéka szerint ezek a rövid írások, amelyek a Nők Lapja, a Telex, a Vasárnapi Hírekben, a Népszavában és a Magyar Konyhában jelentek meg, együtt olvasva többet adnak: „Ennek a kötetnek a képe már a Valami népi megjelenésekor kirajzolódott” – mondta Grecsó műsorunkban Grisnik Petrának.

Ahogy a kötetben az író, úgy mi is végigbeszéltük, mivel jár az apaság, és miért megdöbbentő élmény minden férfi életében. „Nekem az apaságban az a legcsodálatosabb, hogy elképzelhetetlen volt, hogy milyen lesz. És azt tudom mondani annak, aki várja, hogy szülő legyen, hogy leírhatatlan. Nem lehet elmondani, mi benne a jó és a rossz. Az egészéről nem lehet mondani semmit.”

330913401_590513479601414_1992275904509943945_n-183950.jpg

Grecsó Krisztián: Lányos apa (Magvető Kiadó) (Fotó/Forrás: Líra Könyvesbolt Rózsakert)

Petra arra is kíváncsi volt, hogy Krisztián, aki szorongó, tépelődő alkatnak mondja magát, nem fázik-e a gondolattól, hogy ilyenkor kitárulkozik a könyvlapokon. „Ez a fajta őszinteség azért nem kelt bennem szorongást, mert nem tudom másként csinálni. Íróként sem tudok nem alanyi lenni” – hangzott a válasz. Azt mondja, a radikális őszinteséget választotta: „bármi más ledobott magáról.”

Arról is szó esett, milyen egy modern apuka, hogyan változott az apaszerep, miben meghatározó az elődök példája és hogyan kezel egy ismert író, ha a gyereke nyilvános helyen vágja ki a hisztit. A beszélgetés vezérfonala persze épp ez a gyerek, akiről Grecsó Krisztián a kötetben így ír:

„és én tudom, hogy bármit is csináltam eddig az életben, nála fontosabb dolgot még biztosan nem.”

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk.

BeFunky-collage-182431.jpg

Ajánlott kötetek (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!