Könyv

Augusztusban a Zalába költözik a Margó

2021.06.30. 15:30
Ajánlom
Idén nyáron sem maradnak Margó nélkül az irodalmi és művészeti programok kedvelői. A 10 éves Margófeszt hagyományteremtő céllal augusztus 12. és 15. között a zalai Szentgyörgyváron kerül megrendezésre.

A négy napos rendezvény igazi összművészeti fesztiválnak ígérkezik, melynek régiós együttműködési partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Fellép többek között az Anima Sound System, Bödőcs Tibor, Háy János, Nádas Péter, Szűcsinger, Thuróczy Szabolcs vagy a VAN Filmzenekar, de az irodalmi és zenei programok mellett a szervezők nagy hangsúly fektetnek a vidék kulturális örökségének és gasztronómiájának bemutatására is.

A tavalyi online Margó után idén nyáron a személyesség és az együttlét volt a fesztivál igazi hívószava, és a szervezők mindent meg is tettek azért, hogy egy barátságos, közvetlen hangulatú négy nap fogadja a látogatókat a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Nagy érdeklődés közepette mutatták be az idei két Libri irodalmi díjast, Bereményi Gézát és Grecsó Krisztiánt, továbbá Spiró György, Szvoren Edina, Beregi Tamás, Szűcs Péter, Keresztury Tibor, Kukorelly Endre, Fábián Janka, Babiczky Tibor friss könyveit, illetve egy zenés produkció keretében Závada Péter új kötetét. A megszokott programokon kívül jó pár különleges attrakciót is tartogatott a Margó, mint például Vecsei H. Miklós és csapata Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve létrehozott koncertszínházi előadása. Igazi születésnapi hangulatban telt a fesztivál ünnepi esztrádműsora és benne Nyáry Krisztián, Totth Benedek, Erdős Virág, Dragomán György és Szabó T. Anna személyes visszaemlékezése az elmúlt 10 évre, vagy Kardos-Horváth János, Simon Márton és Horváth Kristóf “Színész Bob” interaktív költészeti mûsora, a záróesten fellépő Rájátszás-koncertről már nem is beszélve, amire már hetekkel a fellépés előtt is csak nagy szerencsével lehetett jegyet szerezni. 

margo2_PJ_081-152822.jpeg

Váradi Júlia és Barna Imre a Margó fesztiválon (Fotó/Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál)

A fesztiválon került sor az idén először meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjprogram díjátadójára is. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló programra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A 81 pályázó közül Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot.

Idén is folytatódott a Margó Extra, a fesztivál irodalmat és az olvasást népszerűsítő sorozata: ezúttal Hajós András, Menyhárt Jenő, Pelsőczy Réka, Trokán Nóra és Turai Barna meséltek olvasással, irodalommal kapcsolatos élményeikről.

Margó-díj 2021: elindult a nevezés

2021-ben hetedik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsítő elismerés legfőbb célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket. A nyertes a díjjal nemcsak 500 ezer forintot, hanem kiemelkedő mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A magas szakmai presztízzsel bíró elismerés kiemelt támogatója, a Bookline, tavaly 15.000.000 Ft értékű médiatámogatással járult hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez, a Könyves Magazinon pedig egy éves tárcasorozatot indíthatott a díjazott.

A díjra minden olyan magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2020. július 1. és 2021. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és került kereskedelmi forgalomba. Az elismerést 2020-ban Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb, 2019-ben Fehér Boldizsár Vak majom, 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny című kötete nyerte meg. A Margó-díjat az őszi Margó fesztiválon adják át. A nevezésről a www.margofeszt.hu-n található több információ.

 

Fejléckép: Grecsó Krisztián és Bereményi Géza dedikál a Margó Fesztiválon / Fotó. Margó Fesztivál

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Krasznahorkai László osztrák állami kitüntetést kapott

Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért kitüntetést, melyet az író Salzburgban vehetett át Andrea Mayer osztrák művészeti és kulturális államtitkártól.
Könyv gyász

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.
Könyv podcast

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Könyv magazin

„Az egyetlen reális a lehetetlen” - öt éve hunyt el Esterházy Péter

Öt éve hunyt el Esterházy Péter, de vajon mennyire él velünk az életműve, és miért pótolhatatlan a hiánya? A szomorú évfordulóra Esterházy-szövegekből válogattunk.
Könyv ajánló

Pilinszky Rómája

Folytatódik a Pilinszky100 programsorozat, júliusban bemutatják a költő és Róma kapcsolatát dokumentáló filmet, valamint lesznek irodalmi séták és Pilinszky életművéhez kapcsolódó koncertek is.