Könyv

„Az értelmiségi, az mindig kritizál” – Nádasdy Ádám a Lírástudók vendége

2023.05.24. 09:20
Ajánlom
Új könyve apropóján kétlakiságról, angoltanulásról és a pedagógusok helyzetéről beszélgettünk Nádasdy Ádámmal, aki szerint nem szabad összekeverni a közbeszédet a felülről ránk erőltetett propagandával.

Az Ünnepi Könyvhéten már kapható Nádasdy Ádám új kötete, a tárcákat és kisebb novellákat összegyűjtő Hordtam az irhámat, amely afféle rendszertelen önéletrajzként is funkcionálhat – bár a szerző ragaszkodik hozzá, hogy olyat sose fog írni. Szóval ne is próbáljuk megtörni, kérte nevetve Grisnik Petrát, a Lírástudók műsorvezetőjét.

A Hordtam az irhámat (Magvető) inkább a határok, országok és kultúrák közötti életről mesél, amit a szerző még mindig elsőkézből tapasztal: életét ugyanis London és Budapest között osztja meg. Nádasdy visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, továbbá az, milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Különösen izgalmas arról olvasni,

milyen küzdelmes feladat volt megtanulni angolul, amely akkor még nem volt „alap”, s ha valaki tanulta a nyelvet, csodálkozva kérdezték tőle: és mi végre?

„Mire a nagy popzenei robbanás volt, Beatles, Rolling Stones, addig én már értettem, miről énekelnek” – mondta az interjúban; így lett ő a beatzenekar énekese a hatvanas években.

hordtamazirhamat-160533.jpg

Nádasdy Ádám: Hordtam az irhámat (Fotó/Forrás: Magvető)

Az élvezetes és szellemes stílusban megírt tárcák 1994 és 2022 között születtek. Szó esik bennük a nyelv hatalmáról, arról, mire való a bölcsész, a tolmácsolás és a dolgozatjavítás szépségeiről és kihívásairól, és oldalról oldalra találni egy-egy puritán észrevételt, amire egy Nádasdy Ádám-féle, okos szemlélő felfigyelhet. Például, hogy Angliában minden jó karban van, de semmi sem látszik újnak. Vagy hogy egy jól működő társadalomban az ember szívesebben sétál az utcának azon az oldalán, ahol a rendőr járőrözik – és nálunk ez fordítva van.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

BeFunky-collage-161509.jpg

könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Kapcsolódó

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Immáron 94. alkalommal rendezik meg idén a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményét. Lapunk összegyűjtötte, a legnépszerűbb kiadók milyen újdonságokkal várják az olvasás szerelmeseit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.
Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.