Könyv

„Az értelmiségi, az mindig kritizál” – Nádasdy Ádám a Lírástudók vendége

2023.05.24. 09:20
Ajánlom
Új könyve apropóján kétlakiságról, angoltanulásról és a pedagógusok helyzetéről beszélgettünk Nádasdy Ádámmal, aki szerint nem szabad összekeverni a közbeszédet a felülről ránk erőltetett propagandával.

Az Ünnepi Könyvhéten már kapható Nádasdy Ádám új kötete, a tárcákat és kisebb novellákat összegyűjtő Hordtam az irhámat, amely afféle rendszertelen önéletrajzként is funkcionálhat – bár a szerző ragaszkodik hozzá, hogy olyat sose fog írni. Szóval ne is próbáljuk megtörni, kérte nevetve Grisnik Petrát, a Lírástudók műsorvezetőjét.

A Hordtam az irhámat (Magvető) inkább a határok, országok és kultúrák közötti életről mesél, amit a szerző még mindig elsőkézből tapasztal: életét ugyanis London és Budapest között osztja meg. Nádasdy visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, továbbá az, milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Különösen izgalmas arról olvasni,

milyen küzdelmes feladat volt megtanulni angolul, amely akkor még nem volt „alap”, s ha valaki tanulta a nyelvet, csodálkozva kérdezték tőle: és mi végre?

„Mire a nagy popzenei robbanás volt, Beatles, Rolling Stones, addig én már értettem, miről énekelnek” – mondta az interjúban; így lett ő a beatzenekar énekese a hatvanas években.

hordtamazirhamat-160533.jpg

Nádasdy Ádám: Hordtam az irhámat (Fotó/Forrás: Magvető)

Az élvezetes és szellemes stílusban megírt tárcák 1994 és 2022 között születtek. Szó esik bennük a nyelv hatalmáról, arról, mire való a bölcsész, a tolmácsolás és a dolgozatjavítás szépségeiről és kihívásairól, és oldalról oldalra találni egy-egy puritán észrevételt, amire egy Nádasdy Ádám-féle, okos szemlélő felfigyelhet. Például, hogy Angliában minden jó karban van, de semmi sem látszik újnak. Vagy hogy egy jól működő társadalomban az ember szívesebben sétál az utcának azon az oldalán, ahol a rendőr járőrözik – és nálunk ez fordítva van.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

BeFunky-collage-161509.jpg

könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Kapcsolódó

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Immáron 94. alkalommal rendezik meg idén a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményét. Lapunk összegyűjtötte, a legnépszerűbb kiadók milyen újdonságokkal várják az olvasás szerelmeseit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.