Könyv

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

2021.01.06. 19:20
Ajánlom
Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.

A Lúdas Matyi eredeti, 1804-es kézirata nem maradt fenn, sőt másolatról sincs az irodalomtörténetnek tudomása, az általunk ismert mű egy erősen átdolgozott változat. A regének már az első kiadása is kalandosra sikeredett, ugyanis

Fazekas Mihály tudta nélkül került nyomtatásba Kerekes Ferenc jóvoltából, aki úgy jelentette meg, hogy nem ismerte a szerző kilétét.

Bár nem sokkal később Fazekas felfedte magát – 1815. november 24-én terjedelmes levelet írt Kerekesnek, megemlítve benne a Lúdas Matyit –, a mű körüli találgatások (lévén egy magánlevélről volt szó) még nem értek véget.

A Lúdas Matyiról szóló pletykákat az sem segített eloszlatni, hogy az átdolgozott, a szerző által is jóváhagyott kiadásban már nem Kerekes Ferenc verses bevezetője, hanem Fazekas Mihály saját dedikációja szerepel, és ezen a bizonyos 1817-es második változaton sem volt még rajta az író neve, csak az F. M. monogram.

És miközben az irodalmi körökben elkezdődtek a találgatások, hogy vajon ki lehet a mű titokzatos írója – Batsányi János költő egy kritikából levezetve például Szerdahelyi József színész, zeneszerzőre tippelt –, felmerült az általános igény a mű értelmezésére.

A legelső interpretációk a szerző nevének felderítésében látták a történet kulcsát, Kazinczy Ferenc Matyit a Máté névből vezette le, egészen pontosan a Vitkovics Mihályhoz írt episztolájában szereplő Hőgyész Máté nevéből. És innen jött a megdönthetetlennek hitt felismerés:

Kazinczy úgy vélte, hogy ő maga Döbrögi.

Természetesen megtalálta Lúdas Matyit is Pethe Ferenc újságíró személyében, akivel vehemens hangvételű irodalmi vitákat folytatott, és akiről úgy gondolta, hogy a mű megírásával akar üzenni neki, a költemény célja pedig nem más, mint őt „megverni”.

Érvelése egy ponton bicsaklott meg, méghozzá a szerző személyében. Erre később ő is rájött, és egy idő után arra az álláspontra jutott, hogy az író inkább Kerekes Ferenc lehetett, ám ő aligha akarna ártani neki. Csak jóval később döbbent rá, hogy a Lúdas Matyit Fazekas Mihály írta, ő maga pedig már az első, kézirat-változatot is olvasta – Pethe Ferenc vádakra adott reakciójáról nem maradtak fenn információk.

ludas_matyi2-191058.jpg

Kazinczy Ferenc magát Döbröginek, Pethe Ferencet pedig Matyinak gondolta (Fotó/Forrás: Fidelio)

Faragó József néprajzkutató ennél egyszerűbb és visszakövethetőbb magyarázatot adott a történet szereplőinek személyére. Úgy vélte – és a mai irodalomtörténet is ezzel a felfogással ért egyet –, hogy a mű eredeti változatát a moldvai csángó folklórban kell keresni, a korabeli viszonyokkal azonosított szimbólumok és karaktertípusok egyszerű nemzetközi vándormotívumok, Fazekas Mihály pedig a katonaságnál eltöltött idő alatt hallotta a történetet, amelyből Matyi regéjét alkotta. Ha volt is élő mintája a szereplőknek, személyük nem visszakövethető.

Fejléckép: Jelenet az 1977-es Lúdas Matyi című rajzfilmből (forrás: Wikipédia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

75. születésnapjára jelent meg Bereményi Géza új novelláskötete

Az íróval életművéről és pályájáról beszélgetnek január 25-én 18.00 órától a Líra Könyv Facebook-oldalán.
Könyv hír

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Könyv magazin

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.