Könyv

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

2021.01.06. 19:20
Ajánlom
Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.

A Lúdas Matyi eredeti, 1804-es kézirata nem maradt fenn, sőt másolatról sincs az irodalomtörténetnek tudomása, az általunk ismert mű egy erősen átdolgozott változat. A regének már az első kiadása is kalandosra sikeredett, ugyanis

Fazekas Mihály tudta nélkül került nyomtatásba Kerekes Ferenc jóvoltából, aki úgy jelentette meg, hogy nem ismerte a szerző kilétét.

Bár nem sokkal később Fazekas felfedte magát – 1815. november 24-én terjedelmes levelet írt Kerekesnek, megemlítve benne a Lúdas Matyit –, a mű körüli találgatások (lévén egy magánlevélről volt szó) még nem értek véget.

A Lúdas Matyiról szóló pletykákat az sem segített eloszlatni, hogy az átdolgozott, a szerző által is jóváhagyott kiadásban már nem Kerekes Ferenc verses bevezetője, hanem Fazekas Mihály saját dedikációja szerepel, és ezen a bizonyos 1817-es második változaton sem volt még rajta az író neve, csak az F. M. monogram.

És miközben az irodalmi körökben elkezdődtek a találgatások, hogy vajon ki lehet a mű titokzatos írója – Batsányi János költő egy kritikából levezetve például Szerdahelyi József színész, zeneszerzőre tippelt –, felmerült az általános igény a mű értelmezésére.

A legelső interpretációk a szerző nevének felderítésében látták a történet kulcsát, Kazinczy Ferenc Matyit a Máté névből vezette le, egészen pontosan a Vitkovics Mihályhoz írt episztolájában szereplő Hőgyész Máté nevéből. És innen jött a megdönthetetlennek hitt felismerés:

Kazinczy úgy vélte, hogy ő maga Döbrögi.

Természetesen megtalálta Lúdas Matyit is Pethe Ferenc újságíró személyében, akivel vehemens hangvételű irodalmi vitákat folytatott, és akiről úgy gondolta, hogy a mű megírásával akar üzenni neki, a költemény célja pedig nem más, mint őt „megverni”.

Érvelése egy ponton bicsaklott meg, méghozzá a szerző személyében. Erre később ő is rájött, és egy idő után arra az álláspontra jutott, hogy az író inkább Kerekes Ferenc lehetett, ám ő aligha akarna ártani neki. Csak jóval később döbbent rá, hogy a Lúdas Matyit Fazekas Mihály írta, ő maga pedig már az első, kézirat-változatot is olvasta – Pethe Ferenc vádakra adott reakciójáról nem maradtak fenn információk.

ludas_matyi2-191058.jpg

Kazinczy Ferenc magát Döbröginek, Pethe Ferencet pedig Matyinak gondolta (Fotó/Forrás: Fidelio)

Faragó József néprajzkutató ennél egyszerűbb és visszakövethetőbb magyarázatot adott a történet szereplőinek személyére. Úgy vélte – és a mai irodalomtörténet is ezzel a felfogással ért egyet –, hogy a mű eredeti változatát a moldvai csángó folklórban kell keresni, a korabeli viszonyokkal azonosított szimbólumok és karaktertípusok egyszerű nemzetközi vándormotívumok, Fazekas Mihály pedig a katonaságnál eltöltött idő alatt hallotta a történetet, amelyből Matyi regéjét alkotta. Ha volt is élő mintája a szereplőknek, személyük nem visszakövethető.

Fejléckép: Jelenet az 1977-es Lúdas Matyi című rajzfilmből (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.
Könyv ajánló

Aki eposzi magaslatokba emelt egy magyar kisközséget

Oravecz Imre idén töltötte be nyolcvanadik életévét. Több mint ötven esztendőt felölelő költői-írói pályájának egyik legfontosabb érdeme, hogy feltette szülőfaluját, Szajlát a magyar irodalom térképére. A Müpa ünnepi estje előtt négy könyvet ajánlunk tőle.
Könyv ajánló

Az operett bécsi-budapesti vonulatának legizgalmasabb alakjait mutatja be László Ferenc új könyve

A Jaffa Kiadónál megjelent Operettország című kötet átfogó képet kínál az operett hazai, illetve monarchiabéli történetéről, amelyen keresztül mintegy másfél évszázad színház-, kultúr- és politikatörténete is feltárul. 
Könyv ajánló

„Nehéz ember, de komoly művész” – új kötet jelent meg Alföldi Róbertről

Csáki Judit színházkritikus faggatja Alföldi Róbertet az Open Books gondozásában megjelent, Alföldi – Nem rajtam múlt című kötetben személyes és szakmai múltjáról és jelenéről, színészi és rendezői énjéről, műhelytitkokról, a kulturális környezetről és a világról, amelyben élünk.
Könyv hír

Még mindig szavazhatunk az idei Prima Primissima-jelöltekre

November 29-én éjfélig harminc jelölt közül választhatunk, ki nyerje 2023-ban a Prima Primissima Közönségdíját. A szavazók között nyereményt is kisorsolnak. A Prima Primissima Alapítvány nemrég közvélemény-kutatásban kereste a választ, hogyan vélekedik a magyar lakosság a sikerről és a példaképek szerepéről.