Könyv

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

2023.01.31. 16:20
Ajánlom
Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.

Norman Mailer 1923. január 31-én született New Jersey államban, Long Branchben, egy középosztálybeli zsidó családba. A nevét édesanyjától kapta, amelynek héber megfelelője, a Melech, azt jelenti: király. Ez látnokinak bizonyult, a férfi ugyanis később tényleg az amerikai irodalmi élet uralkodó személyiségévé vált. Nevéhez számtalan népszerű könyv fűződik, televíziós műsorok állandó szereplője volt, nagy nevű magazinok sztárriportereként dolgozott,

élete során kétszer nyert Pulitzer-díjat, valamint megkapta a Nemzeti Könyvdíjat is.

Mailer 1939-ben érettségizett, ezt követően pedig beiratkozott a Harvard Egyetem mérnöki szakára, ahol repüléstant tanult, de az írás már ekkor erősen foglalkoztatta. Tizennyolc évesen megnyerte az egyetem novellaversenyét, ez volt az első írása, amely nyomtatásban is megjelent. Miután lediplomázott, behívták katonának, majd a Fülöp-szigeteken kötött ki. Háborús közelharcban sok része nem volt, élményei azonban bőséges alapanyagot szolgáltattak későbbi kultikus regényéhez, a Meztelenek és holtakhoz.

3255436-161224.jpg

A Meztelenek és holtak egy magyar kiadása (Fotó/Forrás: Lira.hu)

A könyv 1948-ban jelent meg, ő ekkor épp a Sorbonne-on folytatta tanulmányait.

A Meztelenek és holtak hatvankét hétig volt a New York Times bestseller listáján mint az egyik legjobb amerikai háborús regény,

emellett besorolták a 20. század száz legjobb angol nyelvű regénye közé is. A könyv kevésbé fókuszál magára a háborúra, mint inkább arra, hogyan reagálnak az emberek a háborúra.

Az irodalmi élt értelemszerűen nagy reményeket fűzött a további munkásságához, Mailer figyelme azonban olyan témák felé fordult, amelyek csekélyt érdeklődést váltottak ki az olvasókból. Következő regényei, a Barbár part és A vadaskert vegyes, de inkább negatív kritikákat kaptak.

Mailer végül a korabeli amerikai ifjúság egyik meghatározó hangjává vált,

miután 1959-ben megírta Magamat hirdetem című művét, amelynek befejezetlen, önfeltárással keletkezett történetei rezonáltak az új művészeti irányok iránt igencsak fogékony nemzedék életérzésével. Későbbi könyveit a kritika továbbra sem fogadta túl nagy lelkesedéssel, népszerűsége azonban töretlen volt, széles tömegek olvasták. Szintén így járt az Amerikai álom című regényével is, amely a mai napig közkedvelt regény világszerte.

1980-ban A hóhér dala című könyvével Pulitzer-díjat nyert. Következő regénye megírásával hosszú időt töltött – 1972 és 1983 között hol abbahagyta, hol megint elkezdte az írást. Az Ancient Evenings című történet Egyiptomban játszódik i.e. 1100 körül, a XX. dinasztia uralkodása idején. Ugyan a könyvismertetők bírálata kedvezőtlen volt az író számára, a regény ismét bestseller lett a könyvpiacon.

Élete során több mint negyven könyvet írt ki, ebből írói pályafutása alatt tizenegy regényt publikált. Emellett a hetvenes évektől a filmművészetben is kipróbálta magát, számos avantgárd alkotást írt és rendezett. 1987-ben vászonra vitte A kemény fickók nem táncolnak című regényét is Ryan O’Neal és Isabella Rossellini főszereplésével.

Norman_Mailer_1948-161005.jpg

Norman Mailer (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Mailer élete során politikailag is aktív volt. Az elsők között adott hangot például a vietnámi háborúval szembeni ellenérzésének, 1967-ben le is tartóztatták egy tüntetésen. Később New York polgármesteri címéért is versenybe szállt,

az író terve az volt, hogy a városból létrehozzák az Egyesült Államok 51. államát.

1989-ben, amikor az iráni kormány halálos ítéletet hozott Salman Rushdie ellen A sátáni versek című könyve miatt, Mailer több híres írótársával együtt felszólalt az iszlám kormány rendelkezése ellen.

Mailer megítélését ugyanakkor beárnyékolja például, hogy a művész szerepet játszott egy elítélt gyilkos, Jack Abbott szabadlábra helyezésében is. Abott ugyanis felajánlotta Mailernek, hogy segít neki bepillantást nyerni a börtönök hétköznapjaiba. Az író később segített a férfinak kiadni a saját könyvét, valamint naiv módon a nyilvánosságban továbbra is Abbott szabadlábra helyezését szorgalmazta. A férfi végül szabadulása után másfél hónappal újabb gyilkosságot követett el, ami miatt sokan kritizálták a művészt. Később egy interjúban beismerte, hogy ez olyan epizódja az életének, amelyre nem lehet büszke. 

De Mailer személyére árnyékot vet egy másik ügy is, amikor 1960-ban saját házibulijában

részegen őrjöngeni kezdett, és megkéselte akkori feleségét, Adele Moralest.

A nőt két helyen szúrta meg, de a sebesülései nem voltak halálosak. A férfinak végül sikerült elkerülnie a börtönt.

Élete során hat alkalommal házasodott meg. Összesen tíz gyermeke jött világra, nyolc különböző feleségeitől, egyet örökbe fogadott, egy másik pedig házasságon kívül született. Norman Mailer 2007. november 10-én hunyt el veseelégtelenségben, egy hónappal tüdőoperációja után.

Fejléckép: Norman Mailer (Fotó/Forrás: Victor Drees/Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Jazz/World

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.