Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

2020.10.19. 10:05
Ajánlom
Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

Magyarországon két nép kortárs irodalma kevésbé sikeres a becseihez képest. Az egyik a német, a másik az orosz. Az előítéletekre van történelmi magyarázat. Annál nagyobb teljesítmény, ha valakinek sikerül átjutnia a sűrű szövésű hálón, avagy molnárferencesen: kiragyognia a karból. Példa: Daniel Kehlmann, auf Dajcs. És: Szvetlana Alekszijevics, páruszki (ő kapta 2015-ben a Nobel-díjat), bár ő inkább tényfeltáró újságíró. Ljudmila Ulickaja viszont vérbeli realista, Tolsztoj és Csehov ösvényén halad. Talán emiatt őt csak úgy megszerettük mi, magyarok is. Fontosabb regényeit a hazai olvasók és műítészek nagyra értékelik. Járt itt többször is, végtelen sor állt előtte, amikor dedikált.

1865117-100015.jpg

Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről (Fotó/Forrás: lira.hu)

Új kötete, A lélek testéről (Magvető 2020, fordította Morcsányi Géza, s néhány verset benne Kántor Péter). Szívbe markoló novellák. Amelyeket Ulickaja a görög tragédiák alapelveiből kiindulva alkotott meg, mesterszakács módjára pácolva némi humorral és abszurditással. Minthogy én hivatásos prózaíró vagyok, általában a történetek elejéből meg szoktam sejteni, hogy mi lesz a fordulat és a végkifejlet.

E kötet szövegeinél ez a kitalálókám nem működött, többnyire alaposan melléfogtam.

Pedig nem túl bonyolultak a cselekmények. Elsősorban asszonyi sorsokkal azonosulhatunk, átélhetjük azok boldogságát és boldogtalanságát, örömmel, olykor kárörömmel, de mindig szívből, igazán.

A fordítás annyira tökéletes, hogy a filmoperatőr munkáját juttatja eszembe, az ugye akkor jó, ha észre se vesszük, csak érezzük az erejét.

A fülszöveg céloz rá, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, sokszorosan díjazott filmjére is találhatunk utalást. Az viszont példás szerénységgel nem említtetik, hogy a mondott film férfi főszerepét éppen a fordító (korábban a Magvető igazgatója), Morcsányi Géza játszotta. Kiválóan. Reneszánsz embertípus.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

DSC6839

Morcsányi Géza (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)


Morcsányi Géza válasza:

Vámos Miklós jócskán eltúlozza érdemeimet (köszönöm kedves szavait), de Ulickaja új kötetét illetően egyetértünk: nagyszerű könyv. És Vámos a próza mestereként árulkodóan pontosan fogalmaz: Ulickaját „csak úgy megszerettük”. Szinte magunk sem vettük észre, hogy az első látásra egyszerű, mégis szívbe markoló történetek, az elbeszélői szólamból áradó, lefegyverzően derűs és szeretetteli hang, amellyel Ulickaja bevon minket e történetek világába – vagyis ezek a sohasem tolakodó írói eszközök milyen mélyen és emlékezetesen képesek hatni ránk. Ahogy az igazi irodalomtól elvárjuk.

Olvassák örömmel!

MG

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv magazin

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

Év eleje táján évek óta újra megosztja (és kiegészíti) korábbi Facebook-bejegyzését Dragomán György, amelyben a rendszeres olvasáshoz ad néhány tippet: mikor, hol, mit?
Könyv hír

Idén is a Radnóti Színházban mutatják be az új Grecsó-kötetet

Grecsó Krisztián új kötete, a Valami népi február 8-án és 9-én mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kötetből Schneider Zoltán olvas fel részleteket, közreműködik Szabó Balázs zenész, népzenész, bábos, mesélő. A beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész vezeti. 
Könyv hír

Egy nemzetközi felmérés szerint a Booker a legjelentősebb irodalmi kitüntetés

A kutatásban kiadók, írók, könyvkereskedők, valamint a média szereplői mondták el véleményüket az irodalmi élet elismeréseiről, a Bookert hozva ki a legfontosabb kitüntetésnek – írja a Bookseller.