Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

2020.10.19. 10:05
Ajánlom
Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

Magyarországon két nép kortárs irodalma kevésbé sikeres a becseihez képest. Az egyik a német, a másik az orosz. Az előítéletekre van történelmi magyarázat. Annál nagyobb teljesítmény, ha valakinek sikerül átjutnia a sűrű szövésű hálón, avagy molnárferencesen: kiragyognia a karból. Példa: Daniel Kehlmann, auf Dajcs. És: Szvetlana Alekszijevics, páruszki (ő kapta 2015-ben a Nobel-díjat), bár ő inkább tényfeltáró újságíró. Ljudmila Ulickaja viszont vérbeli realista, Tolsztoj és Csehov ösvényén halad. Talán emiatt őt csak úgy megszerettük mi, magyarok is. Fontosabb regényeit a hazai olvasók és műítészek nagyra értékelik. Járt itt többször is, végtelen sor állt előtte, amikor dedikált.

1865117-100015.jpg

Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről (Fotó/Forrás: lira.hu)

Új kötete, A lélek testéről (Magvető 2020, fordította Morcsányi Géza, s néhány verset benne Kántor Péter). Szívbe markoló novellák. Amelyeket Ulickaja a görög tragédiák alapelveiből kiindulva alkotott meg, mesterszakács módjára pácolva némi humorral és abszurditással. Minthogy én hivatásos prózaíró vagyok, általában a történetek elejéből meg szoktam sejteni, hogy mi lesz a fordulat és a végkifejlet.

E kötet szövegeinél ez a kitalálókám nem működött, többnyire alaposan melléfogtam.

Pedig nem túl bonyolultak a cselekmények. Elsősorban asszonyi sorsokkal azonosulhatunk, átélhetjük azok boldogságát és boldogtalanságát, örömmel, olykor kárörömmel, de mindig szívből, igazán.

A fordítás annyira tökéletes, hogy a filmoperatőr munkáját juttatja eszembe, az ugye akkor jó, ha észre se vesszük, csak érezzük az erejét.

A fülszöveg céloz rá, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, sokszorosan díjazott filmjére is találhatunk utalást. Az viszont példás szerénységgel nem említtetik, hogy a mondott film férfi főszerepét éppen a fordító (korábban a Magvető igazgatója), Morcsányi Géza játszotta. Kiválóan. Reneszánsz embertípus.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

DSC6839

Morcsányi Géza (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)


Morcsányi Géza válasza:

Vámos Miklós jócskán eltúlozza érdemeimet (köszönöm kedves szavait), de Ulickaja új kötetét illetően egyetértünk: nagyszerű könyv. És Vámos a próza mestereként árulkodóan pontosan fogalmaz: Ulickaját „csak úgy megszerettük”. Szinte magunk sem vettük észre, hogy az első látásra egyszerű, mégis szívbe markoló történetek, az elbeszélői szólamból áradó, lefegyverzően derűs és szeretetteli hang, amellyel Ulickaja bevon minket e történetek világába – vagyis ezek a sohasem tolakodó írói eszközök milyen mélyen és emlékezetesen képesek hatni ránk. Ahogy az igazi irodalomtól elvárjuk.

Olvassák örömmel!

MG

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv díj

Rangos ösztöndíjat nyert Bartók Imre

Majmom, Vergilius című könyvével Bartók Imre lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A díjjal 6 ezer eurós pénzjutalom jár.
Könyv hír

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Könyv hír

Szvoren Edina kapta a Szinva Irodalmi Díjat

Első alkalommal adták át amagyar nyelvű szépirodalmi munkásságot elismerő és ösztönző Szinva Irodalmi Díjat, amit ezúttal Szvoren Edina vehetett át.
Könyv magazin

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Könyv pim

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.