Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

2020.10.19. 10:05
Ajánlom
Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

Magyarországon két nép kortárs irodalma kevésbé sikeres a becseihez képest. Az egyik a német, a másik az orosz. Az előítéletekre van történelmi magyarázat. Annál nagyobb teljesítmény, ha valakinek sikerül átjutnia a sűrű szövésű hálón, avagy molnárferencesen: kiragyognia a karból. Példa: Daniel Kehlmann, auf Dajcs. És: Szvetlana Alekszijevics, páruszki (ő kapta 2015-ben a Nobel-díjat), bár ő inkább tényfeltáró újságíró. Ljudmila Ulickaja viszont vérbeli realista, Tolsztoj és Csehov ösvényén halad. Talán emiatt őt csak úgy megszerettük mi, magyarok is. Fontosabb regényeit a hazai olvasók és műítészek nagyra értékelik. Járt itt többször is, végtelen sor állt előtte, amikor dedikált.

1865117-100015.jpg

Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről (Fotó/Forrás: lira.hu)

Új kötete, A lélek testéről (Magvető 2020, fordította Morcsányi Géza, s néhány verset benne Kántor Péter). Szívbe markoló novellák. Amelyeket Ulickaja a görög tragédiák alapelveiből kiindulva alkotott meg, mesterszakács módjára pácolva némi humorral és abszurditással. Minthogy én hivatásos prózaíró vagyok, általában a történetek elejéből meg szoktam sejteni, hogy mi lesz a fordulat és a végkifejlet.

E kötet szövegeinél ez a kitalálókám nem működött, többnyire alaposan melléfogtam.

Pedig nem túl bonyolultak a cselekmények. Elsősorban asszonyi sorsokkal azonosulhatunk, átélhetjük azok boldogságát és boldogtalanságát, örömmel, olykor kárörömmel, de mindig szívből, igazán.

A fordítás annyira tökéletes, hogy a filmoperatőr munkáját juttatja eszembe, az ugye akkor jó, ha észre se vesszük, csak érezzük az erejét.

A fülszöveg céloz rá, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, sokszorosan díjazott filmjére is találhatunk utalást. Az viszont példás szerénységgel nem említtetik, hogy a mondott film férfi főszerepét éppen a fordító (korábban a Magvető igazgatója), Morcsányi Géza játszotta. Kiválóan. Reneszánsz embertípus.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

DSC6839

Morcsányi Géza (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)


Morcsányi Géza válasza:

Vámos Miklós jócskán eltúlozza érdemeimet (köszönöm kedves szavait), de Ulickaja új kötetét illetően egyetértünk: nagyszerű könyv. És Vámos a próza mestereként árulkodóan pontosan fogalmaz: Ulickaját „csak úgy megszerettük”. Szinte magunk sem vettük észre, hogy az első látásra egyszerű, mégis szívbe markoló történetek, az elbeszélői szólamból áradó, lefegyverzően derűs és szeretetteli hang, amellyel Ulickaja bevon minket e történetek világába – vagyis ezek a sohasem tolakodó írói eszközök milyen mélyen és emlékezetesen képesek hatni ránk. Ahogy az igazi irodalomtól elvárjuk.

Olvassák örömmel!

MG

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.