Könyv

Az irodalom nem, az államok bojkottálhatók – a könyves szakma reagálása az orosz-ukrán háborúra

2022.03.03. 12:55
Ajánlom
Az Ukrajnát érintő orosz intervenció mellett a könyves szakma sem megy el szó nélkül. Március elsején a Bolognai Gyermekkönyvvásár szervezői jelentették be azt, hogy a támadást követően felfüggesztették az együttműködést a március 21-24. között megrendezendő esemény orosz, kollektív standjának ügyeit állami oldalról bonyolító szervezettel.

A bolognai gyermekkönyvvásár szervezői hangsúlyozták, hogy a könyvvásár és a kapcsolódó márkák változatlanul támogatják az Ukrán Kiadók Szövetségét, s jelenlétük nélkül is népszerűsíteni fogják könyveiket és alkotóikat a rendezvénysorozaton. A vásár programigazgatója a Publisher Weekly-nek azt hangsúlyozta, hogy tilalmuk csak az orosz állam által támogatott kollektív standra, nem pedig a független kiadókra. A gyermekkönyvesek még dolgoznak azon, hogy az ukrán könyveket és alkotóikat hogyan népszerűsítsék a vásár ideje alatt, a forgalmazók fizikai jelenléte nélkül.

Szintén hétfőn jelentették be csaknem ugyanezeket az intézkedéseket a Frankfurti Könyvvásár szervezői is: ők úgyszintén felfüggesztették az együttműködést az orosz, kollektív standért felelős állami intézménnyel, és támogatásukról biztosították az ukrán kiadóikat.

Megszólalt természetesen

a kiadók nemzetközi szövetsége, az International Publishers Assosiaton (IPA) elnöke, Bodour Al Qasimi is, aki állásfoglalásában a szervezet szolidaritásáról biztosította a világ veszélyben működő kiadóit, így a szakma ukrán képviselőit is,

szintén dolgoznak a közvetlen segítségnyújtás részletein.

Mindeközben az Ukrán Könyvintézet, a Lviv Nemzetközi Könyvfórum és az ukrajnai PEN szervezet a jelenleg uralkodó orosz propagandától átitatott orosz könyvek és kiadóik globális bojkottjára szólított fel. Mint a levélben írják, az európai műsorszolgáltatók szövetsége, ez Eurovízió, a YouTube és a Facebook részéről már fontos intézkedések történtek a dezinformáció és a megosztó, ellenségeskedést szító kommunikáció elkerülése érdekében. Kommünikéjük teljes egészébena Publisher Weekly-ben olvasható.

(Forrás: hvg.hu, Publisher Weekly)

Fejléckép: Életkép a Frankfurti Könyvvásárról (fotó: Hannelore Foerster / Getty Images Hungary)

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Kapcsolódó

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Több mint ezren írták már alá azt az Ukrajna elleni orosz inváziót elítélő levelet, amelyet a Nemzetközi PEN indított – számolt be róla a Könyves Magazin.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.