Könyv

Az irodalom nem, az államok bojkottálhatók – a könyves szakma reagálása az orosz-ukrán háborúra

2022.03.03. 12:55
Ajánlom
Az Ukrajnát érintő orosz intervenció mellett a könyves szakma sem megy el szó nélkül. Március elsején a Bolognai Gyermekkönyvvásár szervezői jelentették be azt, hogy a támadást követően felfüggesztették az együttműködést a március 21-24. között megrendezendő esemény orosz, kollektív standjának ügyeit állami oldalról bonyolító szervezettel.

A bolognai gyermekkönyvvásár szervezői hangsúlyozták, hogy a könyvvásár és a kapcsolódó márkák változatlanul támogatják az Ukrán Kiadók Szövetségét, s jelenlétük nélkül is népszerűsíteni fogják könyveiket és alkotóikat a rendezvénysorozaton. A vásár programigazgatója a Publisher Weekly-nek azt hangsúlyozta, hogy tilalmuk csak az orosz állam által támogatott kollektív standra, nem pedig a független kiadókra. A gyermekkönyvesek még dolgoznak azon, hogy az ukrán könyveket és alkotóikat hogyan népszerűsítsék a vásár ideje alatt, a forgalmazók fizikai jelenléte nélkül.

Szintén hétfőn jelentették be csaknem ugyanezeket az intézkedéseket a Frankfurti Könyvvásár szervezői is: ők úgyszintén felfüggesztették az együttműködést az orosz, kollektív standért felelős állami intézménnyel, és támogatásukról biztosították az ukrán kiadóikat.

Megszólalt természetesen

a kiadók nemzetközi szövetsége, az International Publishers Assosiaton (IPA) elnöke, Bodour Al Qasimi is, aki állásfoglalásában a szervezet szolidaritásáról biztosította a világ veszélyben működő kiadóit, így a szakma ukrán képviselőit is,

szintén dolgoznak a közvetlen segítségnyújtás részletein.

Mindeközben az Ukrán Könyvintézet, a Lviv Nemzetközi Könyvfórum és az ukrajnai PEN szervezet a jelenleg uralkodó orosz propagandától átitatott orosz könyvek és kiadóik globális bojkottjára szólított fel. Mint a levélben írják, az európai műsorszolgáltatók szövetsége, ez Eurovízió, a YouTube és a Facebook részéről már fontos intézkedések történtek a dezinformáció és a megosztó, ellenségeskedést szító kommunikáció elkerülése érdekében. Kommünikéjük teljes egészébena Publisher Weekly-ben olvasható.

(Forrás: hvg.hu, Publisher Weekly)

Fejléckép: Életkép a Frankfurti Könyvvásárról (fotó: Hannelore Foerster / Getty Images Hungary)

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Kapcsolódó

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Több mint ezren írták már alá azt az Ukrajna elleni orosz inváziót elítélő levelet, amelyet a Nemzetközi PEN indított – számolt be róla a Könyves Magazin.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Teljesen abszurd az, hogy írunk” – Erdős Virág a Lírástudók vendége

Másféle versek olvashatók Erdős Virág új kötetében, mint azt olvasói megszokhatták, ám biztosan nem fognak csalódni. A József Attila-díjas költő volt a vendégünk podcastunkban, ahol Grisnik Petrának arról is mesélt, miért könnyebbség számára, ha valaki felkéri egy-egy versre.
Könyv ajánló

Kedvezményesen vásárolhatunk bérletet a Könyvhéten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba

Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Nagy Katica, Vilmányi Benett és Wunderlich József színészek is ott lesznek Budapest idén 120 éves könyvtárának meghívására a Vörösmarty téren. 
Könyv ajánló

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Könyv ajánló

Elrettentésre használható a magyar példa

Ha hihetnénk a magyar kormánypropagandának, azt gondolnánk, hogy Åsa Wikforss új könyve bizonyíték arra, hogy utalnak/lenéznek minket a svédek. De igazán nem erről van szó! Sőt…
Könyv hír

Nádasdy Ádám nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Egy hét múlva kezdődik a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye, a 95. Ünnepi Könyvhét. A négynapos fesztivált mintegy száz színpadi program is színesíti.