Könyv

Az irodalom nem, az államok bojkottálhatók – a könyves szakma reagálása az orosz-ukrán háborúra

2022.03.03. 12:55
Ajánlom
Az Ukrajnát érintő orosz intervenció mellett a könyves szakma sem megy el szó nélkül. Március elsején a Bolognai Gyermekkönyvvásár szervezői jelentették be azt, hogy a támadást követően felfüggesztették az együttműködést a március 21-24. között megrendezendő esemény orosz, kollektív standjának ügyeit állami oldalról bonyolító szervezettel.

A bolognai gyermekkönyvvásár szervezői hangsúlyozták, hogy a könyvvásár és a kapcsolódó márkák változatlanul támogatják az Ukrán Kiadók Szövetségét, s jelenlétük nélkül is népszerűsíteni fogják könyveiket és alkotóikat a rendezvénysorozaton. A vásár programigazgatója a Publisher Weekly-nek azt hangsúlyozta, hogy tilalmuk csak az orosz állam által támogatott kollektív standra, nem pedig a független kiadókra. A gyermekkönyvesek még dolgoznak azon, hogy az ukrán könyveket és alkotóikat hogyan népszerűsítsék a vásár ideje alatt, a forgalmazók fizikai jelenléte nélkül.

Szintén hétfőn jelentették be csaknem ugyanezeket az intézkedéseket a Frankfurti Könyvvásár szervezői is: ők úgyszintén felfüggesztették az együttműködést az orosz, kollektív standért felelős állami intézménnyel, és támogatásukról biztosították az ukrán kiadóikat.

Megszólalt természetesen

a kiadók nemzetközi szövetsége, az International Publishers Assosiaton (IPA) elnöke, Bodour Al Qasimi is, aki állásfoglalásában a szervezet szolidaritásáról biztosította a világ veszélyben működő kiadóit, így a szakma ukrán képviselőit is,

szintén dolgoznak a közvetlen segítségnyújtás részletein.

Mindeközben az Ukrán Könyvintézet, a Lviv Nemzetközi Könyvfórum és az ukrajnai PEN szervezet a jelenleg uralkodó orosz propagandától átitatott orosz könyvek és kiadóik globális bojkottjára szólított fel. Mint a levélben írják, az európai műsorszolgáltatók szövetsége, ez Eurovízió, a YouTube és a Facebook részéről már fontos intézkedések történtek a dezinformáció és a megosztó, ellenségeskedést szító kommunikáció elkerülése érdekében. Kommünikéjük teljes egészébena Publisher Weekly-ben olvasható.

(Forrás: hvg.hu, Publisher Weekly)

Fejléckép: Életkép a Frankfurti Könyvvásárról (fotó: Hannelore Foerster / Getty Images Hungary)

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Kapcsolódó

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Több mint ezren írták már alá azt az Ukrajna elleni orosz inváziót elítélő levelet, amelyet a Nemzetközi PEN indított – számolt be róla a Könyves Magazin.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta.