Könyv

„Az irodalom úgy működik, mint a vakcina” – Nyáry Krisztián a Lírástudókban

2022.03.23. 10:45
Ajánlom
A Nem kötelező 2. – Tiltott irodalom című antológia összeállításakor az irodalmi igényesség érdekelte a szerkesztőt, Nyáry Krisztiánt, nem pedig a szerzők szexuális orientációja. Szabó T. Annának arról is mesél a Lírástudók podcastban, hogy miért lehetett az azonos neműek közti szerelem témája fontos például Örkény Istvánnak.

 

„Nem lehet kivenni az értékes irodalmat a 17 évesek kezéből, bármilyen politikai szempont alapján sem” – vallja az író, aki a Lírástudók legújabb adásában Szabó T. Annának mesél a Nem kötelező 2. - Tiltott irodalom című antológia szerkesztési elveiről, személyes gondolatairól és azokról az irodalmi meglepetésekről is, amit a kötet összeállítása adott.  

Nyáry Krisztián az irodalom működését a vakcina hatásmechanizmusához hasonlította, hiszen az irodalmi szövegek befogadása mások érzelmi tapasztalatain keresztül segít megérteni és feldolgozni a világot.

Ilyenkor legyengített formában találkozunk olyan érzelmi alapszituációkkal mint a szerelem, a halál vagy éppen a közösségi konfliktusok.

A beszélgetés során Szabó T. Anna felidézte azt a hiányt, amit számára a női irodalmi források hiánya jelentett kamaszkorában, hiszen nem tudta, hogyan kell női módra szerelmes verseket írni. Akkoriban Faludy György erotikus versei voltak rá felszabadító hatással. Hozzátette, hogy ennek a könyvnek az egyik legfontosabb szerepe, hogy segítse a szerelemről való igényes beszédet.

IMG_2265b-153458.jpeg

Nyáry Krisztián: Nem kötelező 2. - Tiltott irodalom (Fotó/Forrás: Fidelio)

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal

01:30 A sorozat köteteiről, az elindulás okairól, személyes gondolatairól mesél Nyáry Krisztián
03:50 A szerkesztés koncepciójáról
05:35 Hasonló külföldi antológiákból szerzett tapasztalatok
07:30 Byron utolsó verséről, mint irodalmi meglepetésről
11:15 Nyáry Krisztián felidézi Faludy György: Pokolbéli víg napjaim c. regénye olvasmányélményét
14:05 A toleranciáról, a fiatal olvasók beszédmódjáról, a pedagógusok problémáiról
16:45 Az odaadásról, a szerelemről, a tabu témákról
19:50 Az irodalom játékosságáról, Janus Pannonius itáliai korszakáról, Dantéról
23:15 A szeretetre való vágyakozás, a szerelemmel való szembenézés lehetőségéről
26:15 A fordításokról, az újrafordításokról, a jogörökösökről, és a szerzői jogi kérdésekről

konyvek-102235.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánlók

32:15 Oravecz Imre: Halászóember - Szajla, töredékek egy faluregényhez, 1987-1997 (Magvető Kiadó)
34:37 Marilynne Robinson: Jack (Magvető Kiadó)
36:46 Maczó Balázs: Séták a Szent István park körül - Újlipótváros modern épületei (Athenaeum Kiadó)
38:30 Cynthia Paterson-Brian Paterson: Foxwood összes meséje (Manó Könyvek)
40:16 Petőfi Sándor: Szerelem gyöngyei (Athenaeum Kiadó)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Újabb könyv, ami mehet a darálóba

Kapcsolódó

Újabb könyv, ami mehet a darálóba

Nyáry Krisztián provokatív antológiája alapból nem lenne provokatív, egy tavalyi törvény miatt mégis az. Elolvastuk az azonos neműek szerelmi történeteiből összeállított olvasókönyvet, hogy megtudjuk, milyen a „tiltott irodalom”.

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.