Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Németh Luca kommunikációs vezető
2020.10.20. 09:15
Ajánlom
Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.

Szerzőnk további érdekességeket mesél Woody Allenről a Millásreggeli műsorában (44:00-től).

Tartottatok az amerikaihoz hasonló negatív fogadtatástól?

wa1-161051.png

Woody Allen: Apropó nélkül (Fotó/Forrás: Jaffa Kiadó)

A szerzői jogok megvásárlásakor megvizsgáltuk a dolgot. Foglalkoztunk a vádakkal is, amelyek miatt ez a helyzet a tengerentúlon kialakult. Nem állítom, hogy nem jelentett fejtörést ez a kérdés, hiszen súlyos vádak érik a szerzőt. Végül azért döntöttünk a könyv kiadása mellett, mert úgy véltük, ez egy másik kulturális közeg, amibe itthon érkezik. Másfelől a szerzőt érintő vádak is vita tárgyát képezik. Nem egy eldöntött, világos helyzetről van szó, hanem emberileg és jogilag egyaránt vitatott ügyről. Két álláspont áll szemben egymással: Woody Allené, illetve Mia Farrow-é és Ronan Farrow-é.

Úgy ítéltük meg, hogy a hangsúly egy kortárs kulturális figura visszaemlékezésén van. Azon, hogyan hozta létre az életművét, és miképp vélekedik az évtizedekkel ezelőtti, illetve a mostani helyzetéről.

Nem a botrányokra, a vitára szeretnénk helyezni a hangsúlyt, nem ebbe a közegbe szeretnénk ágyazni a szöveget.

Számítotok támadásra?

Nem. Megvan a magunk baja Magyarországon, itt is megvannak azok a nevek, akikkel kapcsolatban ez a fajta vitakontextus gyakrabban felmerül. Akit érdekel Woody Allen, az tisztában van a vádakkal, a helyzettel, és már tavasz óta tudja, hogy megjelenik a könyv itthon is. Ráadásul

Woody Allennek már jelentek meg könyvei magyarul az elmúlt években is, kvázi nem ezzel a kötettel lép be a magyar könyvpiacra.

A korábbi köteteiben novellák, szkeccsek szerepeltek. Ez az első önéletírása?

Ez az első klasszikus memoárja.

Woody Allen esetében a „klasszikus” kitétel valóban szükséges, mivel a filmjeibe rengeteget beépít a saját személyiségéből, a vele történtekből. Hogy pontosan mennyit, azt lehet „ellenőrizni” ebben a kötetben. Ismerős érzés olvasni, sok minden visszaköszön a mozikból.

A filmek adják a szöveg vezérfonalát. Ezért is szórakoztató a kötet nemcsak annak, aki Woody Allen-rajongó, hanem bárkinek, aki már belefutott a nevébe vagy egy filmjébe. Előbukkannak az egyes években készült mozifilmek, a hozzájuk kapcsolódó élményanyag, hogy hogyan castingolt, írta a forgatókönyvet, mik történtek a forgatásokon. Emiatt is lehet ismerős hatása a szövegnek. Ezt segíti Dési András György gondos és figyelmes fordítása is.

Nagyon alapos munkát végzett: régi jazzlemezeket hallgatott, hogy megállapíthassa: az Egy esős nap New Yorkban főcíme alatt vajon klarinét vagy szopránszaxofon hallható-e? New York-i ingatlanhirdetéseket böngészett, hogy kiderítse, Woodynak hol volt erkélye vagy tetőterasza.

Van az embernek egy Woody Allen-hang a fejében, ami nekünk, magyaroknak főleg Kern Andráshoz kötődik. De számos olyan fordulat is létezik, ami ma már a közbeszédnek is a része. Úgy sikerült a fordítást megalkotni, hogy aki látta a filmeket, az sok mindenre ráismerhet.

Nagyon élőbeszédszerű szövegről van szó, így az ember szinte úgy érzi, hogy Woody Allennel beszélget.

Fontos leszögezni: ez egy kifejezetten könnyed olvasmány. A memoár elég komoly szó, ami viszont itt inkább csak annyit jelent, hogy kvázi kronologikus szálra van felfűzve az élete a megszületésétől napjainkig, s a filmek jelentik a vezérfonalat. Ugyanakkor minden szempontból őszinte: az életművével, a saját filmjeivel kapcsolatban is.

Az érdeklődők egy része nem a rajongók közül kerül ki valószínűleg, hanem arra kíváncsi, hogy mit ír Woody Allen a nevéhez kapcsolódó két botrányról. Az egyik a gyerekmolesztálási ügy, a másik pedig a feleségével, Soon-Yi-vel kialakult kapcsolatának kezdete. Említi ezeket a könyvben?

Nem hagyhatja ki, hiszen ahogy említettem, nagyon őszinte. A konkrét gyerekmolesztálási vád nem eldöntött tény. Ő a saját szemszögéből írja le a történteket. Többek közt azt, hogy Mia Farrow hogyan nevelte a gyerekeit, milyen körülmények között rögzítette a kislány vallomását, amit a Woody Allen-i narratíva szerint Farrow csikart ki belőle. Hivatkozik jogi döntésekre, hiszen hosszas tárgyalások is folytak az ügyben. Elegánsan kezeli a kérdést, nem pocskondiázza Farrow-t. Nyilván tesz ironikus megjegyzéseket is – ahogy tőle megszokhattuk – de nem csúszik bele a vádaskodásba. Álláspontjának tárgyilagos leírását olvashatjuk.

GettyImages-52804255-162819.jpg

Woody Allen és felesége, Soon-Yi Previn a Match Pointpremierjén az 58. International Cannes Film Festivalon, 2005-ben (Fotó/Forrás: MJ Kim/Getty Images Hungary)

Soon-Yi, a jelenlegi felesége természetesen többször szóba kerül a könyvben, de az előéletükről is ír. Erről is megvan a maga véleménye, például arról, hogy Mia Farrow milyen körülmények között vette magához Soon-Yi-t, hogyan bánt vele és hogyan alakult ki ebből az ő kapcsolatuk. Soon-Yi maga is adott néhány éve egy hosszú interjút hármuk kapcsolatáról. Nem az én tisztem itt igazságot tenni, itt a történtek Woody Allen-i ismertetése olvasható.

Allen azonban megjegyzi, hogy reméli, az olvasó nem csak azért vette meg a könyvet, hogy ezen csámcsoghasson, hogy miképp jött össze a feleségével.

Woody Allen: Apropó nélkül

Jaffa Kiadó , Megjelenés: 2020. október 06.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.