Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Németh Luca kommunikációs vezető
2020.10.20. 09:15
Ajánlom
Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.

Szerzőnk további érdekességeket mesél Woody Allenről a Millásreggeli műsorában (44:00-től).

Tartottatok az amerikaihoz hasonló negatív fogadtatástól?

wa1-161051.png

Woody Allen: Apropó nélkül (Fotó/Forrás: Jaffa Kiadó)

A szerzői jogok megvásárlásakor megvizsgáltuk a dolgot. Foglalkoztunk a vádakkal is, amelyek miatt ez a helyzet a tengerentúlon kialakult. Nem állítom, hogy nem jelentett fejtörést ez a kérdés, hiszen súlyos vádak érik a szerzőt. Végül azért döntöttünk a könyv kiadása mellett, mert úgy véltük, ez egy másik kulturális közeg, amibe itthon érkezik. Másfelől a szerzőt érintő vádak is vita tárgyát képezik. Nem egy eldöntött, világos helyzetről van szó, hanem emberileg és jogilag egyaránt vitatott ügyről. Két álláspont áll szemben egymással: Woody Allené, illetve Mia Farrow-é és Ronan Farrow-é.

Úgy ítéltük meg, hogy a hangsúly egy kortárs kulturális figura visszaemlékezésén van. Azon, hogyan hozta létre az életművét, és miképp vélekedik az évtizedekkel ezelőtti, illetve a mostani helyzetéről.

Nem a botrányokra, a vitára szeretnénk helyezni a hangsúlyt, nem ebbe a közegbe szeretnénk ágyazni a szöveget.

Számítotok támadásra?

Nem. Megvan a magunk baja Magyarországon, itt is megvannak azok a nevek, akikkel kapcsolatban ez a fajta vitakontextus gyakrabban felmerül. Akit érdekel Woody Allen, az tisztában van a vádakkal, a helyzettel, és már tavasz óta tudja, hogy megjelenik a könyv itthon is. Ráadásul

Woody Allennek már jelentek meg könyvei magyarul az elmúlt években is, kvázi nem ezzel a kötettel lép be a magyar könyvpiacra.

A korábbi köteteiben novellák, szkeccsek szerepeltek. Ez az első önéletírása?

Ez az első klasszikus memoárja.

Woody Allen esetében a „klasszikus” kitétel valóban szükséges, mivel a filmjeibe rengeteget beépít a saját személyiségéből, a vele történtekből. Hogy pontosan mennyit, azt lehet „ellenőrizni” ebben a kötetben. Ismerős érzés olvasni, sok minden visszaköszön a mozikból.

A filmek adják a szöveg vezérfonalát. Ezért is szórakoztató a kötet nemcsak annak, aki Woody Allen-rajongó, hanem bárkinek, aki már belefutott a nevébe vagy egy filmjébe. Előbukkannak az egyes években készült mozifilmek, a hozzájuk kapcsolódó élményanyag, hogy hogyan castingolt, írta a forgatókönyvet, mik történtek a forgatásokon. Emiatt is lehet ismerős hatása a szövegnek. Ezt segíti Dési András György gondos és figyelmes fordítása is.

Nagyon alapos munkát végzett: régi jazzlemezeket hallgatott, hogy megállapíthassa: az Egy esős nap New Yorkban főcíme alatt vajon klarinét vagy szopránszaxofon hallható-e? New York-i ingatlanhirdetéseket böngészett, hogy kiderítse, Woodynak hol volt erkélye vagy tetőterasza.

Van az embernek egy Woody Allen-hang a fejében, ami nekünk, magyaroknak főleg Kern Andráshoz kötődik. De számos olyan fordulat is létezik, ami ma már a közbeszédnek is a része. Úgy sikerült a fordítást megalkotni, hogy aki látta a filmeket, az sok mindenre ráismerhet.

Nagyon élőbeszédszerű szövegről van szó, így az ember szinte úgy érzi, hogy Woody Allennel beszélget.

Fontos leszögezni: ez egy kifejezetten könnyed olvasmány. A memoár elég komoly szó, ami viszont itt inkább csak annyit jelent, hogy kvázi kronologikus szálra van felfűzve az élete a megszületésétől napjainkig, s a filmek jelentik a vezérfonalat. Ugyanakkor minden szempontból őszinte: az életművével, a saját filmjeivel kapcsolatban is.

Az érdeklődők egy része nem a rajongók közül kerül ki valószínűleg, hanem arra kíváncsi, hogy mit ír Woody Allen a nevéhez kapcsolódó két botrányról. Az egyik a gyerekmolesztálási ügy, a másik pedig a feleségével, Soon-Yi-vel kialakult kapcsolatának kezdete. Említi ezeket a könyvben?

Nem hagyhatja ki, hiszen ahogy említettem, nagyon őszinte. A konkrét gyerekmolesztálási vád nem eldöntött tény. Ő a saját szemszögéből írja le a történteket. Többek közt azt, hogy Mia Farrow hogyan nevelte a gyerekeit, milyen körülmények között rögzítette a kislány vallomását, amit a Woody Allen-i narratíva szerint Farrow csikart ki belőle. Hivatkozik jogi döntésekre, hiszen hosszas tárgyalások is folytak az ügyben. Elegánsan kezeli a kérdést, nem pocskondiázza Farrow-t. Nyilván tesz ironikus megjegyzéseket is – ahogy tőle megszokhattuk – de nem csúszik bele a vádaskodásba. Álláspontjának tárgyilagos leírását olvashatjuk.

GettyImages-52804255-162819.jpg

Woody Allen és felesége, Soon-Yi Previn a Match Pointpremierjén az 58. International Cannes Film Festivalon, 2005-ben (Fotó/Forrás: MJ Kim/Getty Images Hungary)

Soon-Yi, a jelenlegi felesége természetesen többször szóba kerül a könyvben, de az előéletükről is ír. Erről is megvan a maga véleménye, például arról, hogy Mia Farrow milyen körülmények között vette magához Soon-Yi-t, hogyan bánt vele és hogyan alakult ki ebből az ő kapcsolatuk. Soon-Yi maga is adott néhány éve egy hosszú interjút hármuk kapcsolatáról. Nem az én tisztem itt igazságot tenni, itt a történtek Woody Allen-i ismertetése olvasható.

Allen azonban megjegyzi, hogy reméli, az olvasó nem csak azért vette meg a könyvet, hogy ezen csámcsoghasson, hogy miképp jött össze a feleségével.

Woody Allen: Apropó nélkül

Jaffa Kiadó , Megjelenés: 2020. október 06.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.