Könyv

„Azt kívánom, hogy lekerüljön a fólia minden könyvről” – Ruff Orsolya a Lírástudók vendége

2023.09.06. 09:20
Ajánlom
Új könyve, az Orczy Mimi kalandjai egy valós karaktert mutat be Sherlock Holmes korában. A Lírástudók friss epizódjában Ruff Orsolyával beszélgettünk, és a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.

Nem tévedésből került néhány könyvüzletben fólia Ruff Orsolya új ifjúsági regényére. Az Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás című kötetben azonban nem szerepel öncélú szexualitás vagy más, a hatalom szemében devianciának számító tartalom, ellenben tele van érdekes kiegészítőkkel, kivehető újságcikkekkel, képeslapokkal, szórólapokkal, amik így vagy úgy a cselekményhez kötődnek.

A Lírástudók legújabb epizódjában Grisnik Petra arról kérdezte a szerzőt, mi indította arra, hogy történelmi témából írjon regényt fiatal tizenéveseknek, és milyen előképek inspirálták. Báró Orczy Emma ugyanis valós személy volt, a maga idejében bámulatosan sikeres Vörös Pimpernel című kalandregény szerzője. Vörös Pimpernel egy 18. századi „szuperhős” volt, aki a francia forradalom idején nemesi családokat menekített ki Párizsból.

Ruff Orsolya regényének főhőse a kamasz Orczy Mimi, aki mindennél jobban szereti a kalandokat. Amikor Őfelsége Színházában, a Renegát londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a kavarodásban eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja, a kislány nyomozni kezd, és nyakába veszi a viktoriánus Londont – éppen akkor, amikor a városban tevékenykedik Hasfelmetsző Jack is.

A kutatás is majdnem ugyanolyan érdekes része a könyvírásnak – árulta el Ruff Orsolya a történelmi regényről, rögtön hozzátéve, hogy azért a szöveget írni a legjobb. Úgy látja, a mai gyerekeket épp azok mozgatják, mint a régebbi generációkat: 

„Vannak olyan emberi alapvetések, amik nem változnak, és a kamaszkor is ilyen.”

3436365-134138.jpg

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

A beszélgetésben szóba került az is, miért tartja a szerző rendkívül ártalmasnak a könyvek befóliázását. Ruff Orsolya szerint ma nincs olyan közeg, amiben a gyerek szabadon kérdezhet, és ez baj. A fóliakérdésről pedig már korábban közölt publicisztikájában így írt:

„A fólia egészen új dinamikát vitt a könyvesboltok addig békés világába, és ez világnézeti meggyőződéstől függetlenül mindenkinek rossz. Teljesen mindegy ugyanis, hogy egy adott könyvet ma mi miatt fóliáznak be Magyarországon, vásárlói szinten ez úgy csapódik le, hogy a könyvvel valami probléma van.”

Nekünk, akik tudásalapú társadalomban hiszünk, Orczy Mimi mottója is tanulságul szolgálhat, aki a könyv lapjain így sóhajt fel:

„A világ tele van felfedezni való csodákkal, és én mindegyiket meg akarom ismerni!”

A podcastepizódból az is kiderül, melyik Sherlock Holmes-fanfictionre emlékeztette az olvasókat az Orczy Mimi, fiúknak vagy lányoknak ajánlja inkább a könyvet a szerző, és miért került a kötet hátuljába szószedet.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-0816-133813.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.