Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

2020.09.25. 16:45
Ajánlom
Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

Kult50 kategória: Irodalom

Védnök: Krusovszky Dénes

Elismert teljesítmény: A Bolyai című regény

Láng Zsolt nem számított ekkora olvasótáborra, és a könyv második kiadásának híre is meglepte. A Marosvásárhelyen élő író eleinte idegenkedett Bolyai szoborszerű alakjától. Amit számtalanszor volt alkalma látni, amikor a Bolyai téren sétált, ahol a Bolyaiak, apa és fia, Bolyai Farkas és János szobra áll.

Akkor keltette föl az érdeklődését az ifjabb Bolyai figurája, amikor bepillanthatott fennmaradt kézirataiba.

Később meghívták fél évre Svájcba, s akkor egy pendrive-on kézhez kapta Bolyai János írásainak digitalizált változatát. Eldöntötte, hogy írói ösztöndíjának fél éve alatt ezeket a feljegyzéseket fogja olvasgatni, rendezgetni, és megírja a regényt.

06-mood-lang-zsolt-174025.jpg

Láng Zsolt: Bolyai (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Bolyai János cetlikre írta föl gondolatait, s ha ezeket a papírokat egymásra raknák, akkor több mint két méter magas oszlopot adnának ki. Láng Zsolt Bolyai jegyzeteit olvasgatva sejtette meg gondolkodásmódját, s mint a mágnes, úgy vonzotta, hogy a nemeuklidészi geometriát megalkotó zseni miként látta a világot.

Bolyai gondolatai igen frissek, maiak voltak.

Lang_Zsolt_portre-132910.jpg

Láng Zsolt (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Az egyik legnagyobb magyar tudós a matematikában, a zenében, a filozófiában és még a hadtudományokban is otthonosan mozgott. Láng Zsolt nagyregénye azonban nem a tudósra, hanem az emberre fókuszált. Közben a könyv másik cselekményszálában az író figurája reflektál a Bolyairól való írás nehézségeire. Az író alakja megpróbál egyre közelebb kerülni Bolyai figurájához, megfejteni a titkát, miközben az önmagához vezető úton is egyre tovább lépked. A könyv nem történeti hűséggel ábrázolja, hanem újrateremti Bolyai személyét, akiről annak idején Esterházy Péter is regényt szeretett volna írni.

Bolyai állítólag mindig számolt magában, még szeretkezés közben is.

De nem egyesével, hanem a prímszámokat vette sorba, amiknek jelenlétét az élet sok területén észrevette. A Bolyai-regényben éppen ezért, a fejezetek számozása a prímszámok sorát követi. Érdekesség, hogy Bolyai már a Pluto fölfedezése előtt kiszámolta, hogy ott kell lenni egy bolygónak, mert különben nem jön ki a tömegvonzás meg a taszítás.

Láng Zsolt Bolyai hitével nagyon könnyen tudott azonosulni. Azzal, hogy a világ jó, a mi pártunkon áll és nem akar rosszat. Bolyai abban is biztos volt, hogy amit csinál, azzal az emberiség javát szolgálja. Az egész univerzumot akarta megérteni.

Láng Zsolt csillagásznak készült gyerekkorában, író lett. De számára a legnagyobb kalandot most is az univerzum jelenti: megnyitni egy teret és bátran belépni az ismeretlenbe. Belépni, majd figyelni, mi történik ezután.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Láng Zsolt:

Kapcsolódó

Láng Zsolt: "már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam"

A friss Libri-díjas Láng Zsoltot közvetlenül azután kérdeztük, hogy értesültünk az idei díjazottakról. A szerző elárulta, hogyan játszott közre a regény megírásában egy elveszett Bolyai-rajz és azt is, miben hasonlít a kolostorban töltött ösztöndíj a karanténra.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.