Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

2020.09.25. 16:45
Ajánlom
Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

Kult50 kategória: Irodalom

Védnök: Krusovszky Dénes

Elismert teljesítmény: A Bolyai című regény

Láng Zsolt nem számított ekkora olvasótáborra, és a könyv második kiadásának híre is meglepte. A Marosvásárhelyen élő író eleinte idegenkedett Bolyai szoborszerű alakjától. Amit számtalanszor volt alkalma látni, amikor a Bolyai téren sétált, ahol a Bolyaiak, apa és fia, Bolyai Farkas és János szobra áll.

Akkor keltette föl az érdeklődését az ifjabb Bolyai figurája, amikor bepillanthatott fennmaradt kézirataiba.

Később meghívták fél évre Svájcba, s akkor egy pendrive-on kézhez kapta Bolyai János írásainak digitalizált változatát. Eldöntötte, hogy írói ösztöndíjának fél éve alatt ezeket a feljegyzéseket fogja olvasgatni, rendezgetni, és megírja a regényt.

06-mood-lang-zsolt-174025.jpg

Láng Zsolt: Bolyai (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Bolyai János cetlikre írta föl gondolatait, s ha ezeket a papírokat egymásra raknák, akkor több mint két méter magas oszlopot adnának ki. Láng Zsolt Bolyai jegyzeteit olvasgatva sejtette meg gondolkodásmódját, s mint a mágnes, úgy vonzotta, hogy a nemeuklidészi geometriát megalkotó zseni miként látta a világot.

Bolyai gondolatai igen frissek, maiak voltak.

Lang_Zsolt_portre-132910.jpg

Láng Zsolt (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Az egyik legnagyobb magyar tudós a matematikában, a zenében, a filozófiában és még a hadtudományokban is otthonosan mozgott. Láng Zsolt nagyregénye azonban nem a tudósra, hanem az emberre fókuszált. Közben a könyv másik cselekményszálában az író figurája reflektál a Bolyairól való írás nehézségeire. Az író alakja megpróbál egyre közelebb kerülni Bolyai figurájához, megfejteni a titkát, miközben az önmagához vezető úton is egyre tovább lépked. A könyv nem történeti hűséggel ábrázolja, hanem újrateremti Bolyai személyét, akiről annak idején Esterházy Péter is regényt szeretett volna írni.

Bolyai állítólag mindig számolt magában, még szeretkezés közben is.

De nem egyesével, hanem a prímszámokat vette sorba, amiknek jelenlétét az élet sok területén észrevette. A Bolyai-regényben éppen ezért, a fejezetek számozása a prímszámok sorát követi. Érdekesség, hogy Bolyai már a Pluto fölfedezése előtt kiszámolta, hogy ott kell lenni egy bolygónak, mert különben nem jön ki a tömegvonzás meg a taszítás.

Láng Zsolt Bolyai hitével nagyon könnyen tudott azonosulni. Azzal, hogy a világ jó, a mi pártunkon áll és nem akar rosszat. Bolyai abban is biztos volt, hogy amit csinál, azzal az emberiség javát szolgálja. Az egész univerzumot akarta megérteni.

Láng Zsolt csillagásznak készült gyerekkorában, író lett. De számára a legnagyobb kalandot most is az univerzum jelenti: megnyitni egy teret és bátran belépni az ismeretlenbe. Belépni, majd figyelni, mi történik ezután.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Láng Zsolt:

Kapcsolódó

Láng Zsolt: "már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam"

A friss Libri-díjas Láng Zsoltot közvetlenül azután kérdeztük, hogy értesültünk az idei díjazottakról. A szerző elárulta, hogyan játszott közre a regény megírásában egy elveszett Bolyai-rajz és azt is, miben hasonlít a kolostorban töltött ösztöndíj a karanténra.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.