Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

2020.09.25. 16:45
Ajánlom
Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

Kult50 kategória: Irodalom

Védnök: Krusovszky Dénes

Elismert teljesítmény: A Bolyai című regény

Láng Zsolt nem számított ekkora olvasótáborra, és a könyv második kiadásának híre is meglepte. A Marosvásárhelyen élő író eleinte idegenkedett Bolyai szoborszerű alakjától. Amit számtalanszor volt alkalma látni, amikor a Bolyai téren sétált, ahol a Bolyaiak, apa és fia, Bolyai Farkas és János szobra áll.

Akkor keltette föl az érdeklődését az ifjabb Bolyai figurája, amikor bepillanthatott fennmaradt kézirataiba.

Később meghívták fél évre Svájcba, s akkor egy pendrive-on kézhez kapta Bolyai János írásainak digitalizált változatát. Eldöntötte, hogy írói ösztöndíjának fél éve alatt ezeket a feljegyzéseket fogja olvasgatni, rendezgetni, és megírja a regényt.

06-mood-lang-zsolt-174025.jpg

Láng Zsolt: Bolyai (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Bolyai János cetlikre írta föl gondolatait, s ha ezeket a papírokat egymásra raknák, akkor több mint két méter magas oszlopot adnának ki. Láng Zsolt Bolyai jegyzeteit olvasgatva sejtette meg gondolkodásmódját, s mint a mágnes, úgy vonzotta, hogy a nemeuklidészi geometriát megalkotó zseni miként látta a világot.

Bolyai gondolatai igen frissek, maiak voltak.

Lang_Zsolt_portre-132910.jpg

Láng Zsolt (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Az egyik legnagyobb magyar tudós a matematikában, a zenében, a filozófiában és még a hadtudományokban is otthonosan mozgott. Láng Zsolt nagyregénye azonban nem a tudósra, hanem az emberre fókuszált. Közben a könyv másik cselekményszálában az író figurája reflektál a Bolyairól való írás nehézségeire. Az író alakja megpróbál egyre közelebb kerülni Bolyai figurájához, megfejteni a titkát, miközben az önmagához vezető úton is egyre tovább lépked. A könyv nem történeti hűséggel ábrázolja, hanem újrateremti Bolyai személyét, akiről annak idején Esterházy Péter is regényt szeretett volna írni.

Bolyai állítólag mindig számolt magában, még szeretkezés közben is.

De nem egyesével, hanem a prímszámokat vette sorba, amiknek jelenlétét az élet sok területén észrevette. A Bolyai-regényben éppen ezért, a fejezetek számozása a prímszámok sorát követi. Érdekesség, hogy Bolyai már a Pluto fölfedezése előtt kiszámolta, hogy ott kell lenni egy bolygónak, mert különben nem jön ki a tömegvonzás meg a taszítás.

Láng Zsolt Bolyai hitével nagyon könnyen tudott azonosulni. Azzal, hogy a világ jó, a mi pártunkon áll és nem akar rosszat. Bolyai abban is biztos volt, hogy amit csinál, azzal az emberiség javát szolgálja. Az egész univerzumot akarta megérteni.

Láng Zsolt csillagásznak készült gyerekkorában, író lett. De számára a legnagyobb kalandot most is az univerzum jelenti: megnyitni egy teret és bátran belépni az ismeretlenbe. Belépni, majd figyelni, mi történik ezután.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Láng Zsolt:

Kapcsolódó

Láng Zsolt: "már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam"

A friss Libri-díjas Láng Zsoltot közvetlenül azután kérdeztük, hogy értesültünk az idei díjazottakról. A szerző elárulta, hogyan játszott közre a regény megírásában egy elveszett Bolyai-rajz és azt is, miben hasonlít a kolostorban töltött ösztöndíj a karanténra.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv centenárium

Hozd magaddal a diákod és kapsz egy Mészölyt!

Mészöly Miklós születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó 10 ezer ajándék könyvvel ünnepli. Az évfordulóra Nem felelt meg neki címmel állítottak össze egy novelláskötetet az író elbeszéléseiből, amely diákigazolvány ellenében a könyvesboltokban átvehető. 
Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.