Könyv

Belefulladnak a jótékonysági könyvesboltok a Da Vinci-kódba

2017.05.18. 10:13
Ajánlom
Egy Dan Brown köteteiből épített toronyra írt üzenetben kérik az Oxfam jótékonysági szervezet swamsea-i üzletében, hogy ne adományozzanak többet a bestsellerből. Néhány éve a Szürke ötven árnyalatából volt dömping.

Három évvel ezelőtt, E.L. James sikerének csúcsán hasonló akcióval hívták fel a figyelmet arra, hogy a fenekelős könyvekből nincs szükségük többre. Addigra a probléma annyira elharapódzott, hogy egy raktárban kellett elhelyezni a több száz eladatlan példányt. 

3923745546 25a97e8b3d o

3923745546 25a97e8b3d o (Fotó/Forrás: Jorge Quinteros / flickr)

Ekkoriban a szállodaiparban is túlkínálat mutatkozott a Szürke ötven árnyalata trilógiából. A Travelogde angol középkategóriás szállodalánc elkészítette a  20 leggyakrabban a hotelszobában felejtett - hagyott - könyv listáját. Ezt szintén Christian Grey kalandjainak befejező része vezeti (1209 példány hevert parlagon), de a többi kötet is felkerült a listára olyan sikerregények társaságában, mint a Holtodiglan -Gillian Flynntől (4.), vagy J.K. Rowling krimije, az Átmeneti üresedés (5.). Ami a klasszikusokat illeti az épp akkoriban megfilmesített A nagy Gatsby még épphogy befért a 20. helyen. Az vakációzók összesen 22,648 kötetet hagytak maguk után - számolt be a The Guardian összefoglaló cikke. 

Az eredeti tulajdonosok bevallása szerint főleg azért, mert elolvasták és otthagyták másoknak, elfelejtették, vagy elvesztették, illetve egyszerűen megunták.

A jótékonysági üzleteknek ajándékozott vagy épp a nyaralás után hátrahagyott könyvek remekül mutatják azt, hogy milyen változékony egy könyv státusza: a bestsellerek hamar kifutnak és néhány éven belül el is tűnnek a könyvesboltokból és átkerülnek az antikváriumokéra, vagy elárasztják a jótékonysági szervezeteket, ahol képtelenség túladni rajtuk. Így járt 2015-ben a Csillagainkban a hiba, amit abban az évben a legeladhatatlanabb könyv lett, a idén pedig a Da Vinci-kód. Vannak azonban olyanok is, amelyek bár bekerülnek, hamar el is fogynak, ilyen Helen Fielding Bridget Jones naplója, ami máig keresett 20 évvel ezelőtti első kiadása óta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv recenzió

Egy regény az utolsó utáni szó jogán

Előző regényeinek hősei a közösséget akarták visszaszerezni maguknak, a Luther kutyáiban viszont a tudatért, az intellektusért, az emberi lényegért folyik a küzdelem. Szilasi László az agydaganatából való felépülését írta meg: újabb, de más utazás egy koponya körül.
Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.