Könyv

Beleolvasó – Krusovszky Dénes: Levelek nélkül

Beleolvasó
2023.06.20. 11:35
Ajánlom
Hogyan lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen viselkedni? Egy széthulló társadalomban, széteső családban megőrizni a józan eszünket? A nagy sikerű Akik már nem leszünk sosem után Krusovszky Dénes második regénye ezekre a kérdésekre keresi a választ. Olvasson bele ön is!

Ahogy a Fidelio olvasói már megszokhatták, havonta megjelenő nyomtatott magazinunkban rendszeresen közlünk részleteket a Líra Könyv újdonságaiból. A 2023. júniusi számban Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéből találtak részletet, amely most online is olvasható.

Levelek nélkül
– részlet –

Jókora repedés futott végig a tanári szoba mennyezetén, akár egy vaktérképre bizonytalanul felrajzolt folyó, a forrásvidék még, mint egy pókháló, finom vonalakból állt, aztán egyre tágult, erősödött, a torkolat felé már ujjnyi vastagon húzódott a meder. Koroknai ezt a repedést figyelte, miközben Vassné hosszúra nyújtott bevezető előadását tartotta épp az iskola pedagóguskarának. Emelkedett pillanataiban az igazgatónő így emlegette a vele szemközt félálomban kókadozó emberek csoportját, kevésbé ünnepélyes helyzetekben megelégedett a tanári állomány elnevezéssel. Ha például arról akart beszélni Vassné, hogy alig-alig jön új tanár az iskolába, azt mondta, szerencsés lenne a vérfrissítés a tanári állományban. Ha arról kellett mondania valamit, hogy nincs elég szaktanár, úgy fogalmazott, a tanári állomány nagyobb differenciáltsága jót tenne az oktatás minőségének. Ezekre a kérdésekre most nem tért ki, ellenben megköszönte a pedagóguskarnak az előző hónapokban elvégzett remek munkát, de figyelmeztette őket, hogy az igazi kihívás csak most jön majd, az érettségi és az évzárás közeledtével. Amennyire Koroknai vissza tudott emlékezni, Vassné minden évben pontosan ugyanazokkal a szavakkal dicsért és figyelmeztetett, ugyanazokat a mérföldköveket emlegette, ugyanazokat az eredményeket jelölte meg kívánatosnak, attól nagyrészt függetlenül, hogy közben az egyes osztályok különböztek-e egymástól, másként vették-e az akadályokat, és más célokat akartak-e elérni.

Úgy látszott, Vassné elképzelése szerint az iskola egy szilárd forma, amelybe minden évben bele kellett valahogyan préselni az adott diákanyagot, függetlenül annak minőségétől vagy állagától, ha ez sikerült, márpedig sikerülnie kellett, a sorját lekaparva készen is volt az újabb kifutó generáció.

Hogy mikor mennyi sorja képződött, az ugyan eltérhetett, de ha a pedagóguskar jól kapart, ez tulajdonképpen nem is számított igazán.

krusovszky_levelek-111154.jpg

Krusovszky Dénes: Levelek nélkül (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

A repedés szép volt, ezt kétségtelenül el kellett ismernie Koroknainak, nem először bámult fel rá, nem is utoljára, de minden egyes alkalommal meglátott benne valami újat, valami szokatlant, valami kellemesen nyugtalanítót. Vassné végtelennek tűnő monológját egyetlen momentum zavarta csak meg, amikor Bakó, az üvegszemű földrajztanár ezeréves szürke köpenyében jókora késéssel jelent meg, ám ettől magát a legkevésbé sem zavartatva bevágta a háta mögött a tanári ajtaját, és a helyére csoszogott. Ő is már rég nyugdíjba vonult, onnan édesgette vissza valami ismeretlen varázstaktikával Vassné, de megnevelni azért már nem sikerült neki. Bakó mindig is makacs, betörhetetlen figura hírében állt, amióta a nyugdíjból reaktiválták, még korábbi önmagához képest is kezelhetetlennek tűnt. Végül is bármit megtehetett, egy esetleges kirúgással valószínűleg csak neki kedveztek volna, az iskolának viszont rajta kívül nem volt másik egyetemi végzettségű földrajzosa, így tulajdonképpen Bakó külön intézményként funkcionált a gimnáziumon belül, és nem szégyenlősködött, ha épp arra volt szükség, hogy kihasználja kivételezett helyzetét.

Az öreg az utolsó sorban foglalt helyet, Koroknai mögött, ahogy leült, az első dolga volt, hogy köpenyzsebéből kihalásszon egy kávéízű keménycukrot. Amíg a celofánnal babrált, Vassné is tartott egy lélegzetvételnyi szünetet, majd, amint Bakó bekapta a cukorkát, mindenféle döccenő nélkül folytatta a fejtágítást.

– Kérsz egyet? – Koroknai a tarkóján érezte Bakó kávészagú leheletét.

– Kösz, nem.

Ez a párbeszéd minden értekezleten lezajlott közöttük. Mindig ők ültek leghátul, és Bakó mindig késve érkezett, cukorkával telepakolt zsebbel. A földrajztanár korábban láncdohányos volt, Koroknai emlékezett rá, hiszen őt is tanította, dolgozatírások idején mindig beállt a hátsó ablakhoz, kinyitotta, és komótosan rágyújtott egy cigire. Ha valamitől mogorva hangulata volt épp, befelé fordulva fújta a füstöt, ha azonban engedékeny pillanatában találta a helyzet, kikönyökölt az ablakpárkányra, és amíg el nem szívta a szokásos két-három szálat egymás után, vissza sem fordult a terem irányába. Ez amolyan burkolt jelzés volt, hogy lehet puskázni, atlaszt használni, a tankönyvben lapozgatni. Mobiltelefon akkoriban még nem létezett, de ha létezett volna, nyilván az is hidegen hagyja Bakót ezekben az áldott pillanataiban.

Krusovszky Dénes: Levelek nélkül

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2023. május 31.

A könyv megvásárolható a Líra webáruházában.

Fejléckép: Krusovszky Dénes (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Líra Könyv)

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.
Könyv kritika

Mindig minden szerelemből történik – kritika A fügefa című regényről

Megértheti-e az ember a saját életét, ha rekonstruálja szülei és nagyszülei sorsát? Ez a kérdés a Balkánon ugyanúgy érvényes, mint itthon. Goran Vojnović A fügefa című családregénye hétköznapiságától izgalmas.
Könyv ajánló

„Az, hogy ma itt vagyok, egy csoda” – könyv készült Jávori Ferenc Fegya életéről

„Fegya nyitott és kíváncsi, ettől kortalan, lehet tőle tanulni” – fogalmazott Balogh Gyula, a kötet szerzője. Június 12-én mutatták be a FEGYA – A klezmer varázsa című könyvet. Cikkünkben fotógaléria is található az eseményről.
Könyv ajánló

Az emlékezés göröngyein – új, eddig kiadatlan Szilágyi István-kötet jelent meg a Könyvhétre

A közelmúltban elhunyt író kiadatlan művében ismét Jajdonba, leghíresebb regényének helyszínére kalauzolja el az olvasót, főhőse azonban ellenpontja a Kő hull apadó kútba Szendy Ilkájának.