Könyv

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

Beleolvasó
2023.03.24. 13:40
Ajánlom
„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!

Ahogy a Fidelio olvasói már megszokhatták, havonta megjelenő nyomtatott magazinunkban rendszeresen közlünk részleteket a Líra Könyv újdonságaiból. Online felületünkön ezúttal Prieger Zsolt közelmúltban megjelent, Kedves Teréz! című könyvéből olvashatnak egy részletet.

Kedves Teréz!
– részlet –

3324159-133745.jpg

Prieger Zsolt: Kedves Teréz! (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

Kedves Teréz,

a hosszú hallgatásért, elmaradt leveleimért már megbocsáss. Ez a levél, remélem, jó egészségben talál. Egy másik világban, ahol a ráncok is eljátsszák, hogy kisimulnak, ahol csakis Ludwig szonátái szólnak kanárisárgában pompázó japán high end berendezéseken a tövises lepényfa alatt. Néha már unod is ezt a tökéletességet, de azért vagy te olyan empatikus, hogy ehhez is mosolygós arcot vágj. Jut eszembe, ez a Beethoven micsoda egy tündér tudott lenni Martonban, nem? Bécsben kidühöngte és kiszomorkodta magát, nálunk meg csupa kellem, lehengerlő báj és sikamlós történet volt. Azok a mesék, azok a vázlatok, azok a hangsorok, azok a tervek, azok a vallomások, sőt, suttogások és sikolyok, ott a tölgyfák ágai alatt már mind a mieink is a téltemető sárgálló tengerén hajózva; és mi mindaddig eveztünk, amíg nem szólt Júlia, hogy tálalva, gyertek már, ne kelljen még egyszer szólni.

És az asztalnál ülve, amikor már mind megettétek a levest, ami úgy aranylott, mintha beleesett volna a Nap, Ludwig szokásához híven felugrott és azt mondta: „A hazug zenész nem tiszta szívű, és aki nem tiszta szívű, nem tud jó levest főzni!”

Mindenki nevetett, mesélted, hiszen Beethoven maga volt a gyermeki tisztaszívűség, ellenben pocsékul főzött, Jozefin is tanúsíthatja, amikor néha felment a koszfészeknek csúfolt bécsi kvártélyába. Klasszikus vagy – mondta neki mindig, zsebkendőjét az orra elé tartva –, klasszikusan rendetlen.

Bazsalikomos csirkecomb a tálon, virágba borult jázminbokor az ebédlőasztal mögött, aztán süteménnyel a kézben elájulás és habos kávéval feltámadás: de miért is hinne az ember a születésben és a halálban?

Mert azt mondták neki valakik, hogy meg fogsz halni? Néha azt gondolom ám, ha komolyan kutatok önmagamban, a zenében és a madarak táncában, hogy a születés és a halál nem más, mint mítosznak álcázott porhintés.

 

Kedves Teréz,

a kastély titkos könyvtárában kutattam tegnap, hatalmas létrákon álltam, nyújtózkodtam papírok, ragasztók és nyomdafestékek bódító illatában, keresgéltem szédítő magasságban, tobzódva a benzaldehid mandulájában és az anilin vaníliájában, míg apád régóta bezárt szobájából a kulcslyukakon etilbenzol lopózott arcomba naplói lapjairól édesen, az etil-hexanol némiképp virágos jellegű illatával keveredve. Annyi időt töltök régi könyvtárakban, hogy be tudom azonosítani mindegyik vegyszer szagát.

Aztán két mámorító kódex közül egy apokrif tekercs esett az ölembe, amin ez állt: „Ádám kilencszázharminc évig élt, Mahalalél életének százharmincötödik évéig, s ekkor elérkezett halála napja. Köréje gyűlt fia, Sét, továbbá Enós, Kénán és Mahalalél. Ádám megádotta őket, imádkozott fölöttük, majd parancsot adott fiának, Sétnek, szólván: Figyelj, fiam, Sét, arra, amit ma parancsolok neked, s halálod napján te is parancsold ezt Enósnak, Enós Kénánnak, Kénán Mahalalélnek, s ez a parancs szálljon apáról fiúra minden nemzetségekben! Amint meghalok, azon nyomban balzsamozzatok be mirhával, fahéjjal és kassziával, fektessetek a Kincsesbarlangba, s aki akkor még életben lesz összes törzseitekből, amikor eltávoztok erről a vidékről, amely a Paradicsom fekszik, vegye magához holttestemet, vigye el és helyezze a föld közepére, Martonvásárra, mert ott lesz részem a megváltásban, nekem és minden utódomnak. Te pedig, fiam, Sét, légy néped fiainak vezetője, vezesd őket tisztaságban, szentségben és istenfélelemben, s tartsátok távol leszármazottaitokat a gyilkos Káin leszármazottaitól.”

Teréz, ő volt az első élő a földön, mi pedig talán az utolsók ebben a gyönyörű semmiben,

nincs vetés, sem aratás, csak a fák gyümölcseit esszük, és élvezzük a Paradicsom felől Martonvásárra fújó szellő illatát és édes aromáját. Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok. Kezdetben nem volt hazugság, úgyhogy most se legyen hazugság. Ne legyen szennyes vágy – és nem lesz szennyes vágy. Balzsamozzák szavunkat az angyalok és a benzaldehid mandulája!

Prieger Zsolt: Kedves Teréz! – Martonvásári levelek

Corvina Kiadó
Megjelenés: 2023. február 28.

Prieger Zsolt, a nyughatatlan zenész, producer és író 170 fotójával van illusztrálva az a frissen megjelent könyv, amely az Anima Sound System vezetőjének lakhelye, Martonvásár leghíresebb grófnőjéhez, Brunszvik Terézhez írott furcsa, szenvedélyes leveleit tartalmazza zenéről, evésről, erdőjárásról és hitről.

A könyv megrendelhető EZEN A LINKEN.

Fejléckép: Prieger Zsolt (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.