Könyv

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

Beleolvasó
2023.03.24. 13:40
Ajánlom
„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!

Ahogy a Fidelio olvasói már megszokhatták, havonta megjelenő nyomtatott magazinunkban rendszeresen közlünk részleteket a Líra Könyv újdonságaiból. Online felületünkön ezúttal Prieger Zsolt közelmúltban megjelent, Kedves Teréz! című könyvéből olvashatnak egy részletet.

Kedves Teréz!
– részlet –

3324159-133745.jpg

Prieger Zsolt: Kedves Teréz! (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

Kedves Teréz,

a hosszú hallgatásért, elmaradt leveleimért már megbocsáss. Ez a levél, remélem, jó egészségben talál. Egy másik világban, ahol a ráncok is eljátsszák, hogy kisimulnak, ahol csakis Ludwig szonátái szólnak kanárisárgában pompázó japán high end berendezéseken a tövises lepényfa alatt. Néha már unod is ezt a tökéletességet, de azért vagy te olyan empatikus, hogy ehhez is mosolygós arcot vágj. Jut eszembe, ez a Beethoven micsoda egy tündér tudott lenni Martonban, nem? Bécsben kidühöngte és kiszomorkodta magát, nálunk meg csupa kellem, lehengerlő báj és sikamlós történet volt. Azok a mesék, azok a vázlatok, azok a hangsorok, azok a tervek, azok a vallomások, sőt, suttogások és sikolyok, ott a tölgyfák ágai alatt már mind a mieink is a téltemető sárgálló tengerén hajózva; és mi mindaddig eveztünk, amíg nem szólt Júlia, hogy tálalva, gyertek már, ne kelljen még egyszer szólni.

És az asztalnál ülve, amikor már mind megettétek a levest, ami úgy aranylott, mintha beleesett volna a Nap, Ludwig szokásához híven felugrott és azt mondta: „A hazug zenész nem tiszta szívű, és aki nem tiszta szívű, nem tud jó levest főzni!”

Mindenki nevetett, mesélted, hiszen Beethoven maga volt a gyermeki tisztaszívűség, ellenben pocsékul főzött, Jozefin is tanúsíthatja, amikor néha felment a koszfészeknek csúfolt bécsi kvártélyába. Klasszikus vagy – mondta neki mindig, zsebkendőjét az orra elé tartva –, klasszikusan rendetlen.

Bazsalikomos csirkecomb a tálon, virágba borult jázminbokor az ebédlőasztal mögött, aztán süteménnyel a kézben elájulás és habos kávéval feltámadás: de miért is hinne az ember a születésben és a halálban?

Mert azt mondták neki valakik, hogy meg fogsz halni? Néha azt gondolom ám, ha komolyan kutatok önmagamban, a zenében és a madarak táncában, hogy a születés és a halál nem más, mint mítosznak álcázott porhintés.

 

Kedves Teréz,

a kastély titkos könyvtárában kutattam tegnap, hatalmas létrákon álltam, nyújtózkodtam papírok, ragasztók és nyomdafestékek bódító illatában, keresgéltem szédítő magasságban, tobzódva a benzaldehid mandulájában és az anilin vaníliájában, míg apád régóta bezárt szobájából a kulcslyukakon etilbenzol lopózott arcomba naplói lapjairól édesen, az etil-hexanol némiképp virágos jellegű illatával keveredve. Annyi időt töltök régi könyvtárakban, hogy be tudom azonosítani mindegyik vegyszer szagát.

Aztán két mámorító kódex közül egy apokrif tekercs esett az ölembe, amin ez állt: „Ádám kilencszázharminc évig élt, Mahalalél életének százharmincötödik évéig, s ekkor elérkezett halála napja. Köréje gyűlt fia, Sét, továbbá Enós, Kénán és Mahalalél. Ádám megádotta őket, imádkozott fölöttük, majd parancsot adott fiának, Sétnek, szólván: Figyelj, fiam, Sét, arra, amit ma parancsolok neked, s halálod napján te is parancsold ezt Enósnak, Enós Kénánnak, Kénán Mahalalélnek, s ez a parancs szálljon apáról fiúra minden nemzetségekben! Amint meghalok, azon nyomban balzsamozzatok be mirhával, fahéjjal és kassziával, fektessetek a Kincsesbarlangba, s aki akkor még életben lesz összes törzseitekből, amikor eltávoztok erről a vidékről, amely a Paradicsom fekszik, vegye magához holttestemet, vigye el és helyezze a föld közepére, Martonvásárra, mert ott lesz részem a megváltásban, nekem és minden utódomnak. Te pedig, fiam, Sét, légy néped fiainak vezetője, vezesd őket tisztaságban, szentségben és istenfélelemben, s tartsátok távol leszármazottaitokat a gyilkos Káin leszármazottaitól.”

Teréz, ő volt az első élő a földön, mi pedig talán az utolsók ebben a gyönyörű semmiben,

nincs vetés, sem aratás, csak a fák gyümölcseit esszük, és élvezzük a Paradicsom felől Martonvásárra fújó szellő illatát és édes aromáját. Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok. Kezdetben nem volt hazugság, úgyhogy most se legyen hazugság. Ne legyen szennyes vágy – és nem lesz szennyes vágy. Balzsamozzák szavunkat az angyalok és a benzaldehid mandulája!

Prieger Zsolt: Kedves Teréz! – Martonvásári levelek

Corvina Kiadó
Megjelenés: 2023. február 28.

Prieger Zsolt, a nyughatatlan zenész, producer és író 170 fotójával van illusztrálva az a frissen megjelent könyv, amely az Anima Sound System vezetőjének lakhelye, Martonvásár leghíresebb grófnőjéhez, Brunszvik Terézhez írott furcsa, szenvedélyes leveleit tartalmazza zenéről, evésről, erdőjárásról és hitről.

A könyv megrendelhető EZEN A LINKEN.

Fejléckép: Prieger Zsolt (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.
Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.