Könyv

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

2023.12.07. 15:05
Ajánlom
A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Riley Black, a téma kiváló szakértője a legfrissebb kutatási eredmények alapján felvázolja új kötetében a dinoszauruszok és néhány rokonuk történetét. A szövegeket Riccardo Frapiccini illusztrációi teszik teljessé. Olvasson bele ön is!

Ahogy a Fidelio olvasói már megszokhatták, havonta megjelenő nyomtatott magazinunkban rendszeresen közlünk részleteket a Líra Könyv újdonságaiból. A 2023. decemberi számban Riley Black Dinoszauruszok – Portrék egy elveszett világból című kötetéből találtak részletet, amely most online is olvasható.

Dinoszauruszok – Portrék egy elveszett világból
– részlet –

DinoszauruszokB1300-145852.jpg

Riley Black: Dinoszauruszok (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

A Dilophosaurus wetherilli semmivel sem összetéveszthető. Ez a jura korai időszakában élt Theropoda egyike volt azon húsevő dinoszauruszoknak, amelyek csúcsragadozóvá váltak, mégpedig azáltal, hogy képesek voltak levadászni a náluk kisebb állatokat. Jóllehet a Dilophosaurus nem nőtt olyan nagyra, mint az utána következő ragadozók némelyike, és a később kifejlődött jura időszaki húsevők roppant erejű harapására sem volt képes,

ez a dupla tarajú dinoszaurusz mégis ijesztő látvány lehetett bármely, a mai Arizona egykori homokdűnéi között és folyói mentén élt kisebb faj egyede számára.

Bár nem ez volt az első, megjelenésében igencsak feltűnő dinoszaurusz, a Dilophosaurus a rendkívül látványos fejdíszével mindenképpen kitűnt a rokon fajok közül. Az állat neve a koponyájának tetejéből kiálló, vékony tarajpárra utal. Ez a képződmény nem lehetett harci eszköz, mivel túlságosan vékony volt ahhoz, hogy kibírjon egy összecsapást. A taraj mindezek helyett az egyed fejlettségének, nemének vagy párzásra való képességének jelzésére szolgált a társak számára. Amennyire azonban a paleontológusok képesek voltak ezt megállapítani, nem volt különbség a hím és nőstény Dilophosaurus csontos fejdísze között, legfeljebb a színekben és az állat lágy szöveteiben lehettek eltérések.

A Dilophosaurus élete mozgalmasan telt. A Kayenta-formáció, ahol a paleontológusok feltártak néhány Dilophosaurus-csontot, egy sivatagi oázis – vagyis egy, a változékony homokdűnék között kanyargó folyók által vízzel táplált, erdős terület – nyomait őrzi. Ebben a kihívásokkal teli környezetben a szalamandráktól és a cápáktól kezdve egészen a dinoszauruszokig olyan fajok növekedtek és gyarapodtak, mint a Dilophosaurus, a korai, páncélos Scutellosaurus, a növényevő saurupodomorpha Sarahsaurus és még további állatok. A Dilophosaurus kellőképpen nagy volt ahhoz, hogy elfogyassza számos szomszédját, például más dinoszauruszokat és folyópartra vetett tüdős halakat.

Természetesen a Dilophosaurus nem a kifejlett, 7 méteres testhosszával kelt ki a tojásból. Az összes többi dinoszauruszhoz hasonlóan kicsiny lényként kezdte meg az életét.

A paleontológusok rátaláltak fiatal és kifejlett példányok maradványaira egyaránt,

ezek összevetése révén pedig meg tudták állapítani, hogy mennyire gyorsan nőtt egy Dilophosaurus. Az intenzív növekedés szakaszában egy fiatal állat évente 30 kilogrammal is gyarapította testsúlyát, hogy elérhesse a csúcsragadozó-méretet.

dino1_Dilophosaurus_uj-145851.png

Dilophosaurus - Riccardo Frapiccini illusztrációja (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Noha egyes kutatók szerint a Dilophosaurus akár dögevő is lehetett, az állatok csontvázain fellelt sérülések arra utalnak, hogy ez a húsevő élő zsákmányra vadászott. Az első, valaha leírt Dilophosaurus-csontvázon legalább nyolc elváltozást találtak, a törött lapockacsonttól kezdve az egyik kar alsó csontján kialakult daganatig. Miközben ezek közül néhányat betegségek okozhattak, a dinoszaurusz mellső és egyéb végtagjain keletkezett törések valószínűleg inkább az élő zsákmánnyal folytatott dulakodás következményei lehettek. Az összes feljegyzett sérülés gyógyulásának ténye viszont arra utal, hogy a Dilophosaurus túlélte mindezt, és hónapokig vagy akár még évekig folytatta vadászó életmódját.

ADATOK

Név: Dilophosaurus wetherilli
Névadás éve: 1970
Korszak: korai jura, 193 millió évvel ezelőtt
Lelőhely: Arizona, Amerikai Egyesült Államok
Testhossz: 7 m
Testsúly: 399 kg
Táplálék: kisebb gerincesek, például dinoszauruszok és ősemlősök
Csoport: Theropoda

Riley Black: Dinoszauruszok – Portrék egy elveszett világból

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Riley Black, a téma kiváló szakértője a legfrissebb kutatási eredmények alapján felvázolja a kötetben a dinoszauruszok és néhány rokonuk történetét. Arra keresi a választ, hogyan éltek, mit ettek, miképp mozogtak, mi a különbség a különféle családjaik között.

Az elképesztő illusztrációkat Riccardo Frapiccini készítette, aki egyesítette fényképezési, mérnöki és rajztudását, hogy eredeti képeket készítsen az elveszett fajokról, mintha szemtől szembe néznének az olvasóval.

Kiadó: Corvina Kiadó
Illusztrációk: Riccardo Frapiccini
Oldalak száma: 224
Megjelenés: október 30.
Fordító: Szepes András

A kötet megvásárolható a Líra webáruházában

Fejléckép: Riley Black: Dinoszauruszok (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.