Könyv

Beleolvasó – Vajda Katalin: Maradok tisztelettel, Benedek Miklós

Beleolvasó
2024.06.13. 09:00
Ajánlom
Együtt sírhatunk és nevethetünk a pályatársakkal, az idősebb és fiatalabb kollégákkal, barátokkal és családtagokkal a Benedek Miklósról szóló életrajzi műben. Az idén januárban, 77 éves korában elhunyt színművész életútját felidéző könyv megalkotásában Benedek Miklós társa régi jó barátja, Vajda Katalin volt, akinek köszönhetően mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk. Olvasson bele ön is a kötetbe!

Ahogy a Fidelio olvasói már megszokhatták, havonta megjelenő nyomtatott magazinunkban rendszeresen közlünk részleteket a Líra Könyv újdonságaiból. A 2024. júniusi számban Vajda Katalin Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című kötetéből találtak részletet, amely most online is olvasható.

Színjátszás – Szerelem

3991200-200405.jpg

Benedek Miklós: Maradok tisztelettel (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

„A színház: játék. Akkor is játék, ha a halállal játszik. Akkor igazán az. Etosz, Pátosz, Érosz hármas csillagunk!” (Vámos László, 1982)

MIKLÓS A színjátszás szerelem, amit tudni kell abbahagyni, de nagyon nehéz. Mostanában, közel a nyolcvanhoz, sűrűn gondolkodom azon, hogy fel kéne hagyni a színészettel, vagy legalábbis nagyon-nagyon megszűrni, hogy mit vállalok. Színpadra lépve az ember kap egy hatalmas adrenalinlöketet, amitől sokkal fiatalabbnak és erősebbnek érzi magát, azt hiszi, mindent bír, de ez sajnos nem így van. A láb mégis fáj, a derék is fáj, kimaradnak szavak a szövegből, próbálok úgy csinálni, mintha nem. A jóindulatú kollegák megerősítik bennem ezt az érzést, mégis, valami legbelül azt súgja: „Ez ma nem volt az igazi!” A színész mindig tudja, hogy aznap milyen volt! Egy belső óra jelez. De eldönteni, hogy többé nem lépek színpadra… Nagyon nehéz!

Mindig színész akartam lenni, és hogy milyen színész, azt is nagyon korán tudtam. Egész fiatal voltam, amikor a Vígszínházban vendégszerepelt Helena Weigel színháza, a Berliner Ensemble, Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című színdarabjával. Elkezdődött az előadás, a színpad tele volt színészekkel, „káposztaügynökökkel”, egyvalaki hátul állt kalapban, ballonkabátban, mozdulatlanul. Csak állt! És én nem tudtam a szemem levenni róla. Meg se szólalt, de olyan aurája volt, hogy csak rá lehetett figyelni. Közben a többi színész jött-ment, mindenfélét beszéltek, én csak őt néztem, és azt mondtam magamnak: ilyen akarok lenni, ilyen színész akarok lenni, hogy egyszer rám is így figyeljenek! Ki a franc ez az ember? – kérdeztem magam. Még a nevét se tudtam! Ő volt Ekkehard Schall, a címszereplő.

Amikor elindulok a színházba, nagy bennem a várakozás, hogy aznap este hogy sikerül. Ha szeretem az előadást, boldogan csinálom. Aznap játszani megyek.

Ha nem szeretem, úgy érzem, nincs megoldva, nincs megtanulva, a gesztusoknak nincs értelmük, akkor is meg kell csinálni! Aznap dolgozni megyek. A színpadon folyamatos kontroll alatt tartom magam, hogy jól mondok-e, jól csinálok-e mindent. Mintha valaki kívülről figyelne! Amikor úgy érzem, minden jól ment, bejön a rendező:

„Ez ma nagyon nem ment!” Amikor úgy érzem, rosszul ment, bejön a rendező: „Na, ez az!”

Vannak az úgynevezett „piros betűs” esték. Szacsvay Laci barátom, harcostársam nevezte el így azokat az előadásokat, amiket nagyon szeretett, mert azokat piros ceruzával írta be a noteszébe. Nem tabletbe, nem laptopba és nem is telefonba írtuk a havi műsort, hanem noteszba. A Hyppolit, a lakáj volt az egyik ilyen „piros betűs” előadás mindkettőnknek. Színpadra lépés előtt mindig volt egy kis szertartás. Amikor felöltöztem, és már túl voltam az őszítésen is – milyen mulatságos, akkor még őszíteni kellett, ma már… Egyszóval amikor elkészültem, és már minden rendben volt, felvettem a kabátomat, kalapomat, sálamat, kezemben a szürke glasszékesztyű, bementem a színésztársalgóba. Bajor Imi ott ült. Megmutattam magam, és megkérdeztem:

MIKLÓS Mehetek, Imikém?

BAJOR IMRE (végigmér) Mehetsz, Micukám, mehetsz!

Ez a dialógus minden színpadra lépés előtt lezajlott közöttünk.

A Játék a kastélyban előtt Fesztbaum Bélával és Csapó Attilával mindig meg szoktuk beszélni, hogy izgulunk-e.

MIKLÓS Fog ez menni?

FESZTBAUM BÉLA, CSAPÓ ATTILA (együtt) Fog.

És elindulunk a sötét színpadon, és szembetaláljuk magunkat a Vígszínház gyönyörű nézőterével.

Szacsy szerint ha egy színész életében egyetlenegy piros betűs előadás van, már megérte színésznek lenni! Nagyon szerencsésnek tartja magát, mert neki kettő is volt, a Hyppolit, a lakáj és a Budapest Orfeum. Mindkettőben benne voltam, és nálam is piros betűs ez a két előadás, de én hozzáteszem még a Játék a kastélybant, a Catullust, meg talán az Aranytót is.

441525803_355184417582925_342599991173657897_n-133354.jpg

Vajda Katalin (Fotó/Forrás: Székelyhidi Zsolt / Corvina Kiadó)

Vajda Katalin: Maradok tisztelettel, Benedek Miklós

Kiadó: Corvina Kiadó
Megjelenés: május 3.

A kötet megvásárolható a Líra webáruházában»»»

Fejléckép: Vajda Katalin: Maradok tisztelettel, Benedek Miklós (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Aki az életéről faggatta Benedek Miklóst – Vajda Katalin a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

Aki az életéről faggatta Benedek Miklóst – Vajda Katalin a Lírástudók vendége

Benedek Miklós élete végén még megbirkózott a legnagyobb kihívással: saját magáról, a saját életéről vallott Vajda Katalinnak, aki a Lírástudók podcastban elmondta, mivel kapcsolatban nyílt meg a legnehezebben az ország egyik legnépszerűbb színésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Arról álmodtam, hogy Pöttyös Könyveket fogok írni – Turbuly Lilla a Lírástudók vendége

Nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nevelni szeretné a könyveivel Turbuly Lilla, akinek új ifjúsági regénye, a Kész cirkusz! két tinédzser barátnőről szól. A szerzővel Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók új epizódjában.
Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.