Könyv

Bill Clinton thrillert ír a Fehér Házról

2017.05.09. 13:23
Ajánlom
The President Is Missing (Az elnök eltűnt) című könyvével debütál a fikciós irodalomban az Egyesült Államok volt elnöke golfcimborájával, James Pattersonnal, aki nem mellesleg az egyik legolvasottabb amerikai thriller-szerző - írta meg a Guardian.

A könyv a legmagasabb hatalmi szinteken, a háttérben történő összeesküvésekről, intrikákról fog szólni, és természetesen fikciós mű, bármiféle egyezés a valósággal csak a véletlen műve lehet. Vagy nem.

Bill Clinton

Bill Clinton (Fotó/Forrás: Imeh Akpanudosen / Getty Images Hungary)

A könyv 2018 júniusában jelenik meg – Nagy Britanniában a Penguin Random House kiadó gondozásában, míg az Egyesült Államokban a Knopf és a Little, Brown kiadók adják ki közösen. Az előbbi Clinton kiadója már hosszú évek óta, az utóbbi pedig Patterson könyveit szokta kiadni. Clinton egy közleményt is kiadott a készülő könyvről: „Egy elnökről szóló könyvön dolgozni – leírni mindent, amit tudok a Fehér Ház-beli életről, és arról, hogyan működik Washington – nagyszerű szórakozás.” A volt elnök arról is írt, hogy imádja írótársa eddigi munkáit, és nagyon régóta rajongója az írónak.

Patterson számára is izgalmas a munka, hiszen első kézből tudhat meg információkat pl az Ovális Irodáról. „Egy történetmesélő vagyok, és Clinton bennfentessége lehetővé teszi, hogy egy igazán érdekes sztorit írjunk.” Ritka kombinációnak ígérkezik a mű, amiben az olvasók természetesen kapnak egy krimi-szálat, de de közben betekintést nyerhetnek abba is, hogy milyen lehet elnöknek lenni.

Clinton szenvedélyes thriller-fogyasztó, Pattersont tíz éve ismeri, és golfpartnerek is lettek az idők folyamán. A közös könyv ötlete egy ügyvédtől származik, akit Clinton és Patterson is megbízott ügyeik intézésével. Először ő vetette fel, hogy mi lenne, ha együtt írnának egy könyvet. 2016-ban kezdtek el dolgozni a művön, és eltökélték, hogy minden részletet megtartanak maguknak. Ez valószínűleg nem sikerült, mivel egy meg nem nevezett forrás szerint a sztori az amerikai elnök elrablásáról szól majd.

2004-ben jelent meg Clinton memoárja My Life (Életem) címmel,  amivel 16 millió dollárt keresett. Valószínűleg a most készülő könyv is megdönt majd minden rekordot. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus

A József Attila-díjas alkotó, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője élete 83. évében halt meg - közölte a Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely.
Könyv recenzió

Egy regény az utolsó utáni szó jogán

Előző regényeinek hősei a közösséget akarták visszaszerezni maguknak, a Luther kutyáiban viszont a tudatért, az intellektusért, az emberi lényegért folyik a küzdelem. Szilasi László az agydaganatából való felépülését írta meg: újabb, de más utazás egy koponya körül.
Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.