Könyv

Bill Clinton thrillert ír a Fehér Házról

2017.05.09. 13:23
Ajánlom
The President Is Missing (Az elnök eltűnt) című könyvével debütál a fikciós irodalomban az Egyesült Államok volt elnöke golfcimborájával, James Pattersonnal, aki nem mellesleg az egyik legolvasottabb amerikai thriller-szerző - írta meg a Guardian.

A könyv a legmagasabb hatalmi szinteken, a háttérben történő összeesküvésekről, intrikákról fog szólni, és természetesen fikciós mű, bármiféle egyezés a valósággal csak a véletlen műve lehet. Vagy nem.

Bill Clinton

Bill Clinton (Fotó/Forrás: Imeh Akpanudosen / Getty Images Hungary)

A könyv 2018 júniusában jelenik meg – Nagy Britanniában a Penguin Random House kiadó gondozásában, míg az Egyesült Államokban a Knopf és a Little, Brown kiadók adják ki közösen. Az előbbi Clinton kiadója már hosszú évek óta, az utóbbi pedig Patterson könyveit szokta kiadni. Clinton egy közleményt is kiadott a készülő könyvről: „Egy elnökről szóló könyvön dolgozni – leírni mindent, amit tudok a Fehér Ház-beli életről, és arról, hogyan működik Washington – nagyszerű szórakozás.” A volt elnök arról is írt, hogy imádja írótársa eddigi munkáit, és nagyon régóta rajongója az írónak.

Patterson számára is izgalmas a munka, hiszen első kézből tudhat meg információkat pl az Ovális Irodáról. „Egy történetmesélő vagyok, és Clinton bennfentessége lehetővé teszi, hogy egy igazán érdekes sztorit írjunk.” Ritka kombinációnak ígérkezik a mű, amiben az olvasók természetesen kapnak egy krimi-szálat, de de közben betekintést nyerhetnek abba is, hogy milyen lehet elnöknek lenni.

Clinton szenvedélyes thriller-fogyasztó, Pattersont tíz éve ismeri, és golfpartnerek is lettek az idők folyamán. A közös könyv ötlete egy ügyvédtől származik, akit Clinton és Patterson is megbízott ügyeik intézésével. Először ő vetette fel, hogy mi lenne, ha együtt írnának egy könyvet. 2016-ban kezdtek el dolgozni a művön, és eltökélték, hogy minden részletet megtartanak maguknak. Ez valószínűleg nem sikerült, mivel egy meg nem nevezett forrás szerint a sztori az amerikai elnök elrablásáról szól majd.

2004-ben jelent meg Clinton memoárja My Life (Életem) címmel,  amivel 16 millió dollárt keresett. Valószínűleg a most készülő könyv is megdönt majd minden rekordot. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv fésűs éva

„A boldogság nem röpül csak úgy a szívünkbe” - Elhunyt Fésűs Éva író

Életének 93. évében érte a halál a Kossuth-díjas írónőt, akinek pályafutása során húsznál is több mesekönyve, három évvel ezelőtt pedig egy felnőtteknek szóló verseskötete is megjelent.
Könyv márai sándor

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.
Könyv vers

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?
Könyv magazin

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Könyv gyász

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.