Könyv

Bolgár író kapta a Nemzetközi Booker-díjat

2023.05.24. 10:05
Ajánlom
Georgi Goszpodinov regénye arra a kérdésre keresi a választ, mi történik velünk, amikor az emlékeink eltűnnek. A díj történetében először diadalmaskodott bolgár szerző.

2023-ban Georgi Goszpodinov Time Shelter című regénye kapja a Nemzetközi Booker-díjat – jelentették be a szervezők. A rangos irodalmi elismerést évente ítélik oda olyan idegen nyelven publikált, majd angol fordításban is megjelent könyveknek, amelyet kiadtak az Egyesült Királyságban vagy Írországban. Az elismeréssel járó 50 ezer font jutalmon a szerző és a fordító egyenlő arányban osztozik. Goszpodinov regényét Angela Rodel ültette át angolra.

Ez az első alkalom a díj történetében, hogy bolgár szerzőt tüntettek ki.

A zsűri elnöke, Leïla Slimani briliáns regénynek nevezte Georgi Goszpodinov könyvét, amely tele van iróniával és melankóliával. „Nagyon mélyreható mű, amely egy kortárs és egy filozófiai kérdéssel is foglalkozik: mi történik velünk, amikor az emlékeink eltűnnek” – fogalmazott.

Ez egyébként Goszpodinov negyedik kötete, amelyet lefordítottak angolra. A történet egy olyan klinika megnyitásáról szól, amely az Alzheimer-kórban szenvedőknek kínál egy ígéretes kezelést. A klinika minden egyes emelete egy-egy évtizedet reprodukál aprólékos részletességgel, kezdve a bútoroktól, a cigarettákon és az italokon át egészen a korszak napilapjaiig.

Ám ahogy híre megy az intézetnek, egyre több egészséges ember keresi fel, hogy maguk mögött hagyják a modern élet borzalmait.

Slimani úgy fogalmazott, a regény megkérdőjelezi, hogy valóban az emlékezetünk tartja-e egyben a saját identitásunkat, illetve a saját, bensőséges narratívánkat. Hozzátette, Goszpodinov könyve egyúttal egy remek mű Európáról is, egy olyan kontinensről, amelynek égető szüksége van perspektívára, ahol a múltat újra feltalálják, a nosztalgia pedig méregnek számít.

Forrás: The Guardian

Fejléckép: Angela Rodel és Georgi Goszpodinov (Fotó/Forrás: The Booker Prizes Facebook-oldala)

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Kapcsolódó

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Immáron 94. alkalommal rendezik meg idén a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményét. Lapunk összegyűjtötte, a legnépszerűbb kiadók milyen újdonságokkal várják az olvasás szerelmeseit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.