Könyv

Bor és Nyugat Most a Royalban

2012.03.26. 12:10
Ajánlom
A VinCe Borfesztiválon mutatkozott be a Nyugat Most folyóirat, amely – idézve a főszerkesztő, Szabó Zoltán Attila lapindító jegyzetét – „ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődei: az 1908-tól 33 éven át létező legendás folyóirat, illetve az először 2010. október 23-án megjelent s a jelenkori olvasók szimpátiáját hamar elnyerő, üzleti értelemben mégis ingatag lábakon álló utód, a Nyugat Ma.”

A Royal Corinthia dísztermében az orgánum bemutatóján először Petőcz András köszöntötte az irodalombarátokat, majd Kálloy Molnár Péter színművész, a Nyugat Most szerzője olvasott fel néhány művet, egyebek közt Bolemant László A szomjas lopótök című versét. Ezután a Nyugat koronatanúját, Hetényi Károlyt felváltva kérdezgette Petőcz, Kálloy és Szabó.

A kilencven éves egykori pincér valaha a New York Kávéházban dolgozott, így testközelből figyelhette a Nyugat nagyjait és a korszak színészóriásait: Jávort, Págert, Karádyt, Csortost. Éppen a Kálloy-Szabó páros készített róla dokumentumfilmet A koronatanú címmel, amit a Hír Tv többször vetített, de a mozgóképet bemutatták már a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Gellért Hotelben és a New York Palotában is -  illetve most, az irodalmi találkozó másnapján, a fesztiválprogram részeként a Royalban.

Az elkövetkező hetekben több jeles eseményen is jelen lesz a Nyugat Most.  A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozatának március 29-i rendezvényén a Károlyi-palotában éppúgy, mint a Magyar Pen Club április 10-i Petőfi Irodalmi Múzeumbeli estjén, ahol minden az "újnyugatosokról" szól majd. Április 30-án 16 órától a független szépirodalmi folyóirat első fogadóórájára is sor kerül a Hadik Kávéházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv rajz

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Könyv hír

Budapestre érkezik a Cameron Post rossz nevelésének szerzője

A könyv és a film itthon is vitákat váltott ki. A
Könyv Film

A Mary Poppins írója utálta a Disney verzióját

A szigorú és minden körülmények között két lábbal a földön álló nevelőnő megalkotójától, P. L. Traverstől nem állt távol a spiritualizmus, az indiánok mítoszait és a japán zent is tanulmányozta.1934-ben alkotta meg az írói sikerét meghozó csudálatos Mary alakját, akiről még öt évtizeden keresztül szőtte a meséket.
Könyv ajánló

Ónodi Eszter és Trill Zsolt bilincsben

Polcz Alaine és Mészöly Miklós szerelmének történetét elevenítik fel Szentendrén a két író levelezésén keresztül.
Könyv hír

Rajzokat, naplókat, leveleket, vázlatokat találtak a Kafka-trezorban

Rajzokat, naplókat, leveleket, vázlatokat és héber nyelvű füzeteket találtak a majdnem tíz évig tartó pereskedés után megszerzett Franz Kafka-trezorban az izraeli Nemzeti Könyvtár szakértői – jelentette a Háárec című újság szerdán.