Könyv

Bor és Nyugat Most a Royalban

2012.03.26. 12:10
Ajánlom
A VinCe Borfesztiválon mutatkozott be a Nyugat Most folyóirat, amely – idézve a főszerkesztő, Szabó Zoltán Attila lapindító jegyzetét – „ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődei: az 1908-tól 33 éven át létező legendás folyóirat, illetve az először 2010. október 23-án megjelent s a jelenkori olvasók szimpátiáját hamar elnyerő, üzleti értelemben mégis ingatag lábakon álló utód, a Nyugat Ma.”

A Royal Corinthia dísztermében az orgánum bemutatóján először Petőcz András köszöntötte az irodalombarátokat, majd Kálloy Molnár Péter színművész, a Nyugat Most szerzője olvasott fel néhány művet, egyebek közt Bolemant László A szomjas lopótök című versét. Ezután a Nyugat koronatanúját, Hetényi Károlyt felváltva kérdezgette Petőcz, Kálloy és Szabó.

A kilencven éves egykori pincér valaha a New York Kávéházban dolgozott, így testközelből figyelhette a Nyugat nagyjait és a korszak színészóriásait: Jávort, Págert, Karádyt, Csortost. Éppen a Kálloy-Szabó páros készített róla dokumentumfilmet A koronatanú címmel, amit a Hír Tv többször vetített, de a mozgóképet bemutatták már a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Gellért Hotelben és a New York Palotában is -  illetve most, az irodalmi találkozó másnapján, a fesztiválprogram részeként a Royalban.

Az elkövetkező hetekben több jeles eseményen is jelen lesz a Nyugat Most.  A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozatának március 29-i rendezvényén a Károlyi-palotában éppúgy, mint a Magyar Pen Club április 10-i Petőfi Irodalmi Múzeumbeli estjén, ahol minden az "újnyugatosokról" szól majd. Április 30-án 16 órától a független szépirodalmi folyóirat első fogadóórájára is sor kerül a Hadik Kávéházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Töltsön egy estét Grecsó Krisztián mellett a Rózsavölgyiben!

Az író új regénye, a Vera megjelenésének apropóján látogat el a szalonba, ahol a Mellettem elférsz című könyvéből készült darab is fut.
Könyv nobel-díj

Nem üres kézzel távozott az irodalmi Nobel-botrányt kiváltó Katarina Frostenson

Lemondott a Svéd Akadémia tagságáról a költő Katarina Frostenson, akiről egy vizsgálat megállapította, hogy idő előtt kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjasok nevét.
Könyv hír

Szvoren Edina kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A Mészöly Miklós Egyesület a szerző 2018-ban, a Magvető Kiadónál megjelent Verseim című novelláskötetéért ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a szekszárdi Művészetek Házában 16. alkalommal rendezett Mészöly-emléknapon.
Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.