Könyv

Budapest ostroma

2011.08.16. 12:00
Ajánlom
Ungváry Krisztián olvasmányos történeti szakmunkáját Bársony Péter brácsaművész ajánlja.
D18AFEAF-B726-4B20-AD5C-483A5AF21E3D

Bársony Péter

A Fidelio megtisztelő felkérése - hogy könyvajánlót írjak - váratlanul ért. Arra gondoltam, rendhagyó módon nem zenei témájú könyvről írok. Gyermekkorom óta izgat a 20. század történelme és mindig érdekelt szülővárosom, Budapest. Órákat tudtam eltölteni a régi Budapest fényképeinek vizsgálgatásával, keresve a helyeket, melyeket még ma is fel lehet ismerni. Amikor először olvastam Ungváry Krisztián Budapest ostroma című munkáját, lenyűgözve barangoltam be a II. világháború Budapestjét, képzeletemben utcáról utcára követve a történelmi eseményeket. Ez a korabeli fényképekkel, térképekkel illusztrált dokumentumkönyv olyan, mint egy regény. Annak ellenére, hogy történészeti szakmunka - Ungváry doktori disszertációja - letehetetlenül olvasmányos. A könyv hatalmas erényei még a hitelesség, a pontosság, az elfogulatlanság. A Budapest ostroma nagy sikert aratott, a sokadik kiadás után is még mindig elkapkodják a könyvesboltokban. Az őszi, borongós napokra ajánlom, ismeretterjesztő és kitűnő olvasmány.

Ungváry Krisztián: Budapest ostroma (Corvina Kiadó, 2009, 3610 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.
Könyv hírek

Lakáséttermet találhat a buszmegállókban

Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével nyerte meg az idei Álljon meg egy novellára! című pályázat fődíját.