Könyv

Chopin 2010

2010.02.10. 17:47
Ajánlom
Március 1-jén ünnepeljük Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. A Lengyelországban meghirdetett Nemzetközi Chopin Évhez a budapesti Lengyel Intézet is kapcsolódik, számos programot szervezve vagy támogatva.

Arkadiusz Bernas, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója a szerdán tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyarországi intézményeknek, amiért Lengyelország és Franciaország mellett hazánkban is gazdag programkínálattal ünneplik a jeles évfordulót. Vásáry Tamás, a Nemzetközi Chopin Év egyik magyarországi tiszteletbeli védnöke személyes élményeit megosztva kalauzolta a jelenlévőket Chopin világába. Az első szólókoncertje, ahol ferlcsendültek a lengyel zeneszerző művei is, majd a Deutsche Gramofon által kiadott Chopin-albuma karrierjének legfontosabb állomásai voltak. Március 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban ad Chopin-estet a Mazurkákból válogatva.

Farkas Zoltán, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője, a magyarországi programok egyik médiatámogatója a Márványteremben rendezett, tizennyolc koncertből álló Chopin-Schumann-sorozatra hívta fel a figyelmet, amelynek keretében június 21-én Wojciech Waleczek, október 11-én pedig Piotr Banasik koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az esteket az MR3-Bartók Rádió élő, egyenes adásban közvetíti, csakúgy mint a Chopin Év bicentenáriumi gálakoncertjét március 1-jén, ahol Szilasi Alex egy vadonatúj Pleyel zongorán játszik majd a Művészetek Palotájában. Ahogy a zongoraművész a tájékoztatón fogalmazott, "nem alapfeltétel ilyen típusú zongorán játszani Chopint, de Chopin korának hangzásképletét ezek a hangszerek őrzik a legjobban". A nemzetközi együttműködéssel megvalósuló hangversenyen Lengyelország egyik legnevesebb zenei együttese, a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara is fellép. 

A Nemzetközi Chopin Év médiatámogatója a Fidelio is, amelynek ügyvezető igazgatója, Zsoldos Dávid a varsói Chopin Fesztiválon szerzett élményeivel kapcsolatban elmondta, nagyon szeretné, ha az idei Erkel- és a jövőre sorra kerülő Liszt-év ugyanolyan hangsúlyt kapna itthon, mint a lengyeleknél a Chopin-évforduló. A Klasszik Rádió programigazgatója rávilágított arra, hogy Liszt és Chopin között rengeteg a közös vonás: mindketten kelet-európai zeneszerzők voltak, akik alapjaiban változtatták meg a komolyzenét. 

A Nemzetközi Chopin Év során számos program várja a közönséget. Tavasszal kerül sor Pawel Kowalski, lengyel zongoraművész különleges szóló-zongoraestjére a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, valamint a Pécsi Tavaszi Fesztiválon a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, Budapesten és Pécsett, 2010. március 29-én és 30-án.

A Chopin Év ideje alatt egyúttal több magyar zongoraművész repertoárján szerepelnek Chopin-koncertsorozatok. Balázs János fiatal magyar zongoraművész Chopin összes koncert-körúttal járja az országot, Szilasi Alex Chopin-zongoraestjei az MTA Dísztermében című sorozata pedig immár utolsó évéhez érkezett. A Nemzetközi Chopin Év magyarországi programsorozatának zárókoncertjeként az 1984-ben megalakult világhírű Sinfonia Varsovia ad koncertet a Művészetek Palotájában, 2010. december 12-én. 

Kiállítással készül a Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet. "A középszert még érinteni sem óhajtanám..." című, Fryderyk Chopin történetét bemutató dokumentum-vándorkiállítást 2009. októberétől kezdődően Debrecenben, Szegeden, Győrött, Pécsett, Budapesten és Egerben láthatja a közönség. A Chopin Év előzeteseként 2009. decemberében jelent meg az Európa Kiadónál Barbara Smoleńska-Zielińska lengyel zenetörténész klasszikusan élvezetes életrajzi kötete Fryderyk Chopin életéről és munkásságáról Chopin címen, amely közvetlen közelről mutatja be ezt az érzékeny, szellemes, elegáns, zseniális művészt. A kötet, amely Lengyelországban tananyag, a 2010-es Chopin Év tiszteletére, CD-melléklettel jelent meg. 

A Chopin Év és Liszt Ferenc születésének 2011-es közelgő évfordulója kapcsán a Lengyel Intézet Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének új magyar fordításban való kiadását is tervezi valamely vezető magyar kiadóval való együttműködésben, a Balassi Intézet támogatásával. A kötet különlegessége, hogy 1851-ben jelent meg először - ez az első könyv, amely Chopin halála után napvilágot látott. A legutóbbi teljes magyar kiadás 1926-ban jelent meg. 

A emlékév aktuális magyarországi programjairól a budapesti Lengyel Intézet által szerkesztett www.chopin.hu tematikus portál nyújt folyamatos és naprakész tájékoztatást. Emellett olyan cikkeket, elemzéseket is publikál, amelyek Fryderyk Chopin életét, személyét és munkásságát segítik közelebb hozni az olvasóhoz, illetve beszámol más Chopin-koncertekről és eseményekről, melyeket számos magyar művész kezdeményezésére, különböző magyar intézmények szervezésében zajlanak országszerte. Nagyon úgy fest, hogy a zenerajongók a Chopin Év alatt sem fognak unatkozni...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Mán-Várhegyi Réka nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját

A rangos elismerést Mágneshegy című regényével érdemelte ki. Az 5000 euróval járó díjat október 2-án adják majd át Brüsszelben.
Könyv sherlock holmes

Sherlock Holmes íróját tündérekkel verték át

A világ legismertebb mesterdetektívjét - és posta címét - alkotta meg, mégis egész életében elégedetlen volt írói sikereivel. Élete végén a spiritualizmus bűvkörébe került és egy tündérekkel kapcsolatos botrányba is belekeveredett. Százhatvan éve, 1859. május 22-én született Sir Arthur Conan Doyle, a modern bűnügyi regény megteremtője, Sherlock Holmes "atyja". 
Könyv kult50

"A boldogságkeresés nem függ össze az életkorral" - Pallai Mara és Krusovszky Dénes a Kult50-ben

Pallai Mara Budapest Bábszínház művésze az egyik legfelkészültebb és legérzékenyebb bábszínész, akire az elmúlt években több fővárosi színház is felfigyelt. Krusovszky Dénes első regénye
Könyv galéria

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Könyv magazin

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.