Könyv

Cs. Varga István: Jeszenyin világa

2009.08.03. 12:23
Ajánlom
Serbán Attila énekes, színész

Legutóbbi könyvélményem egy közelmúltbeli szerepemhez kapcsolódik: az Isadora című zenés darabban Szergej Jeszenyint alakítottam. A karakter összetettsége miatt, és azért, mert egy valós személyt sokkal bonyolultabb megjeleníteni, mint egy fiktív alakot, Cs. Varga István Jeszenyin világa című kötetét hívtam segítségül a régi Írók világa sorozatból, amire egy antikváriumban akadtam rá. A könyv végigvezet a költő életén, szemezget a verseiből, idéz kortársaktól, több szemszögből mutatja be Jeszenyin pályafutását, elkerülve ezzel mindenféle szubjektivitást. De nemcsak az írót mutatja be, hanem az embert is. Tényszerűen ír gyermekkoráról, pályakezdésről, íróbarátságokról, kapcsolatairól, de betegségéről, viszonyáról az alkohollal, elrontott házasságairól és utolsó évei kétségbeesett vergődéséről is. A kötetből képet kaphattam arról, milyen lehetett ez az ember, aki egy zseni volt, és szerintem az orosz irodalom egyik legnagyobb költője.

Cs. Varga István: Jeszenyin világa (Európa Kiadó, 1986)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.
Könyv hírek

Lakáséttermet találhat a buszmegállókban

Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével nyerte meg az idei Álljon meg egy novellára! című pályázat fődíját.