Könyv

Digitalizálták a világ legnagyobb könyvét

2017.05.19. 09:45
Ajánlom
Megmutatjuk az atlasz ingyenesen hozzáférhető térképeit és azt is, hogy lehet egy ekkora könyvet befényképezni. Videó!

The Klencke Atlas-t 1660-ban készítették és egészen öt évvel ezelőttig

ez volt a világ legnagyobb könyve, kinyitva 176 cm magas és 231 cm széles.

 A nevét arról a holland cukor kereskedőről kapta, akinek a megrendelésére elkészítették. Johannes Klencke (1620?–1672) a brit uralkodó jóindulatát szerette volna elnyerni a neki szánt ajándékkal, amitől kedvezőbb üzleti megállapodásokat remélt a Brit Birodalommal. A trónra visszatérő II. Károlynak feltehetőleg tetszett a térképgyűjtemény, mert a legértékesebb javai közt tartotta. A hatalmas könyv ezt követően 150 évig volt az uralkodók tulajdonában, majd 1828-ban a British Múzeumnak ajándékozták III. György geográfiai gyűjteményének többi darabjával. 

maps k a r 10 resized

maps k a r 10 resized (Fotó/Forrás: British Library)

A kötetet nemrég a British Library Királyi Topográfiai gyűjteményének programja keretében katalogizálták és digitalizálták, így online is hozzáférhetőek a nyilvánosság számára, az eddig a könyvtár Térképolvasó termében elzárva őrzött dokumentum.

A Klencke atlasz 41 rézmetszet falitérképet tartalmaz, a XVII. század közepi holland térképészet legszebb példáit. Valamennyi ritkaság számba megy, ugyanis a hasonló falitérképektől eltérően ezeket megvédték a borítók. A térképeken a hivatalos térképeken is szokásos jelöléseket alkalmazták. 

A föld két féltekéjének rajzai mellett Európa, Ázsia, Afrika, Dél-Ázsia, Észak- és Dél-Amerika térképei is megtalálhatóak holland, latin és francia feliratokkal ellátva. A regionális térképek közül elsősorban II. Károly érdeklődési körébe vágó területeket válogattak az atlaszba.

Britanniáról két térkép is szerepel, az egyik sérülései arra utalnak, hogy ezt használhatták a leggyakrabban, az is előfordulhat, hogy itt volt kinyitva a könyv.

Különös gondot fordítottak Hollandia kidolgozására is, ahol II. Károly kilenc éves száműzetését töltötte. Olaszország, Ukrajna, Franciaország térképei mellett az Európán kívüli területeket szinte csak Brazília, Kína és a Szentföld képviseli.

Egy ekkora és ilyen értékes könyv szállítása és befényképezése egy egész csapatnyi szakértőt kívánt.

Nyilvánvalóan az atlaszt elég bonyolult olvasni, bár vannak rajta beépített kerekek, hogy könnyebben mozgatható legyen!"

- mesélte Tom Harper, a British Library antik térképészeti részlegének vezető kurátora. "Azzal, hogy ingyenesen online elérhetővé tesszük a térképeket, a kutatók hozzáférhetnek és a holland térképészet remekei tovább gazdagítják a reneszánszról és a XVII. században elinduló tudományos forradalomról kialakított képünket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv lista

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv ajánló

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.
Könyv ajánló

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.
Könyv hír

Kedden vesznek végső búcsút Térey Jánostól

A temetés június 18-án, kedden 14 órakor kezdődik a Farkasréti temetőben. Térey Jánost a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti.
Könyv interjú

„Az öröm olyankor jön, ha sarjadni látok valami életet”

Az egyik legfontosabb kortárs költő. Saját maga szerint dühből írta az egyik legjobb versét, ugyanakkor igyekszik megszabadulni a véleményétől, amikor ír. Marno Jánossal beszélgettünk tehetségről, örömről, dühről, József Attiláról, Tandori Dezsőről, a költészet evidenciájáról, éppen aznap, amikor meghalt Térey János.