Könyv

Digitalizálták a világ legnagyobb könyvét

2017.05.19. 09:45
Ajánlom
Megmutatjuk az atlasz ingyenesen hozzáférhető térképeit és azt is, hogy lehet egy ekkora könyvet befényképezni. Videó!

The Klencke Atlas-t 1660-ban készítették és egészen öt évvel ezelőttig

ez volt a világ legnagyobb könyve, kinyitva 176 cm magas és 231 cm széles.

 A nevét arról a holland cukor kereskedőről kapta, akinek a megrendelésére elkészítették. Johannes Klencke (1620?–1672) a brit uralkodó jóindulatát szerette volna elnyerni a neki szánt ajándékkal, amitől kedvezőbb üzleti megállapodásokat remélt a Brit Birodalommal. A trónra visszatérő II. Károlynak feltehetőleg tetszett a térképgyűjtemény, mert a legértékesebb javai közt tartotta. A hatalmas könyv ezt követően 150 évig volt az uralkodók tulajdonában, majd 1828-ban a British Múzeumnak ajándékozták III. György geográfiai gyűjteményének többi darabjával. 

maps k a r 10 resized

maps k a r 10 resized (Fotó/Forrás: British Library)

A kötetet nemrég a British Library Királyi Topográfiai gyűjteményének programja keretében katalogizálták és digitalizálták, így online is hozzáférhetőek a nyilvánosság számára, az eddig a könyvtár Térképolvasó termében elzárva őrzött dokumentum.

A Klencke atlasz 41 rézmetszet falitérképet tartalmaz, a XVII. század közepi holland térképészet legszebb példáit. Valamennyi ritkaság számba megy, ugyanis a hasonló falitérképektől eltérően ezeket megvédték a borítók. A térképeken a hivatalos térképeken is szokásos jelöléseket alkalmazták. 

A föld két féltekéjének rajzai mellett Európa, Ázsia, Afrika, Dél-Ázsia, Észak- és Dél-Amerika térképei is megtalálhatóak holland, latin és francia feliratokkal ellátva. A regionális térképek közül elsősorban II. Károly érdeklődési körébe vágó területeket válogattak az atlaszba.

Britanniáról két térkép is szerepel, az egyik sérülései arra utalnak, hogy ezt használhatták a leggyakrabban, az is előfordulhat, hogy itt volt kinyitva a könyv.

Különös gondot fordítottak Hollandia kidolgozására is, ahol II. Károly kilenc éves száműzetését töltötte. Olaszország, Ukrajna, Franciaország térképei mellett az Európán kívüli területeket szinte csak Brazília, Kína és a Szentföld képviseli.

Egy ekkora és ilyen értékes könyv szállítása és befényképezése egy egész csapatnyi szakértőt kívánt.

Nyilvánvalóan az atlaszt elég bonyolult olvasni, bár vannak rajta beépített kerekek, hogy könnyebben mozgatható legyen!"

- mesélte Tom Harper, a British Library antik térképészeti részlegének vezető kurátora. "Azzal, hogy ingyenesen online elérhetővé tesszük a térképeket, a kutatók hozzáférhetnek és a holland térképészet remekei tovább gazdagítják a reneszánszról és a XVII. században elinduló tudományos forradalomról kialakított képünket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus

A József Attila-díjas alkotó, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője élete 83. évében halt meg - közölte a Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely.
Könyv recenzió

Egy regény az utolsó utáni szó jogán

Előző regényeinek hősei a közösséget akarták visszaszerezni maguknak, a Luther kutyáiban viszont a tudatért, az intellektusért, az emberi lényegért folyik a küzdelem. Szilasi László az agydaganatából való felépülését írta meg: újabb, de más utazás egy koponya körül.
Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.