Könyv

Digitalizálták a világ legnagyobb könyvét

2017.05.19. 09:45
Ajánlom
Megmutatjuk az atlasz ingyenesen hozzáférhető térképeit és azt is, hogy lehet egy ekkora könyvet befényképezni. Videó!

The Klencke Atlas-t 1660-ban készítették és egészen öt évvel ezelőttig

ez volt a világ legnagyobb könyve, kinyitva 176 cm magas és 231 cm széles.

 A nevét arról a holland cukor kereskedőről kapta, akinek a megrendelésére elkészítették. Johannes Klencke (1620?–1672) a brit uralkodó jóindulatát szerette volna elnyerni a neki szánt ajándékkal, amitől kedvezőbb üzleti megállapodásokat remélt a Brit Birodalommal. A trónra visszatérő II. Károlynak feltehetőleg tetszett a térképgyűjtemény, mert a legértékesebb javai közt tartotta. A hatalmas könyv ezt követően 150 évig volt az uralkodók tulajdonában, majd 1828-ban a British Múzeumnak ajándékozták III. György geográfiai gyűjteményének többi darabjával. 

maps k a r 10 resized

maps k a r 10 resized (Fotó/Forrás: British Library)

A kötetet nemrég a British Library Királyi Topográfiai gyűjteményének programja keretében katalogizálták és digitalizálták, így online is hozzáférhetőek a nyilvánosság számára, az eddig a könyvtár Térképolvasó termében elzárva őrzött dokumentum.

A Klencke atlasz 41 rézmetszet falitérképet tartalmaz, a XVII. század közepi holland térképészet legszebb példáit. Valamennyi ritkaság számba megy, ugyanis a hasonló falitérképektől eltérően ezeket megvédték a borítók. A térképeken a hivatalos térképeken is szokásos jelöléseket alkalmazták. 

A föld két féltekéjének rajzai mellett Európa, Ázsia, Afrika, Dél-Ázsia, Észak- és Dél-Amerika térképei is megtalálhatóak holland, latin és francia feliratokkal ellátva. A regionális térképek közül elsősorban II. Károly érdeklődési körébe vágó területeket válogattak az atlaszba.

Britanniáról két térkép is szerepel, az egyik sérülései arra utalnak, hogy ezt használhatták a leggyakrabban, az is előfordulhat, hogy itt volt kinyitva a könyv.

Különös gondot fordítottak Hollandia kidolgozására is, ahol II. Károly kilenc éves száműzetését töltötte. Olaszország, Ukrajna, Franciaország térképei mellett az Európán kívüli területeket szinte csak Brazília, Kína és a Szentföld képviseli.

Egy ekkora és ilyen értékes könyv szállítása és befényképezése egy egész csapatnyi szakértőt kívánt.

Nyilvánvalóan az atlaszt elég bonyolult olvasni, bár vannak rajta beépített kerekek, hogy könnyebben mozgatható legyen!"

- mesélte Tom Harper, a British Library antik térképészeti részlegének vezető kurátora. "Azzal, hogy ingyenesen online elérhetővé tesszük a térképeket, a kutatók hozzáférhetnek és a holland térképészet remekei tovább gazdagítják a reneszánszról és a XVII. században elinduló tudományos forradalomról kialakított képünket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.