Könyv

Digitalizálták a világ legnagyobb könyvét

2017.05.19. 09:45
Ajánlom
Megmutatjuk az atlasz ingyenesen hozzáférhető térképeit és azt is, hogy lehet egy ekkora könyvet befényképezni. Videó!

The Klencke Atlas-t 1660-ban készítették és egészen öt évvel ezelőttig

ez volt a világ legnagyobb könyve, kinyitva 176 cm magas és 231 cm széles.

 A nevét arról a holland cukor kereskedőről kapta, akinek a megrendelésére elkészítették. Johannes Klencke (1620?–1672) a brit uralkodó jóindulatát szerette volna elnyerni a neki szánt ajándékkal, amitől kedvezőbb üzleti megállapodásokat remélt a Brit Birodalommal. A trónra visszatérő II. Károlynak feltehetőleg tetszett a térképgyűjtemény, mert a legértékesebb javai közt tartotta. A hatalmas könyv ezt követően 150 évig volt az uralkodók tulajdonában, majd 1828-ban a British Múzeumnak ajándékozták III. György geográfiai gyűjteményének többi darabjával. 

maps k a r 10 resized

maps k a r 10 resized (Fotó/Forrás: British Library)

A kötetet nemrég a British Library Királyi Topográfiai gyűjteményének programja keretében katalogizálták és digitalizálták, így online is hozzáférhetőek a nyilvánosság számára, az eddig a könyvtár Térképolvasó termében elzárva őrzött dokumentum.

A Klencke atlasz 41 rézmetszet falitérképet tartalmaz, a XVII. század közepi holland térképészet legszebb példáit. Valamennyi ritkaság számba megy, ugyanis a hasonló falitérképektől eltérően ezeket megvédték a borítók. A térképeken a hivatalos térképeken is szokásos jelöléseket alkalmazták. 

A föld két féltekéjének rajzai mellett Európa, Ázsia, Afrika, Dél-Ázsia, Észak- és Dél-Amerika térképei is megtalálhatóak holland, latin és francia feliratokkal ellátva. A regionális térképek közül elsősorban II. Károly érdeklődési körébe vágó területeket válogattak az atlaszba.

Britanniáról két térkép is szerepel, az egyik sérülései arra utalnak, hogy ezt használhatták a leggyakrabban, az is előfordulhat, hogy itt volt kinyitva a könyv.

Különös gondot fordítottak Hollandia kidolgozására is, ahol II. Károly kilenc éves száműzetését töltötte. Olaszország, Ukrajna, Franciaország térképei mellett az Európán kívüli területeket szinte csak Brazília, Kína és a Szentföld képviseli.

Egy ekkora és ilyen értékes könyv szállítása és befényképezése egy egész csapatnyi szakértőt kívánt.

Nyilvánvalóan az atlaszt elég bonyolult olvasni, bár vannak rajta beépített kerekek, hogy könnyebben mozgatható legyen!"

- mesélte Tom Harper, a British Library antik térképészeti részlegének vezető kurátora. "Azzal, hogy ingyenesen online elérhetővé tesszük a térképeket, a kutatók hozzáférhetnek és a holland térképészet remekei tovább gazdagítják a reneszánszról és a XVII. században elinduló tudományos forradalomról kialakított képünket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv fésűs éva

„A boldogság nem röpül csak úgy a szívünkbe” - Elhunyt Fésűs Éva író

Életének 93. évében érte a halál a Kossuth-díjas írónőt, akinek pályafutása során húsznál is több mesekönyve, három évvel ezelőtt pedig egy felnőtteknek szóló verseskötete is megjelent.
Könyv márai sándor

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.
Könyv vers

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?
Könyv magazin

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Könyv gyász

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.