Könyv

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

2023.09.29. 09:35
Ajánlom
Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében.

Szeptember 28-án megnyitott a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Az eseményen kerül sor az Európai Unió irodalmi díjasainak kerekasztal-beszélgetésére, ahol Finnországot Piia Leino idén képviseli. A szerző ezt követően, szeptember 30-án 15 órai kezdettel közönségtalálkozón is részt vesz Scolar Könyvesboltban, ahol Ég című regényéről lesz szó. Az íróval Szemere Katalin újságíró beszélget. A diskurzus témáját a szépírói tevékenysége mellett az STT finn hírügynökség újságírójaként is aktív Leino két szálon futó karrierje adja majd:

2740706-092758.jpg

Piia Leino: Ég (Fotó/Forrás: Scolar Kiadó)

milyen szerepe lehet a fikciós szépirodalomnak a kritikus szövegértésünk fejlesztésében?

Piia Leino első regénye 2016-ben jelent meg, majd a rákövetkező évben megjelent, Ég című disztópikus thrillerével szerzett nemzetközi hírnevet. A regény 2019-ben az Európai Unió irodalmi díját, valamint a finn főváros könyvtárainak HelMet irodalmi díját is elnyerte. A magyarul is megjelent, 2058-ban játszódó futurisztikus kötet napjaink legfontosabb társadalmi problémáit – technikai fejlődés, klímaváltozás, globalizáció, a nacionalizmus térnyerése, növekvő egyenlőtlenség a jóléti államokban – járja körül.

A cselekményben a nacionalista párt gyakorolja a hatalmat egy képzeletbeli polgárháború utáni Finnországban. Az országot fal veszi körül, a határon átjutni lehetetlen, a külvilággal érintkezni pedig tilos. Az emberek többsége nyomorog, a kevés tehetősebbek a virtuális valóság rabjai:

számukra az Ég csodálatosabb hely, mint a valóság valaha volt.

Akseli kutatóként dolgozik, és azt próbálja kideríteni, mi az apátia oka: az emberek nem hagyják el a lakásukat, alig beszélnek egymással, és már gyerekek sem születnek. Amikor Akseli korlátlan hozzáférést kap az Éghez, találkozik Iinával – ez olyan nagy hatást gyakorol mindkettőjükre, hogy az igazi világban is találkozni akarnak. És ekkor minden megváltozik…

Közönségtalálkozó Piia Leinóval

Időpont: 2023. szeptember 30., 15:00
Helyszín: Scolar Könyvesbolt, 1061 Budapest, Paulay Ede utca 19.

A magyar és finn nyelven zajló beszélgetést Kovács Ottilia műfordító tolmácsolja.

A regény megvásárolható a Líra webáruházában.

Fejléckép: Piia Leino (Fotó/Forrás: Marica Rosengard)

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Kapcsolódó

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta. 
Könyv ajánló

Újabb Tolsztoj-regény jelent meg Gy. Horváth László fordításában

Az Anna Karenyina, valamint a Háború és béke után a műfordító Tolsztoj harmadik nagyregényét, a Feltámadást is átültette magyarra. A kötet díszdobozos ünnepi kiadásban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában.