Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

2021.02.24. 09:45
Ajánlom
Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.

Tegnap The Bone Fire címmel a Mariner Books kiadásában angolul is megjelent Dragomán György Máglya című regénye. A könyvről Rebecca Makkai közölt recenziót a New York Times könyvmellékletében, kiemelve, hogy ez Dragomán második angol nyelven megjelenő kötete A fehér király után.

„Az egyik szinten ez egy coming-of-age történet a valós világban, amelyben egy tinédzser megküzd rendszerváltás utáni megrázkódtatással és személyes kihívásaival, úgy mint a menstruációval, a kamaszkori szerelmekkel és a fürdőruha-viseléssel – egy másik szinten pedig szellemek és az ősi emlékezet mágikus története” – írja a kritikus.

23719392-094423.jpg

Gyorgy Dragoman: The Bone Fire (Fotó/Forrás: Mariner Books)

A történetben a tizenhárom éves Emma árva. Országa átalakuláson megy keresztül. A diktátort fejbe lőtték, az elnyomás kellékeit rituálisan elégették, de a diktatúra régi reflexei működnek, és nem tudni, elszabadulnak-e. Emmáért egy nap egy öregasszony jelenik meg az árvaházban, aki azt állítja, a nagyanyja, akit eddig nem ismert. A rokoni szál mégsem teljesen biztos, de kiderül, hogy a nagymamát és unokáját ugyanazok az ősi erők mozgatják – ugyanúgy varázsolnak, ugyanúgy kapcsolatban vannak egy másik világgal, és ugyanúgy tudnak akár hazudni is.

A New York Times cikke kiemeli, hogy habár Dragomán nem helyezi el a történetet, a szövegből a rendszerváltás korabeli Erdélyre ismerni, ahonnan az író 1988-ban költözött Budapestre. Nem nehéz felismeri a párhuzamokat a történelmi események és a regénytörténet között: 1989 karácsonyán kivégezték Ceausescu-t, eltávolították a fényképeit az osztálytermekből, megnyitottak a szupermarketek:

„Itt minden van, minden, ami csak létezik, minden, de tényleg minden, fogkrémből van harmincféle, vajból nyolcféle, sajtból tizenötféle, kolbászok, szalámik, sonkák, de van szappan is annyi fajta, hogy ha mindennap másfélével mosnánk kezet, akkor is eltartana jó két hónapig, amíg a végére érnénk, és mindenből sokkal több van, nemcsak annyi, amennyi itt kint van a polcon, hanem végtelen sok, egész telerakott kamionokkal hozzák.”

A Máglya Európában már sikert aratott: rangos könyvdíjak finalistája volt Olaszországban és Franciaországban. Az angol fordító az az Ottilie Mulzet, aki Krasznahorkai László műveinek angol fordítását is elvégezte.

„A regény egy olyan pillanatban éri el az amerikai közönséget, amikor mi nemcsak a történelem szeizmikus változásait éljük át, új fejezetet nyitva egy politikai erőember bukása után, hanem a mágikus gondolkodás, az összeesküvés és a rémhírek szivárgását a deszkák között, egy zavaros időben”

– írja Rebecca Makkai. – „(…) Ez egy olyan történet, amelyben az álmok és a fantáziák lágyabbak és érzékibbek, mint a való világ esetlen brutalitása. Ennélfogva a történetmesélés több mint varázslat, elbűvölő és felemelő hatású.”

Fotó: Valuska Gábor

Dragomán György: Nem a könyvek drágák, mi keresünk keveset

Kapcsolódó

Dragomán György: Nem a könyvek drágák, mi keresünk keveset

„Szinte mindenki, aki könyvre költ, erején felül támogatja ezzel a magyar kultúrát” – írja Dragomán György, aki szerint arányaiban négyszer annyit fizetünk egy könyvért, mint a nyugatiak. Így van?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Könyv újranyitás

Szerte az országban újra nyitnak a könyvesboltok

A járványügyi szabályoknak megfelelően a maszkviselés és a négyzetméter-alapú távolságtartás továbbra is kötelező. Az üzletek átvevőhelyként is működnek és a bankkártyás fizetést preferálják.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Gyöngébb izomzatúak is elbírják

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Szabadság című regényét ajánlja, amire a 21. Század Kiadó kommunikációs vezetője, Finy Petra reagál.