Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

2021.10.19. 09:25
Ajánlom
Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.

Dsida Jenő, az egyik legjelentősebb erdélyi magyar költő 1936-ban már kiadta életében megjelent mindkét verseskötetét (Leselkedő magány, 1928 és Nagycsütörtök, 1933), az emlékkönyvi bejegyzés – ami alkalmi vers is egyben – címzettje George Sbârcea (1914–2005) román zeneszerző, író, diplomata, neves műfordító volt, aki zeneszerzőként fiatal korában a Claude Romano nevet használta – ennek később még lesz jelentősége. George Sbârcea emellett szenvedélyes könyv- és dedikációgyűjtő is volt, és 1978-ban ő fordította románra Füst Milán A feleségem története című regényét.

Visszaemlékezéseiben Sbârcea felidézte a harmincas évek elején kezdődött barátságukat: Dsidát, mint sok más magyar szerzőt, könyvesbolti eladó korában ismerte meg - a költő hozzájuk járt vásárolni. Később Sbârcea megzenésítette Dsida Jegenyék című versét, majd közös munkába kezdtek: elhatározták, hogy zenés darabot készítenek Móra Ferenc Dióbél királyfi című meséjéből. Dsida írta volna a színpadi szöveget, Sbârcea pedig a zenét. 1933 tavaszán már készen is voltak az első három kép vázlatával, ám ezek felolvasása során kiderült, hogy hiba van a darabbal: Sbârcea neve. Mint írja: „Kiadott szerzeményeim Claude Romano álnév alatt kerültek forgalomba. Valódi nevemen, mint kritikus és közíró szerepeltem. A színtársulat igazgatójának egyik sem felelt meg: eredeti magyar mesejátékról lévén szó, magyar zeneszerzőt igényelt, vagy legalábbis magyaros hangzású nevet a plakátra. Végül a Barcsay lett a magyaros álnév: az igazi név magyarra „fonetizálásával”.

Évek múlva erre emlékezett Dsida a New York Kávéház egyik vitadélutánján, amikor Sbârcea emlékkönyvébe a lenti négy sort írta.

Az emlékkönyv versike négy sora egyszerre utalt a művészi álnévre és a magyarul írt cikkeiknél használt szignóra: „Légy Sbárcea, – nem bánom, légy Claude Romano, – nem bánom, légy Barcsay, – nem bánom, – de ember vagy, ez a fontos.”

DsidaJeno-191245.jpg

Dsida Jenő négysorosa, 1936 (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)

A vers éppen azt a névproblémát – gyakorlatilag identitás-kérdést – szövegezte meg, ami a Dióbél királyfi kapcsán felmerült: mindegy, hogy hívnak valakit, mindenkinek úgysem tud megfelelni – a lényeg, hogy emberséges legyen. Dsida verse 1971-ig ismeretlen volt a közönség számára – csupán Sbârcea tudott róla, akinek emlékkönyvében lapult.

TamasiA-210157.jpg

Tamási áron dedikálása (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)

A Dsida-kézirat dátuma csak egy nappal későbbi egy Tamási Áron-bejegyzésnél. Ez is összekapcsolja őket: nemcsak George Sbârcea emlékkönyvében kerültek egymás mellé, de a kronológiában is, Sbârcea egy nap eltéréssel találkozott Erdély legjelentősebb íróival. Tamási Áron emlékkönyvi bejegyzése: „Babrálhatod is egy kicsit.” Tamási Áron. 936. XI. 6.

Tamási Áron ekkor már a legjobb nevű erdélyi írók egyike, olyan művek szerzője, mint a Szűzmáriás királyfi (1928), az Ábel-trilógia (1926–1934), vagy a Jégtörő Mátyás (1935). A dedikáció egy színházi bemutató estéjén született: aznap mutatták be a kolozsvári Magyar Színházban a Szépmíves Céh és a színház drámapályázatán nyertes Tamási „színpadi játékot”, a Tündöklő Jeromost. Az idézőjelbe tett mondat pedig Tamási önidézete: egy variánsát éppen a Tündöklő Jeromos harmadik felvonásának elején mondja az egyik szereplő, Sáska Mihály évődőn Ágnesnek, miközben a lány a kocsmáros ingének nyakát gombolja: „Nem bánom, ha egy kicsit babrálod is.” A lány viszont így felel rá: „Nem cica maga.”

Ottlik Géza dedikációi ritkán bukkannak fel a hazai árveréseken. A Hajnali háztetők első kiadásából pedig eddig mindössze két példány került kalapács alá, ezen túl a Petőfi Irodalmi Múzeum is őriz további két ismert példányt. Ottlik ezt Tolnai Gáboréknak dedikálta - régi barátsággal. Ottlik Géza, az író és Tolnai Gábor irodalomtörténész, akadémikus generációs társak voltak - mindketten a Nyugat utolsó, „negyedik” nemzedékének tagjaiként indultak.

Ottlik-205518.jpg

Ottlik Géza dedikálása (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)

Az LGT 1992-es nagy képes – kottás emlékkönyvét Somló Tamás dedikálta. A Locomotiv GT gitárosa, énekese, számos sikeres dal szerzője az LGT feloszlása után évekig Dániában zenélt, majd a gyűjtemény kiadásának évében tért haza és akkor kezdett szólókarrierjébe. 2016-ban hosszú, súlyos betegség után hunyt el. Sírkövén – aláírása felett - egy szöveg nélküli kotta áll: a Ha a csend beszélni tudna című dal kottája.

Albert Flórián/Nagy Béla: Isten éltessen „Császár" című könyvét a szerzők - Albert Flórián és Nagy Béla - Szűcs Lajosnak és családjának dedikálták: Emlékül a Szűcs családnak… Az Aranycsapat című emlékező és tisztelgő kiállítás alkotásait és szövegeit tartalmazó albumot az utolsó élő tagok, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula írta még alá. Utóbbi az Aranycsapat kapusa, 86-szoros magyar válogatott volt, az 1948 és 1954 között a veretlen magyar válogatott "Fekete párduc" becenevet viselő, állandó kezdő kapusa. Ő védett a legendás 1953-as Anglia elleni, 6:3-as mérkőzésen is. Buzánszky Jenő ugyanakkor hátvédként játszott az Aranycsapatban: ő 49-szeres magyar válogatott labdarúgó volt, szintén a Nemzet Sportolója.

Juhász Gyula: Testamentum című verses kötetének számozott, aláírt példánya az elmúlt tíz évben aláírva csupán egyszer volt szerepelt aukciós házak kínálatában. 

Márffy Ödön (1878 – 1959) nemcsak híres festőművész volt, hanem grafikusként könyveket is illusztrált, köztük a licitálásra került egyedi – összesen 200 példányban - 1920-ban megjelent német nyelvű Petőfi kötetet is. A borító mellett öt kőrajz is szerepel benne – és persze Márffy aláírása. A bibliofil kötet pedig nem más, mint a magyar nyelven is 200 példányban megjelentetett Petőfi Sándor: Szilaj Pista; Salgó ikerkiadványa.

SzepErnodedikalas-205358.jpg

Szép Ernő dedikálása (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)Szép Ernő: Vétkeztem című, 1951-ben kiadott novelláskötetét Királyhegyi Pálnak dedikálta. Utóbbi híres 1950-es táviratáról, amit állítólag Sztálinnak küldött: „A rendszer nem vált be stop Tessék abbahagyni stop Királyhegyi stop”. A humorista író élt Amerikában és Angliában, utána itthon 1956-ig be volt tiltva onnantól viszont újra írni kezdett és kabaré konferansziéként dolgozott a Fészek Klubban. A kötet szerzője, Szép Ernő (1884 – 1953) is igen sokoldalú volt: költő, író, újságíró, színpadi szerző. Budapestre költözve csak az írásaiból élt, az újságok mellett a hazai kabaréirodalom úttörője volt. 1944 augusztusában az egyik csillagos házba internálták, ahonnan a svéd követség mentelmi útlevelével rövid időre kiszabadult. Később munkaszolgálatra hívták be.

Minden eddiginél több olyan kötet került a kínálatba, ahol a dedikáló vagy aláíró személyek között a családi kötelék teremti meg a kapcsolatot.

Többek között Kosztolányi Dezső — Kosztolányi Dezsőné, Fekete István — Fekete Istvánné, Széchenyi Zsigmond — Széchenyi Zsigmondné, Karinthy Frigyes — Karinthy Ferenc — Karinthy Márton kapcsolatokat is találhatunk az aukciós könyveiben. A rendkívüli bőség végén még néhány név: Germanus Gyula, Illyés Gyula, Kassák Lajos, Márai Sándor, Móra Ferenc, Pilinszky János, Wass Albert, gróf Széchenyi Zsigmond, Weöres Sándor. 

Az online licitálás minden tételnél 1 forintról indul és végül az kapja meg a vágyott példányt, aki a licit zárásáig a legtöbbet ajánlotta érte. A dedikált könyvek online könyvaukciója és a licitálás október 24-ig tart. Az árverésen indított összes tétel személyesen is megtekinthető október 14.-e és 22.-e között Budapesten, a Soroksári út 18. szám alatt.

Fejléckép: Dsida Jenő / forrás: OSZK, Antikvárium.hu

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.