Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

2022.06.25. 10:15
Ajánlom
1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.

Hoffmann Ernst Theodor Wilhelm néven született Poroszország fővárosában, Königsbergben, ügyvéd szülők gyermekeként. 1778-ban a szülők elváltak, az akkor kétéves fiú pedig az édesanyjával a nő rokonaihoz költözött. Ezek az emberek később meghatározó szerepet töltöttek be Hoffmann életében, mint ahogy Theodor Gottlieb von Hippel is, akivel az iskolában kötött barátságot, és aki később szintén író lett.

Hoffmann szemei előtt fiatal korában azonban még az ügyvédi pálya lebegett, 1792-ben kezdte meg jogi tanulmányait, 1795-ben pedig sikeres államvizsgát tett.

Nem sokkal később eljegyezte unokatestvérét, Minnát is.

1800-tól bírósági titkárként dolgozott Poznańban, ám a főnökei nem értettek egyet világnézetével, illetve ellenezték az egyre gyakrabban készülő karikatúrák publikálását, így a folyamatos konfliktusok hatására Hoffmannt előbb Płockba, később Varsóba helyezték át.

Karikatura_Hoffmann-145218.jpg

E. T. A. Hoffmann karikatúrája saját magáról (Fotó/Forrás: Wikipédia)

A magánélete is romokban hevert, 1802-ben Minnával felbontották az eljegyzést, és bár nem sokkal később összeházasodott Maria Thekla Rorer-Trzynskaval, lányuk még gyerekkorában meghalt.

A jog mellett Hoffmannt vonzották a művészetek, ugyanakkor mind rajz-, mind irodalmi karikatúrái negatív hatással voltak karrierjére.

Gyakran bírálta ugyanis a politikai döntéseket, közéleti személyiségeket, sőt barátokat, rokonokat, művészeket is.

Ennek ellenére rajongott az irodalomért és a zenéért – utóbbit nemcsak zenei munkássága jelzi, hanem az is, hogy művészi eszményképe, Wolfgang Amadeus Mozart után Wilhelm utónevét Amadeusra változtatta.

Amikor arról kérdezték, hogy mit tart elsődleges hivatásának, azt felelte, hogy ő elsősorban zenész, aki, ha kell, tud rajzolni, sőt festeni is, egyébként mellékesen ír is.

HoffmannLebensAnsichten1855Bd2-145218.png

E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete (Fotó/Forrás: Wikipédia)

1808-ban Bambergben kapott is egy karmesteri állást a helyi színházban, ahonnan 1813-ban egyenes út vezetett Drezdába. Itt már zeneműveket, operákat is komponált, melyeket színre is vitt.

A legjelentősebbnek mégis költői műveit tartja az utókor, azokat a szatírákat, melyek sajátosan láttatják a világot, és amelyeket a legképtelenebb fikciókat is úgy ábrázolják, hogy azok elfogadhatóvá válnak az olvasó számára.

Drezdai tartózkodása alatt írta – 1814-ben – máig legismertebb művét, Az arany virágcserepet, amely Anselmusról, egy kétbalkezes drezdai diákról szól, valamint a Diótörő és Egérkirályt.

Utóbbi megjelenése idején, 1816-ban az írói sikerei ellenére bíróként kezdett dolgozni, a királyi kamarai törvényszék tanácsosa lett. Egyes források szerint azonban már 1814-ben visszatért eredeti foglalkozásához, és Berlinben az igazságügy-minisztériumban vállalt állást.

Az irodalom azonban az élete része maradt.

Halála előtt két évvel, 1820-ban fejezte be életműve legnagyszabásúbb alkotását, a Murr kandúr életszemléletét (ezenkívül egyetlen regényt írt még, Az ördög bájitalát), melyben saját korábbi, romantikus stílusát öniróniával parodizálja.

Közben tagja lett egy bizottságnak, amely diákok államellenes magatartását volt hivatott kivizsgálni. Hoffmann azonban ahelyett, hogy koholt vádak alapján elítélte volna a fiatalokat, leleplezte kollégái korrupt megmozdulásait. Tettéért eljárást indítottak ellene és elbocsátották.

A sorozatos visszautasítások és konfliktusok eddigre szenvedélybeteggé tették, és egészségre annyira megromlott, hogy 1822. június 22-én utolérte a halál.

Fejléckép: E. T. A. Hoffmann portréja (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.