Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

2022.06.25. 10:15
Ajánlom
1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.

Hoffmann Ernst Theodor Wilhelm néven született Poroszország fővárosában, Königsbergben, ügyvéd szülők gyermekeként. 1778-ban a szülők elváltak, az akkor kétéves fiú pedig az édesanyjával a nő rokonaihoz költözött. Ezek az emberek később meghatározó szerepet töltöttek be Hoffmann életében, mint ahogy Theodor Gottlieb von Hippel is, akivel az iskolában kötött barátságot, és aki később szintén író lett.

Hoffmann szemei előtt fiatal korában azonban még az ügyvédi pálya lebegett, 1792-ben kezdte meg jogi tanulmányait, 1795-ben pedig sikeres államvizsgát tett.

Nem sokkal később eljegyezte unokatestvérét, Minnát is.

1800-tól bírósági titkárként dolgozott Poznańban, ám a főnökei nem értettek egyet világnézetével, illetve ellenezték az egyre gyakrabban készülő karikatúrák publikálását, így a folyamatos konfliktusok hatására Hoffmannt előbb Płockba, később Varsóba helyezték át.

Karikatura_Hoffmann-145218.jpg

E. T. A. Hoffmann karikatúrája saját magáról (Fotó/Forrás: Wikipédia)

A magánélete is romokban hevert, 1802-ben Minnával felbontották az eljegyzést, és bár nem sokkal később összeházasodott Maria Thekla Rorer-Trzynskaval, lányuk még gyerekkorában meghalt.

A jog mellett Hoffmannt vonzották a művészetek, ugyanakkor mind rajz-, mind irodalmi karikatúrái negatív hatással voltak karrierjére.

Gyakran bírálta ugyanis a politikai döntéseket, közéleti személyiségeket, sőt barátokat, rokonokat, művészeket is.

Ennek ellenére rajongott az irodalomért és a zenéért – utóbbit nemcsak zenei munkássága jelzi, hanem az is, hogy művészi eszményképe, Wolfgang Amadeus Mozart után Wilhelm utónevét Amadeusra változtatta.

Amikor arról kérdezték, hogy mit tart elsődleges hivatásának, azt felelte, hogy ő elsősorban zenész, aki, ha kell, tud rajzolni, sőt festeni is, egyébként mellékesen ír is.

HoffmannLebensAnsichten1855Bd2-145218.png

E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete (Fotó/Forrás: Wikipédia)

1808-ban Bambergben kapott is egy karmesteri állást a helyi színházban, ahonnan 1813-ban egyenes út vezetett Drezdába. Itt már zeneműveket, operákat is komponált, melyeket színre is vitt.

A legjelentősebbnek mégis költői műveit tartja az utókor, azokat a szatírákat, melyek sajátosan láttatják a világot, és amelyeket a legképtelenebb fikciókat is úgy ábrázolják, hogy azok elfogadhatóvá válnak az olvasó számára.

Drezdai tartózkodása alatt írta – 1814-ben – máig legismertebb művét, Az arany virágcserepet, amely Anselmusról, egy kétbalkezes drezdai diákról szól, valamint a Diótörő és Egérkirályt.

Utóbbi megjelenése idején, 1816-ban az írói sikerei ellenére bíróként kezdett dolgozni, a királyi kamarai törvényszék tanácsosa lett. Egyes források szerint azonban már 1814-ben visszatért eredeti foglalkozásához, és Berlinben az igazságügy-minisztériumban vállalt állást.

Az irodalom azonban az élete része maradt.

Halála előtt két évvel, 1820-ban fejezte be életműve legnagyszabásúbb alkotását, a Murr kandúr életszemléletét (ezenkívül egyetlen regényt írt még, Az ördög bájitalát), melyben saját korábbi, romantikus stílusát öniróniával parodizálja.

Közben tagja lett egy bizottságnak, amely diákok államellenes magatartását volt hivatott kivizsgálni. Hoffmann azonban ahelyett, hogy koholt vádak alapján elítélte volna a fiatalokat, leleplezte kollégái korrupt megmozdulásait. Tettéért eljárást indítottak ellene és elbocsátották.

A sorozatos visszautasítások és konfliktusok eddigre szenvedélybeteggé tették, és egészségre annyira megromlott, hogy 1822. június 22-én utolérte a halál.

Fejléckép: E. T. A. Hoffmann portréja (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.
Könyv hír

Fiatal versíróknak indított pályázatot a MANK

Tóth Krisztinától, Kemény Istvántól, Géczi Jánostól vagy épp Győrffy Ákostól is tanulhatnak a MANK versíró pályázatának győztesei. A fiatal, kötet nélküli szerzők kéziratait augusztus 19-ig várják, a tíz nyertes írásból antológia is készül. 
Könyv gyász

Elhunyt Konrád Áron

36 éves korában elhunyt Konrád Áron, aki gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított. Konrád Áron három évvel édesapja, Konrád György halála után távozott.
Könyv ajánló

Könyv jelenik meg Ács János pályafutásáról

Sándor L. István kötete a kezdetektől tekinti át a hét éve elhunyt, meghatározó jelentőségű színházrendező, Ács János munkásságát, egészen első sikereitől a kaposvári Marat/Sade című előadásig, amelyet máig legenda övez.