Könyv

Eddig ismeretlen József Attila-verset rejtett egy notesztöredék

2021.02.11. 11:50
Ajánlom
Február 18-án kalapács alá kerül az Antikvárium.hu árverésén egy nemrég előkerült, eddig nem ismert József Attila-vers. Az Edit című nyolcsoros nemcsak azért különleges, mert ez a költő első Edit-verse, hanem azért is, mert a Számvetés című költeménnyel is szoros kapcsolatot mutat.

A noteszt, amelynek a lapjait most megtalálták, József Attila egyik zsidó barátjától kobozták el 1945-ben, és hajdan egy nagyobb verses füzet lehetett. A töredék egy hivatalos okmánnyal és egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került elő, négy lapból áll, és egy ceruzás néven (Barta István) kívül nem tartalmaz más egyéb feljegyzést – írja a sztorit szállító Telex.

Bíró-Balogh Tamás tanulmánya a vers közlése mellett hosszan elemzi az autográf kéziratként előkerült költemény helyét az életműben. Megjegyzi továbbá azt is, hogy

a füzet mellett Bartától elkobozták József Attila Szép remények verses füzetét is, ám ilyen könyvecskéről az irodalomtörténet még csak említést sem tesz.

Elképzelhető tehát, hogy a jövőben újabb költemények kerülnek elő.

jozsefattilavers-110824.jpg

Az Edit című vers kézirata (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)

A most megtalált vers keltezése (Bp. 1935. március 8.) alapján az irodalomtörténész úgy véli, hogy a mű egy korai fellángoló szerelem lenyomata, amelyet a költő Gyömrői Edit iránt érzett, az Edit-ciklus első darabja. József Attila pszichoanalitikusának alakját olyan költemények őrzik, mint a Gyermekké tettél vagy a Nagyon fáj, a mostani a pár sorban a viszonzatlan szerelem miatt érzett kín még nem tükröződik.

Irodalmi értékén túl a vers azért is jelentős, mert 17 éve nem került elő új József Attila-vers (2004-ben találták meg a Klasszicizmus 3 rímmel címmel írt háromsoros rögtönzést, 1925. decemberi keltezéssel),

és mivel a költő munkásságát elég korán, már az ’50-es években elkezdték rendszerezni, muzeológiailag feldolgozni, aligha akad olyan költemény, amely ismeretlenül kallódik.

A szöveg a Számvetéssel is szoros rokonságot mutat, József Attila előszövegként használhatta saját korábbi versét, átemelve annak szavait, szókapcsolatait, így az Edit egyfajta „újraírás”.

Edit

Ezért üldögélek
a világban.

Minden pillanat
édes, kellemes

Ezért a szivemen
már nem

sötét dolgok ülnek
kedvesem mosolygok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.
Könyv ajánló

Aki eposzi magaslatokba emelt egy magyar kisközséget

Oravecz Imre idén töltötte be nyolcvanadik életévét. Több mint ötven esztendőt felölelő költői-írói pályájának egyik legfontosabb érdeme, hogy feltette szülőfaluját, Szajlát a magyar irodalom térképére. A Müpa ünnepi estje előtt négy könyvet ajánlunk tőle.
Könyv ajánló

Az operett bécsi-budapesti vonulatának legizgalmasabb alakjait mutatja be László Ferenc új könyve

A Jaffa Kiadónál megjelent Operettország című kötet átfogó képet kínál az operett hazai, illetve monarchiabéli történetéről, amelyen keresztül mintegy másfél évszázad színház-, kultúr- és politikatörténete is feltárul. 
Könyv ajánló

„Nehéz ember, de komoly művész” – új kötet jelent meg Alföldi Róbertről

Csáki Judit színházkritikus faggatja Alföldi Róbertet az Open Books gondozásában megjelent, Alföldi – Nem rajtam múlt című kötetben személyes és szakmai múltjáról és jelenéről, színészi és rendezői énjéről, műhelytitkokról, a kulturális környezetről és a világról, amelyben élünk.
Könyv hír

Még mindig szavazhatunk az idei Prima Primissima-jelöltekre

November 29-én éjfélig harminc jelölt közül választhatunk, ki nyerje 2023-ban a Prima Primissima Közönségdíját. A szavazók között nyereményt is kisorsolnak. A Prima Primissima Alapítvány nemrég közvélemény-kutatásban kereste a választ, hogyan vélekedik a magyar lakosság a sikerről és a példaképek szerepéről.