Könyv

Eddig ismeretlen József Attila-verset rejtett egy notesztöredék

2021.02.11. 11:50
Ajánlom
Február 18-án kalapács alá kerül az Antikvárium.hu árverésén egy nemrég előkerült, eddig nem ismert József Attila-vers. Az Edit című nyolcsoros nemcsak azért különleges, mert ez a költő első Edit-verse, hanem azért is, mert a Számvetés című költeménnyel is szoros kapcsolatot mutat.

A noteszt, amelynek a lapjait most megtalálták, József Attila egyik zsidó barátjától kobozták el 1945-ben, és hajdan egy nagyobb verses füzet lehetett. A töredék egy hivatalos okmánnyal és egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került elő, négy lapból áll, és egy ceruzás néven (Barta István) kívül nem tartalmaz más egyéb feljegyzést – írja a sztorit szállító Telex.

Bíró-Balogh Tamás tanulmánya a vers közlése mellett hosszan elemzi az autográf kéziratként előkerült költemény helyét az életműben. Megjegyzi továbbá azt is, hogy

a füzet mellett Bartától elkobozták József Attila Szép remények verses füzetét is, ám ilyen könyvecskéről az irodalomtörténet még csak említést sem tesz.

Elképzelhető tehát, hogy a jövőben újabb költemények kerülnek elő.

jozsefattilavers-110824.jpg

Az Edit című vers kézirata (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)

A most megtalált vers keltezése (Bp. 1935. március 8.) alapján az irodalomtörténész úgy véli, hogy a mű egy korai fellángoló szerelem lenyomata, amelyet a költő Gyömrői Edit iránt érzett, az Edit-ciklus első darabja. József Attila pszichoanalitikusának alakját olyan költemények őrzik, mint a Gyermekké tettél vagy a Nagyon fáj, a mostani a pár sorban a viszonzatlan szerelem miatt érzett kín még nem tükröződik.

Irodalmi értékén túl a vers azért is jelentős, mert 17 éve nem került elő új József Attila-vers (2004-ben találták meg a Klasszicizmus 3 rímmel címmel írt háromsoros rögtönzést, 1925. decemberi keltezéssel),

és mivel a költő munkásságát elég korán, már az ’50-es években elkezdték rendszerezni, muzeológiailag feldolgozni, aligha akad olyan költemény, amely ismeretlenül kallódik.

A szöveg a Számvetéssel is szoros rokonságot mutat, József Attila előszövegként használhatta saját korábbi versét, átemelve annak szavait, szókapcsolatait, így az Edit egyfajta „újraírás”.

Edit

Ezért üldögélek
a világban.

Minden pillanat
édes, kellemes

Ezért a szivemen
már nem

sötét dolgok ülnek
kedvesem mosolygok.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

Az amerikai bestsellerírót főként történelmi témájú kötetei tették ismertté, magyarul A Wright fivérek és az Óceántól óceánig című könyvei jelentek meg.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Könyv hír

Tóth Krisztina könyvét ismerte el a PEN

Fordítói támogatásra méltónak találta Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötetét a nagy-britanniai PEN Translates, amely a szigetország könyvpiacának sokszínűsítését tűzte ki céljául. A Peter Sherwood által fordított kötet decemberben jelenik meg.
Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.