Könyv

Egy könyv, ami makacsul ellenáll az olvasónak

2022.07.15. 15:50
Ajánlom
Szürreális világok bontakoznak ki Szente Anita Blues, libabőr és köntös című kötetében. A szerző első könyvében rövid, ám a legkevésbé sem súlytalan szövegek szerepelnek: kafkai példabeszédek és fantasztikus belső utazások.

„Pályakezdőt olvasni mindig izgalmas” – ezzel kezdi ajánlóját Száraz Miklós György Szente Anita Blues, libabőr és köntös című könyvének fülszövegén, és aligha tudnánk nem egyetérteni vele. Pályakezdőket olvasni ténylegesen izgalmas élmény, olyan, mint térkép nélkül útnak indulni egy ismeretlen városban. Magas fokú befogadói szabadság ez, talán több is, mint amire fel lehet készülni.

Bizonyára tudja ezt Szente Anita is, akinek első, rövidprózáit egybegyűjtő könyvétől nagyon könnyű zavarba jönni. Ahogy Száraz Miklós György írja, a szerző nem törődik vele, hogy olvasója érti-e, élvezi-e, amit csinál. Való igaz, a kötetben szereplő írások – amelyeket novelláknak nem igazán lehet nevezni – makacsul ellenállnak mindenféle értelmezői szándéknak,

rejtjeles, összetett belső világuk mintha csak azért nyílna meg, hogy aztán egy ponton bezárulhasson, magába zárva az összefüggő, tiszta logikára áhítozó olvasói tudatot.

Szép paradoxon ez, akárcsak a kafkai törvény nagykapuja, amelyet bár egyetlen ember számára nyitottak meg, azt hatalmasabbnál hatalmasabb őrök vigyázzák, nehogy beléphessen rajta.

Száraz „időnként bosszantónak” is nevezi ezeket a szövegeket, bizonyára épp e tulajdonságuk miatt. Pedig ez nincs így: legalábbis az írások alapján aligha feltételezhetnénk, hogy Szente Anita célja bosszantani vagy szándékosan titokzatosnak látszani. Nem tesz mást, mint vizsgálódik, szemlélődik, elsősorban az őt körülvevő világban, s közben figyelme fokozatosan befelé fordul. Saját asszociációi után megy, enged intuícióinak, és

hagyja, hogy az élet legjelentéktelenebb rezdüléseiből messzire vezető, színes és fantasztikus világok bontakozzanak ki. Időnként olyan érzésünk támadhat, mintha paralízisben feküdnénk, és tehetetlenül néznénk a minket körülvevő tárgyak szürreális csapongásait.

„Az öt négyzetméteres szobában, a neobarokk szekrény utolsó előtti polcának jobb felső sarkából, zárt ajtó mögül mosolygok” – így kezdődik a Porcelán című írás. Ez a mondat jól szemlélteti, hogy sok esetben már az alaphelyzet is meghökkenti az olvasót, és kérdéseket vet fel. A narrátor csaknem az összes esetben egyes szám első személyben szólal meg, de közel sem ugyanabból a pozícióból. Időnként képzeletbeli szörnyekkel hadakozó kisgyereknek, máskor a társadalmi elvárásoktól megiszonyodó felnőtt nőnek tűnik.

27902131-141257.jpg

Szente Anita Blues, libabőr és köntös című könyve (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Hagyományos értelemben vett történetekről nem igazán beszélhetünk, sokkal inkább szituációkról.

Mintha egy festmény elevenedne meg, amely bár egy kimerevített pillanatot mutat, mégis lélegzik, mocorog szereplőin keresztül.

Látunk például egy önmagát megmászó hegyet, nyílvesszőként száguldó szavakat, felmosóként használt embert vagy éppen szelfiző cinegéket.

Minden szöveg egy apró univerzum, amely saját törvényekkel rendelkezik. A viszonyok pedig nincsenek megmagyarázva: a megszólaló és megszólított kiléte gyakran homályban marad, és csak idő kérdése, hogy a hétköznapi valóság tárgyai, helyszínei és fogalmai mikor öltenek magukra valami meghökkentő, új alakot. Ezek a transzformációk adnak lendületet a szövegeknek, ezek a rejtjeles, szuggesztív formák keltik életre a műveket, nélkülük nem maradna más, mint a szemlélődés kiindulópontja: maga az unalmas valóság.

Szente Anita művei tehát a szó hagyományos értelmében valóban nem érthetőek, mert megkérdőjelezik a hétköznapi tapasztalatainkat.

De hát nem éppen ez-e a jó művészet egyik ismertetőjele, hogy kikezdi a társadalomban elfogadott kódokat, és sajátot teremt?

Elbeszélésmódja, álomlogikával szőtt történései valóban ellehetetlenítik az értelmezés abszolút sikerét, de végső soron ezeknek a szövegeknek mégis van valamiféle belső koherenciája. Más szóval, mindenki találhat bennük azonosulási pontokat, saját maga számára leszűrhető jelentést, ha csak korlátoltan is.

És ez egy rettenetesen izgalmas befogadói élményt teremt: érteni a részeket, de az egészet legfeljebb csak sejteni.

A fentebb említett kafkai párhuzam mellesleg nem véletlen: Szente Anita hangvétele jócskán emlékeztet A per szerzőjének rövidprózájára. Ugyanaz a szenvtelen elbeszélő hangvétel jellemzi, és gyakran ugyanúgy a példabeszéd formaiságait ölti magára, rövid, velős szabályokat, sőt törvényeket állapít meg nyakatekert szituációk alapján. Kafka ugyanakkor ezekben a szövegeiben sohasem rugaszkodott el olyan mértékig a realizmus talajáról, mint Szente Anita.

Rendkívül gazdag világba toppan be, aki kezébe veszi a Blues, libabőr és köntöst,amely annak ellenére, hogy rövid, gyorsan elolvasható szövegekből áll, közel sem súlytalan. A legnagyobb kérdés, hogy ez az irodalom hova léphet tovább. Lehetséges-e ezeket az izgalmas víziókat egy nagyobb volumenű szövegben is kibontani? Csak bízhatunk benne, hogy igen.

Szente Anita: Blues, libabőr és köntös

Kiadó: Előretolt Helyőrség Íróakadémia
114 oldal.

Fejléckép: Szente Anita Blues, libabőr és köntös című könyve (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Könyv hír

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Könyv hír

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
Könyv hír

Murakami Haruki kapta az Asztúria hercegnője-díjat

A rangos elismerést sokan csak a spanyol Nobelnek nevezik. A japán művész mellett Eliud Kipchoge, Hélene Carrere d´Encausse, Nuccio Ordine és Meryl Streep is megkapta az elismerést.
Könyv hír

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.