Könyv

Egy mérlegképes könyvelő magánélete sem érdektelenebb, mint egy íróé – Nyáry Krisztián a Lírástudók vendége

2022.11.16. 09:25
Ajánlom
Egy évtizeddel az első kötet után megjelent az Így szerettek ők harmadik része, amelyben újabb húsz történet olvasható, többek között Szabó Lőrinc, József Attila, Gobbi Hilda és Kaffka Margit magánéletéről. A Lírástudók podcast új epizódjában Grisnik Petra beszélgetett a szerzővel.

„Tíz évvel ezelőtt megváltozott az életem” – olvassuk az Így szerettek ők 3. előszavában. Az irodalomtudósból kreatívipari szakemberré, majd bestsellerszerzővé avanzsált Nyáry Krisztián újabb húsz szerelmi történetet oszt meg a könyvben, de ezúttal is hangsúlyozza: az érdem nem az övé, hanem azoké a filológusoké, akik feltúrták a könyvtár mélyét a hiteles adatokért.

A Lírástudók legújabb epizódjában felelevenítjük a kezdeteket is. 2012-ben Nyáry megosztott egy síelős képet Radnóti Miklósról és Gyarmati Fanniról a Facebookon, amihez rövid történetet is fűzött. Bejegyzésének akkora sikere lett, hogy újabbak követték, majd megjelent az első könyv is. Az Így szerettek ők, amely ügyes egyensúlyérzékkel foglalta el a helyét a bulvár és az irodalomtörténet mezsgyéjén, sokkal nagyobb hatással bírt, mint gondolnánk. Kiderült, hogy íróink magánélete, amit nagy vonalakban már ismerünk a középiskolából, érdekli az olvasókat, s talán ha nem jelenik meg az Így szerettek ők, nem lát napvilágot Gyarmati Fanni vaskos Naplója vagy Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése sem.

3184069-182650.jpg

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 3. (Fotó/Forrás: Corvina)

Nincs különbség az írók magánélete és a hentesmesterek vagy a mérlegképes könyvelők magánélete között, csak jobban dokumentált az előbbi

– állapította meg a szerző a műsorban, akit ezúttal Grisnik Petra kérdezett.

Az adásban szó esik Gobbi Hilda és Galgóczi Erzsébet a korban példátlanul megtűrt leszbikus szerelméről, Szabó Lőrinc és Kassák Lajos ellentmondásos párkapcsolatairól, valamint Kosztolányi Dezső eddig nem ismert kapcsolatáról Keresztes Erzsébettel, ami az Édes Annát inspirálta. Ez utóbbi az elmúlt évek egyik legérdekesebb filológiai nyomozásának eredménye, amiért Nyáry Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésznek mond köszönetet.

A könyvek szenvedélyes gyűjtőinek is van jó hírünk. Az Így szerettek ők újabb kötetével együtt hamarosan egy limitált összkiadás is megjelenik, amihez dedikálva is hozzá lehet jutni. Az új könyvet pedig, ami november 9-én került a boltokba, itt is meg lehet vásárolni.

Az adás után öt (valójában hét) új megjelenést ajánlunk.

konyvajanlo-153044.jpg

konyvajanlo-153044.jpg (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

Keresztury Tibor: Reményfutam – Keleti kilátások (Magvető Kiadó)

Stefan Gates: Kutyológia; Cicológia (Corvina Kiadó)

Maggie Doyne: Ég alatt, hegy fölött (Partvonal Kiadó)

Mészáros Dorka: Mimézis (General Press)

Steve Richardson: Sári nyuszi és a gyógyító szeretet (Manó Könyvek)

Emily Bronte, Anne Bronte, Charlotte Bronte: Bronte minden napra (Manó Könyvek)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta. 
Könyv ajánló

Újabb Tolsztoj-regény jelent meg Gy. Horváth László fordításában

Az Anna Karenyina, valamint a Háború és béke után a műfordító Tolsztoj harmadik nagyregényét, a Feltámadást is átültette magyarra. A kötet díszdobozos ünnepi kiadásban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában.