Könyv

Egy mérlegképes könyvelő magánélete sem érdektelenebb, mint egy íróé – Nyáry Krisztián a Lírástudók vendége

2022.11.16. 09:25
Ajánlom
Egy évtizeddel az első kötet után megjelent az Így szerettek ők harmadik része, amelyben újabb húsz történet olvasható, többek között Szabó Lőrinc, József Attila, Gobbi Hilda és Kaffka Margit magánéletéről. A Lírástudók podcast új epizódjában Grisnik Petra beszélgetett a szerzővel.

„Tíz évvel ezelőtt megváltozott az életem” – olvassuk az Így szerettek ők 3. előszavában. Az irodalomtudósból kreatívipari szakemberré, majd bestsellerszerzővé avanzsált Nyáry Krisztián újabb húsz szerelmi történetet oszt meg a könyvben, de ezúttal is hangsúlyozza: az érdem nem az övé, hanem azoké a filológusoké, akik feltúrták a könyvtár mélyét a hiteles adatokért.

A Lírástudók legújabb epizódjában felelevenítjük a kezdeteket is. 2012-ben Nyáry megosztott egy síelős képet Radnóti Miklósról és Gyarmati Fanniról a Facebookon, amihez rövid történetet is fűzött. Bejegyzésének akkora sikere lett, hogy újabbak követték, majd megjelent az első könyv is. Az Így szerettek ők, amely ügyes egyensúlyérzékkel foglalta el a helyét a bulvár és az irodalomtörténet mezsgyéjén, sokkal nagyobb hatással bírt, mint gondolnánk. Kiderült, hogy íróink magánélete, amit nagy vonalakban már ismerünk a középiskolából, érdekli az olvasókat, s talán ha nem jelenik meg az Így szerettek ők, nem lát napvilágot Gyarmati Fanni vaskos Naplója vagy Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése sem.

3184069-182650.jpg

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 3. (Fotó/Forrás: Corvina)

Nincs különbség az írók magánélete és a hentesmesterek vagy a mérlegképes könyvelők magánélete között, csak jobban dokumentált az előbbi

– állapította meg a szerző a műsorban, akit ezúttal Grisnik Petra kérdezett.

Az adásban szó esik Gobbi Hilda és Galgóczi Erzsébet a korban példátlanul megtűrt leszbikus szerelméről, Szabó Lőrinc és Kassák Lajos ellentmondásos párkapcsolatairól, valamint Kosztolányi Dezső eddig nem ismert kapcsolatáról Keresztes Erzsébettel, ami az Édes Annát inspirálta. Ez utóbbi az elmúlt évek egyik legérdekesebb filológiai nyomozásának eredménye, amiért Nyáry Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésznek mond köszönetet.

A könyvek szenvedélyes gyűjtőinek is van jó hírünk. Az Így szerettek ők újabb kötetével együtt hamarosan egy limitált összkiadás is megjelenik, amihez dedikálva is hozzá lehet jutni. Az új könyvet pedig, ami november 9-én került a boltokba, itt is meg lehet vásárolni.

Az adás után öt (valójában hét) új megjelenést ajánlunk.

konyvajanlo-153044.jpg

konyvajanlo-153044.jpg (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

Keresztury Tibor: Reményfutam – Keleti kilátások (Magvető Kiadó)

Stefan Gates: Kutyológia; Cicológia (Corvina Kiadó)

Maggie Doyne: Ég alatt, hegy fölött (Partvonal Kiadó)

Mészáros Dorka: Mimézis (General Press)

Steve Richardson: Sári nyuszi és a gyógyító szeretet (Manó Könyvek)

Emily Bronte, Anne Bronte, Charlotte Bronte: Bronte minden napra (Manó Könyvek)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Először olvashatjuk magyarul Hemingway egyik novelláját

A boldogság hajszolása című szövegre a Nobel-díjas író unokája bukkant  rá néhány évvel ezelőtt. A Hemingway életében publikálatlan mű Totth Benedek fordításában lesz olvasható a 21. Század Kiadó Magazin21 című kiadványában.
Könyv hír

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Könyv podcast

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Könyv hír

Mégis megjelenhetett Moldova György utolsó regénye

Minden idők egyik legolvasottabb magyar írójának utolsó műve a Kocsis Kiadó gondozásában jelent meg az eredetitől eltérő címmel. A könyvet a művész özvegye korábban letiltotta, most azonban meggondolta magát, mondván, ennyivel tartozott férjének.
Könyv hír

Géppel dedikálták Bob Dylan új könyvét, a Nobel-díjas zenész bocsánatot kért

599 dollárért (234 ezer forint) árulták Bob Dylan legújabb könyvének azon kilencszáz példányát, amelyek a Nobel-díjas zenész, dalszerző „saját kezű aláírását” tartalmazzák, ám kiderült, hogy mégsem saját kézzel születtek.