Könyv

Egy nap a Tolkien-univerzum jegyében

2024.04.05. 09:50
Ajánlom
A Gyűrűk Ura világát megidéző, egész napos családi programsorozattal, egyebek közt workshopokkal, társasjátékokkal, nyelvleckékkel, valamint új Tolkien-gyűjteménnyel várják az érdeklődőket az Országos Idegennyelvű Könyvtárban április 6-án.

J.R.R. Tolkien munkásságát megidéző Tolkien-napot tart az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) fenntartásában működő Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK). Az egész napos ingyenes programsorozaton a Magyar Tolkien Társaság által letétbe helyezett, csaknem százkötetes gyűjtemény átadását követően színes előadásokkal, workshopokkal, tolkieni ihletésű társasjátéksarokkal, különleges nyelvleckével, illetve kézműves-foglalkozásokkal, valamint filmes replikákkal várják a szervezők az érdeklődőket.

A látogatók készíthetnek tündeírásos emléklapot, megtanulhatják a tündehajfonás fortélyait, illetve részt vehetnek kvízjátékokban és közös éneklésben, de

válogathatnak a Középfölde-vásár kínálta termékekből is,

mindezek mellett a gyöngyfűzést és a könyvjelzőkészítést is kipróbálhatják az alkotni vágyók. A szórakoztató családi nap elősegíti az olvasás népszerűsítését, a kreativitás fejlesztését, támogatja a nyelvtanulás iránti igény kialakulását, az idegen nyelvű irodalom és a zeneművészet megismerését.

ATolkien-gyujtemenyegyreszeazOrszagosIdegennyelvuKonyvtarban2FotoOIK-094415.jpg

Tolkien-gyűjtemény az OIK-ban. (Fotó/Forrás: Országos Idegennyelvű Könyvtár)

Az OIK a magyarországi nyilvános szakkönyvtárak egyik legfiatalabb intézménye, 2021 decembere óta meghatározó szervezeti egysége a nemzeti könyvtárnak.

Feladata eredeti nyelvű, elsősorban kortárs világirodalmi, zenei és nyelvészeti tárgyú dokumentumok gyűjtése, valamint a magyarországi nemzetiségi könyvtárak koordinációja.

Mindemellett közkönyvtári feladatokat is ellát: rendszeresen szervez koncerteket, felolvasóesteket, könyvbemutatókat – emlékeztet az OSZK közleménye.

Mint írták, az OIK egyedi gyűjteményével, folyamatosan korszerűsödő szolgáltatásrendszerével és infrastruktúrájával fontos és egyre inkább nélkülözhetetlen információs központ. Gyűjteményében kiemelt helyen szerepel nagy világnyelvek, a Magyarországon élő nemzetiségek és a környező országok népeinek irodalmi, nyelvészeti és zenei anyaga; mindezt kiegészítik a kis nyelvek, a holt, illetve mesterséges nyelvek hasonló tematikájú dokumentumai.

Tolkien-nap

Időpont: 2024. április 6., 10:00-17:30
Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár (1056 Budapest, Molnár utca 11.)

További részletek az OSZK honlapján.

Fejléckép: J. R. R. Tolkien az 1920-as években (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Kedvenc Tolkien-idézeteink

Kapcsolódó

Kedvenc Tolkien-idézeteink

A Gyűrűk Urán 17 évet dolgozott az angol nyelvészprofesszor, A hobbitot egy egyetemi dolgozat hátuljára kezdte írni. J.R.R. Tolkien soha nem tartotta magát írónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.