Könyv

Egy napon ünnepeljük Tamási Áron, Nemes Nagy Ágnes és a POKET Zsebkönyvek születésnapját

2022.04.04. 10:55
Ajánlom
A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022-ben több, irodalmilag jelentős, kiemelt évfordulóhoz kapcsolódóan ünnepli a magyar irodalmat. A rendhagyó születésnap beszélgetésekkel, rendhagyó irodalomórákkal, vetítéssel, koncerttel és POKET-könyvekkel vár minden korosztályt.

Április 10-én egynapos, összművészeti kavalkáddal ünnepli a költészet napját a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET. A három szervező együttműködése nem véletlen, hiszen mindannyian kiemelt céljuknak tekintik az irodalom és az olvasás népszerűsítését.

Bölcső a hegyek között címmel tekinthetik meg az érdeklődők a Tamási Áron 125 szabadtéri kiállítást. A megnyitó április 10-én, vasárnap 11:30-kor nyílik meg.

A kiállításon megismerhetjük Tamási Áron életét egészen a gyerekkorától a háborús éveken át, az amerikai időszakig.

A kiállítás kurátora professor emeritus dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, aki Berecz András ének-és mesemondóval együtt nyitja meg a kiállítást az Akvárium fölötti szabadtéren.

A rendezvény – bár főképp az irodalomra koncentrál – a művészetek sokszínűségével varázsolja el az érdeklődőket. Lesz koncert, gyermekprogram, színházi előadás, szabadtéri kiállítás, irodalmi beszélgetés, könyvbemutató, kézműves foglalkozás. Nem beszélve a POKET Zsebkönyvek negyedik születésnapjáról, amit kvízzel és születésnapi esttel tesznek emlékezetessé a szervezők.

fidelio_poket_1920x1280-105007.jpg

POKET Zsebkönyvek (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

Az irodalmi kvízből kiderül, hogy a bátor résztvevők felismerik-e kedvenc költőik sorait. A kvíz csapatokban zajlik majd értékes POKET-es nyereményekért és Juhász Anna Irodalmi Szalon ajándékaiért. A versenyzők nyerhetnek könyvet, pólókat, eseménybelépőket,

a nyertes csapat pedg egy egész éves „örökbérletet” is átvehet.

Április 10-én, a POKET negyedik születésnapját méltóképpen ünnepelik, 17:30-kor a NAGYHALL-ban vendég lesz Vecsei H. Miklós, Tempfl Erik zenész, Hegedűs Bori énekes, Varró Dániel költő, Babiczky Tibor költő, Izsó Zita költő, Asztalos Emese, Sidó Anna, Horváth Panna, Juhász Anna, Agócs Márton. Jön a negyedik POKET versantológia bemutatója és szó lesz a készülőben lévő új kötetekről is.

fidelio_kolompos_v2_1198x798-105421.jpg

Kolompos Együttes (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

Az egész napos műsorfolyamban az Akvárium minden terme megtelik programokkal. A Kolompos együttes már délelőtt elfoglalja a színpadot, 10 órától alapozzák meg az egésznapos remek hangulatot. Játékos, táncos, zenés mesejátékaikkal mutatják be a népszokásokat a legkisebbeknek. Kikapcsolódás az egész család számára, hisz a magyar néphagyományokat újszerűen feldolgozó, a közönséget játékba hívó Kolompos együttes a felnőtteket is gyakran megnevetteti. A koncert után és alatt is Bábika kézműves foglalkozás várja a kicsiket Ujj Éva vezetésével, Both Gabival pedig érdekes illusztrációkat alkothatnak a gyerekek.

fidelio_aurevoir_1920x1280-105716.jpg

Aurevoir. (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

A felnőttek sem maradnak szórakoztató program nélkül. Az Aurevoir. frontszekciója, Agócs Márton és Fejér Mihály különleges koncerttel várja a hallgatókat, hiszen rég, sőt soha nem játszott dalok kerülnek majd elő a fiókból. Az Aurevoir. zsámbéki és zsámbék környéki fiatalokból álló ethno-beat zenekar, akik a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé. Dalaikban jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje is.

A zene, a kiállítás, és a gyermekműsorok mellett, a színházi előadás sem maradhat ki a programok sorozatából.

A Maros Művészegyüttes a Spectrum Színházzal együttműködésben Tamási Áron Boldog nyárfalevél című színjátékát állítja színpadra. A Tündöklő Jeromos után a Boldog nyárfalevéllel a Tamási-darabok színrevitelére irányuló táncszínházi küldetést folytatják.

Boldognyarfalevel2-104355.jpg

Boldog nyárfalevél (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

A Maros Művészegyüttes táncosai mellett olyan színészek láthatók az előadásban, mint Bogdán Zsolt, Tatai Sándor, Szélyes Ferenc, Kárp György, Pál Hunor, Márton Katinka, Szász Domosi Anna, Czikó Júlia. A darab rendezője Török Viola, zenéjét Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója szerezte, koreográfusa Varga János.

Ünnepeld velünk a költészet napját április 10-én, vasárnap egy egész napos irodalmi fesztivállal a belváros szívében!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Boldog nyárfalevél (Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.
Könyv ajánló

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is.