Könyv

Egy napon ünnepeljük Tamási Áron, Nemes Nagy Ágnes és a POKET Zsebkönyvek születésnapját

2022.04.04. 10:55
Ajánlom
A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022-ben több, irodalmilag jelentős, kiemelt évfordulóhoz kapcsolódóan ünnepli a magyar irodalmat. A rendhagyó születésnap beszélgetésekkel, rendhagyó irodalomórákkal, vetítéssel, koncerttel és POKET-könyvekkel vár minden korosztályt.

Április 10-én egynapos, összművészeti kavalkáddal ünnepli a költészet napját a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET. A három szervező együttműködése nem véletlen, hiszen mindannyian kiemelt céljuknak tekintik az irodalom és az olvasás népszerűsítését.

Bölcső a hegyek között címmel tekinthetik meg az érdeklődők a Tamási Áron 125 szabadtéri kiállítást. A megnyitó április 10-én, vasárnap 11:30-kor nyílik meg.

A kiállításon megismerhetjük Tamási Áron életét egészen a gyerekkorától a háborús éveken át, az amerikai időszakig.

A kiállítás kurátora professor emeritus dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, aki Berecz András ének-és mesemondóval együtt nyitja meg a kiállítást az Akvárium fölötti szabadtéren.

A rendezvény – bár főképp az irodalomra koncentrál – a művészetek sokszínűségével varázsolja el az érdeklődőket. Lesz koncert, gyermekprogram, színházi előadás, szabadtéri kiállítás, irodalmi beszélgetés, könyvbemutató, kézműves foglalkozás. Nem beszélve a POKET Zsebkönyvek negyedik születésnapjáról, amit kvízzel és születésnapi esttel tesznek emlékezetessé a szervezők.

fidelio_poket_1920x1280-105007.jpg

POKET Zsebkönyvek (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

Az irodalmi kvízből kiderül, hogy a bátor résztvevők felismerik-e kedvenc költőik sorait. A kvíz csapatokban zajlik majd értékes POKET-es nyereményekért és Juhász Anna Irodalmi Szalon ajándékaiért. A versenyzők nyerhetnek könyvet, pólókat, eseménybelépőket,

a nyertes csapat pedg egy egész éves „örökbérletet” is átvehet.

Április 10-én, a POKET negyedik születésnapját méltóképpen ünnepelik, 17:30-kor a NAGYHALL-ban vendég lesz Vecsei H. Miklós, Tempfl Erik zenész, Hegedűs Bori énekes, Varró Dániel költő, Babiczky Tibor költő, Izsó Zita költő, Asztalos Emese, Sidó Anna, Horváth Panna, Juhász Anna, Agócs Márton. Jön a negyedik POKET versantológia bemutatója és szó lesz a készülőben lévő új kötetekről is.

fidelio_kolompos_v2_1198x798-105421.jpg

Kolompos Együttes (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

Az egész napos műsorfolyamban az Akvárium minden terme megtelik programokkal. A Kolompos együttes már délelőtt elfoglalja a színpadot, 10 órától alapozzák meg az egésznapos remek hangulatot. Játékos, táncos, zenés mesejátékaikkal mutatják be a népszokásokat a legkisebbeknek. Kikapcsolódás az egész család számára, hisz a magyar néphagyományokat újszerűen feldolgozó, a közönséget játékba hívó Kolompos együttes a felnőtteket is gyakran megnevetteti. A koncert után és alatt is Bábika kézműves foglalkozás várja a kicsiket Ujj Éva vezetésével, Both Gabival pedig érdekes illusztrációkat alkothatnak a gyerekek.

fidelio_aurevoir_1920x1280-105716.jpg

Aurevoir. (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

A felnőttek sem maradnak szórakoztató program nélkül. Az Aurevoir. frontszekciója, Agócs Márton és Fejér Mihály különleges koncerttel várja a hallgatókat, hiszen rég, sőt soha nem játszott dalok kerülnek majd elő a fiókból. Az Aurevoir. zsámbéki és zsámbék környéki fiatalokból álló ethno-beat zenekar, akik a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé. Dalaikban jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje is.

A zene, a kiállítás, és a gyermekműsorok mellett, a színházi előadás sem maradhat ki a programok sorozatából.

A Maros Művészegyüttes a Spectrum Színházzal együttműködésben Tamási Áron Boldog nyárfalevél című színjátékát állítja színpadra. A Tündöklő Jeromos után a Boldog nyárfalevéllel a Tamási-darabok színrevitelére irányuló táncszínházi küldetést folytatják.

Boldognyarfalevel2-104355.jpg

Boldog nyárfalevél (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

A Maros Művészegyüttes táncosai mellett olyan színészek láthatók az előadásban, mint Bogdán Zsolt, Tatai Sándor, Szélyes Ferenc, Kárp György, Pál Hunor, Márton Katinka, Szász Domosi Anna, Czikó Júlia. A darab rendezője Török Viola, zenéjét Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója szerezte, koreográfusa Varga János.

Ünnepeld velünk a költészet napját április 10-én, vasárnap egy egész napos irodalmi fesztivállal a belváros szívében!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Boldog nyárfalevél (Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.