Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – Mészöly Miklósra emlékezünk

2021.01.19. 16:15
Ajánlom
1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.

Szekszárdról indulva jogi pályára készült, 1942-ben a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogászdoktori oklevelet. A párizsi Sorbonne Egyetem irodalom szakán szeretett volna továbbtanulni, de behívták frontkatonai szolgálatra, Szerbiában pedig hadifogságba esett. Fiatalkoráról ő maga úgy nyilatkozott:

„Amennyire meg tudom ítélni, eléggé megosztott figyelemmel éltem akkoriban, tulajdonképpen nem is egy énnel, hanem többel. Bár lehet, hogy ez azóta sem változott meg.”

Nem volt derűlátó ember, de elhatárolódott a pesszimista jelzőtől is, új kifejezést talált az állapotára: dinamikus pesszimizmus.

fortepan_107041-160525.jpg

Mészöly Miklós (jobbról a második) 1947-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

A hadifogságból hazatérve nem igazán találta a helyét, munkásként, terménybegyűjtőként, malomellenőrként dolgozott, végül 1947-ben lapszerkesztőként helyezkedett el. Ekkortájt jelentek meg szépirodalmi írásai is, első novelláját a pécsi székhelyű Sorsunk című lapban publikálta még az eredeti vezetéknevén, Molnárként.

Már kezdeti rövidprózáiban megmutatkozott jellegzetes stílusa, a fegyelmezett szerkesztés – melyet minden bizonnyal az általa oly nagyra tartott Flaubert-től vett át –, a tömörítés és a bölcseleti megközelítés.

Ezekben az esszékben, szépirodalmi alkotásokban tudatosan eltávolodott szülővárosától, ezt kritikusai sokszor a szemére vetették. Leggyakrabban a magyar valóság ábrázolását hiányolták, ám erre Mészölynek nagyon egyszerű válasza volt: a magyar valóság ott van, ahová ő íróként helyezi.

1951-ben egy évadra a Budapesti Bábszínházhoz szerződött dramaturgnak, de nem sokkal később már szabadúszó íróként dolgozott. Munkásságát nagy sikert aratott külföldön, 1966-ban Az atléta halála francia nyelven jelent meg először, majd a magyar kiadással egy időben német nyelven is. Összesen 13 nyelvre fordították le, a francián és németen túl többek között angolra és bolgárra, de a dánokhoz, észtekhez és finnekhez is eljutott.

Bár oroszul nem jelent meg, nagyra tartotta az orosz irodalmat, legszívesebben Dosztojevszkijt olvasott.

1954 július Szigliget, Kiss Tamás (1912-2003), Mészöly Miklós (1921-2001), Polcz Alaine (1922-2007), Kálnoky László (1912-1985), Nemes Nagy Ágnes (1922-1991), Lengyel Balázs (1918-2007)

1954 július Szigliget, Kiss Tamás (1912-2003), Mészöly Miklós (1921-2001), Polcz Alaine (1922-2007), Kálnoky László (1912-1985), Nemes Nagy Ágnes (1922-1991), Lengyel Balázs (1918-2007) (Fotó/Forrás: PIM)

A ’70-es években pályája megbicsaklott, a Kádár-korszakban nem szívesen adták ki vagy játszották a műveit. Ennek ellenére a ’80-as években megkapta a Déry Tibor- és Örley-díjat, valamint a Magyar Művészetért Díjat, majd háromszor is Az Év Könyve Díjjal tüntették ki.

Mellőzésének oka nagyrészt abban keresendő, hogy politikai kérdésekben nyíltan állást foglalt, az 1968 után kibontakozó ellenzéki mozgalmakban nemcsak részt vett, hanem azok egyik vezető személyiségévé is vált. A politizálást a rendszerváltás után is folytatta, 1993-ban a Demokratikus Charta egyik szóvivője lett.

1990 szeptemberében a Magyar Írószövetség elnökségi tagjává választották – ebben az évben átvehette a Kossuth-díjat is –, 1992 és 1994 között a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító elnökeként dolgozott, 1998-ban pedig részt vett a Digitális Irodalmi Akadémia létrehozásában.

Az irodalmi életben végzett munkásságáért a ’90-es években előbb Szekszárd díszpolgárává avatták, majd megkapta a Soros-életműdíjat és A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, valamint 1996-ban pedig Budapest díszpolgára lett.

Életmű-sorozatát 1995 óta a Jelenkor adja ki, 2021-ben a centenárium tiszteletére új monográfia is születik a kiadó gondozásában.

Magánéletét óvta, 1948-ban – abban az évben, amikor első kötetet, a Vadvizek megjelent – feleségül vette Polcz Alaine pszichológust, akivel 53 évig voltak házasok. Polcz Alaine maga is írt, ismertséget az Asszony a fronton című dokumentumregényével szerzett.

meszolypolcz-172825.jpg

Polcz Alaine és Mészöly Miklós (Fotó/Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis)

Mészöly Miklós 2001-ben hunyt el, közös budapesti lakásuk berendezési tárgyait és könyvtáruk nagy részét Polcz Alaine Szekszárdnak adományozta.

2004-ben az író születésének napján Mészöly Miklós Emléknapnak nyilvánították.

Ezen a napon adják át a Mészöly Miklós-díjat és Szekszárd által alapított Mészöly Miklós-emlékplakettet.

Mészöly Miklós egy kései írásában úgy összegezte az életét:

„Az én utam, úgy látszik, az volt, hogy hosszabb ideig ne tudjak ebből a tálból olyan levest merni, amely nekem is ízlik.”

Fejléckép: Mészöly Miklós (fotó: Hunyady József / Fortepan)

A legszebb írópár hétköznapjai

Kapcsolódó

A legszebb írópár hétköznapjai

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni mellett a XX. századi magyar irodalom legendás, de eddig kevésbé szem előtt lévő szerelmespárja Mészöly Miklós és Polcz Alaine. Nekik megadatott, ami a költőnek és feleségének nem: együtt leélni egy életet. Ötvenkét évnyi házasságuk levelezését gyűjtötte össze a Jelenkor kiadó.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.