Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

2021.01.19. 16:15
Ajánlom
1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.

Szekszárdról indulva jogi pályára készült, 1942-ben a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogászdoktori oklevelet. A párizsi Sorbonne Egyetem irodalom szakán szeretett volna továbbtanulni, de behívták frontkatonai szolgálatra, Szerbiában pedig hadifogságba esett. Fiatalkoráról ő maga úgy nyilatkozott:

„Amennyire meg tudom ítélni, eléggé megosztott figyelemmel éltem akkoriban, tulajdonképpen nem is egy énnel, hanem többel. Bár lehet, hogy ez azóta sem változott meg.”

Nem volt derűlátó ember, de elhatárolódott a pesszimista jelzőtől is, új kifejezést talált az állapotára: dinamikus pesszimizmus.

fortepan_107041-160525.jpg

Mészöly Miklós (jobbról a második) 1947-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

A hadifogságból hazatérve nem igazán találta a helyét, munkásként, terménybegyűjtőként, malomellenőrként dolgozott, végül 1947-ben lapszerkesztőként helyezkedett el. Ekkortájt jelentek meg szépirodalmi írásai is, első novelláját a pécsi székhelyű Sorsunk című lapban publikálta még az eredeti vezetéknevén, Molnárként.

Már kezdeti rövidprózáiban megmutatkozott jellegzetes stílusa, a fegyelmezett szerkesztés – melyet minden bizonnyal az általa oly nagyra tartott Flaubert-től vett át –, a tömörítés és a bölcseleti megközelítés.

Ezekben az esszékben, szépirodalmi alkotásokban tudatosan eltávolodott szülővárosától, ezt kritikusai sokszor a szemére vetették. Leggyakrabban a magyar valóság ábrázolását hiányolták, ám erre Mészölynek nagyon egyszerű válasza volt: a magyar valóság ott van, ahová ő íróként helyezi.

1951-ben egy évadra a Budapesti Bábszínházhoz szerződött dramaturgnak, de nem sokkal később már szabadúszó íróként dolgozott. Munkásságát nagy sikert aratott külföldön, 1966-ban Az atléta halála francia nyelven jelent meg először, majd a magyar kiadással egy időben német nyelven is. Összesen 13 nyelvre fordították le, a francián és németen túl többek között angolra és bolgárra, de a dánokhoz, észtekhez és finnekhez is eljutott.

Bár oroszul nem jelent meg, nagyra tartotta az orosz irodalmat, legszívesebben Dosztojevszkijt olvasott.

1954 július Szigliget, Kiss Tamás (1912-2003), Mészöly Miklós (1921-2001), Polcz Alaine (1922-2007), Kálnoky László (1912-1985), Nemes Nagy Ágnes (1922-1991), Lengyel Balázs (1918-2007)

1954 július Szigliget, Kiss Tamás (1912-2003), Mészöly Miklós (1921-2001), Polcz Alaine (1922-2007), Kálnoky László (1912-1985), Nemes Nagy Ágnes (1922-1991), Lengyel Balázs (1918-2007) (Fotó/Forrás: PIM)

A ’70-es években pályája megbicsaklott, a Kádár-korszakban nem szívesen adták ki vagy játszották a műveit. Ennek ellenére a ’80-as években megkapta a Déry Tibor- és Örley-díjat, valamint a Magyar Művészetért Díjat, majd háromszor is Az Év Könyve Díjjal tüntették ki.

Mellőzésének oka nagyrészt abban keresendő, hogy politikai kérdésekben nyíltan állást foglalt, az 1968 után kibontakozó ellenzéki mozgalmakban nemcsak részt vett, hanem azok egyik vezető személyiségévé is vált. A politizálást a rendszerváltás után is folytatta, 1993-ban a Demokratikus Charta egyik szóvivője lett.

1990 szeptemberében a Magyar Írószövetség elnökségi tagjává választották – ebben az évben átvehette a Kossuth-díjat is –, 1992 és 1994 között a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító elnökeként dolgozott, 1998-ban pedig részt vett a Digitális Irodalmi Akadémia létrehozásában.

Az irodalmi életben végzett munkásságáért a ’90-es években előbb Szekszárd díszpolgárává avatták, majd megkapta a Soros-életműdíjat és A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, valamint 1996-ban pedig Budapest díszpolgára lett.

Életmű-sorozatát 1995 óta a Jelenkor adja ki, 2021-ben a centenárium tiszteletére új monográfia is születik a kiadó gondozásában.

Magánéletét óvta, 1948-ban – abban az évben, amikor első kötetet, a Vadvizek megjelent – feleségül vette Polcz Alaine pszichológust, akivel 53 évig voltak házasok. Polcz Alaine maga is írt, ismertséget az Asszony a fronton című dokumentumregényével szerzett.

meszolypolcz-172825.jpg

Polcz Alaine és Mészöly Miklós (Fotó/Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis)

Mészöly Miklós 2001-ben hunyt el, közös budapesti lakásuk berendezési tárgyait és könyvtáruk nagy részét Polcz Alaine Szekszárdnak adományozta.

2004-ben az író születésének napján Mészöly Miklós Emléknapnak nyilvánították.

Ezen a napon adják át a Mészöly Miklós-díjat és Szekszárd által alapított Mészöly Miklós-emlékplakettet.

Mészöly Miklós egy kései írásában úgy összegezte az életét:

„Az én utam, úgy látszik, az volt, hogy hosszabb ideig ne tudjak ebből a tálból olyan levest merni, amely nekem is ízlik.”

Fejléckép: Mészöly Miklós (fotó: Hunyady József / Fortepan)

A legszebb írópár hétköznapjai

Kapcsolódó

A legszebb írópár hétköznapjai

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni mellett a XX. századi magyar irodalom legendás, de eddig kevésbé szem előtt lévő szerelmespárja Mészöly Miklós és Polcz Alaine. Nekik megadatott, ami a költőnek és feleségének nem: együtt leélni egy életet. Ötvenkét évnyi házasságuk levelezését gyűjtötte össze a Jelenkor kiadó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.