Könyv

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

2020.11.29. 09:55
Ajánlom
Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.

November 17-én A Promised Land (Egy ígéret földje) címmel jelent meg Barack Obama memoárja, aki 2009 és 2017 között az USA első színes bőrű elnöke volt. A könyv megjelenésének napján 887 ezer példány fogyott belőle, az első hét végére ez a szám 1,7 millió fölé szökött, ezzel a Penguin Random House kiadó történetének legjobb eladási számát produkálta – írja a Deadline. Obama ezzel messze megelőzte két elődjét: George W. Bush Decision Points című könyvéből 775 ezer, Bill Clinton My Life című könyvéből pedig 1 millió fogyott megjelenésük első hetében.

1968037-143243.jpg

Barack Obama: Egy ígéret földje (Fotó/Forrás: HVG)

A könyv sikeréhez hozzájárulhat, hogy a legkevésbé sem higgadt, gyakran gyerekesen, makacsul viselkedő Donald Trump most végetérő négyéves ciklusa nem elhanyagolható nosztalgiát ébresztett az Obama-adminisztráció iránt. Ahogy a Guardian kritikusa írja: „A könyv, amely kampányának és első ciklusának világos, ügyesen megírt értékelése, a most zajló politikai komédia kellős közepén, egy dölyfös elnök és országos válság idején jelenik meg.

Abban a hónapban, amikor Trump nem ismeri el a választási eredményt és a koronavírus eszkalálódik, részletesen olvashatunk arról, hogy nem is olyan régen az amerikai elnök még megkérdezte az Ovális Irodában ülőket a szakmai véleményükről ahelyett, hogy csak a sajátját hangoztatta volna – és intézkedéseit a Twitteren jelentette volna be csupa nagybetűvel.”

A hétszáz oldalas könyvben természetesen szó esik feleségével, Michelle-lel való kapcsolatáról (akinek könyve szintén nagy siker volt egyébként), valamint olyan témákról, mint az iráni konfliktus, a béke Nobel-díj és az egészségbiztosítás, ami az Obama-adminisztráció nagy eredménye volt. Sok kritikus azonban már most kifogásolta, hogy a könyv túl hosszú és gyakran egyoldalú. Az egykori elnök megítélése egyébként is vegyes: miközben emberi kiállását, határozott, de barátságos hangját sokan visszakívánják, a szemére vetik, hogy Afganisztánban és keveset tett a fegyveres konfliktusok visszaszorításáért, külpolitikai beavatkozásai Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában a populisták felemelkedéséhez, Szíriában pedig véres polgárháborúhoz vezetett.

Obama memoárja magyarul decemberben jelenik meg a HVG kiadásában.

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

Kapcsolódó

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

A korábbi First Lady memoárja iránt a tengeren innen és túl már elővételben óriási volt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy állandó szerzőnk is ezt a könyvet választotta. Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.
Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.