Könyv

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

2020.11.29. 09:55
Ajánlom
Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.

November 17-én A Promised Land (Egy ígéret földje) címmel jelent meg Barack Obama memoárja, aki 2009 és 2017 között az USA első színes bőrű elnöke volt. A könyv megjelenésének napján 887 ezer példány fogyott belőle, az első hét végére ez a szám 1,7 millió fölé szökött, ezzel a Penguin Random House kiadó történetének legjobb eladási számát produkálta – írja a Deadline. Obama ezzel messze megelőzte két elődjét: George W. Bush Decision Points című könyvéből 775 ezer, Bill Clinton My Life című könyvéből pedig 1 millió fogyott megjelenésük első hetében.

1968037-143243.jpg

Barack Obama: Egy ígéret földje (Fotó/Forrás: HVG)

A könyv sikeréhez hozzájárulhat, hogy a legkevésbé sem higgadt, gyakran gyerekesen, makacsul viselkedő Donald Trump most végetérő négyéves ciklusa nem elhanyagolható nosztalgiát ébresztett az Obama-adminisztráció iránt. Ahogy a Guardian kritikusa írja: „A könyv, amely kampányának és első ciklusának világos, ügyesen megírt értékelése, a most zajló politikai komédia kellős közepén, egy dölyfös elnök és országos válság idején jelenik meg.

Abban a hónapban, amikor Trump nem ismeri el a választási eredményt és a koronavírus eszkalálódik, részletesen olvashatunk arról, hogy nem is olyan régen az amerikai elnök még megkérdezte az Ovális Irodában ülőket a szakmai véleményükről ahelyett, hogy csak a sajátját hangoztatta volna – és intézkedéseit a Twitteren jelentette volna be csupa nagybetűvel.”

A hétszáz oldalas könyvben természetesen szó esik feleségével, Michelle-lel való kapcsolatáról (akinek könyve szintén nagy siker volt egyébként), valamint olyan témákról, mint az iráni konfliktus, a béke Nobel-díj és az egészségbiztosítás, ami az Obama-adminisztráció nagy eredménye volt. Sok kritikus azonban már most kifogásolta, hogy a könyv túl hosszú és gyakran egyoldalú. Az egykori elnök megítélése egyébként is vegyes: miközben emberi kiállását, határozott, de barátságos hangját sokan visszakívánják, a szemére vetik, hogy Afganisztánban és keveset tett a fegyveres konfliktusok visszaszorításáért, külpolitikai beavatkozásai Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában a populisták felemelkedéséhez, Szíriában pedig véres polgárháborúhoz vezetett.

Obama memoárja magyarul decemberben jelenik meg a HVG kiadásában.

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

Kapcsolódó

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

A korábbi First Lady memoárja iránt a tengeren innen és túl már elővételben óriási volt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy állandó szerzőnk is ezt a könyvet választotta. Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Vizuál

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.
Vizuál

50 éves a legendás Kecskemétfilm

Magyar Népmese sorozatuk immár hivatalosan is hungarikum, a világhálón 170 országból 134 millióan nézték meg. Itt készült a Vízipók-csodapók, melyet 46 ország vásárolt meg, és melyből generációk tanulhatták meg, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos.
Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
Könyv hír

Nyáron is nyitva tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.