Könyv

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

2020.11.29. 09:55
Ajánlom
Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.

November 17-én A Promised Land (Egy ígéret földje) címmel jelent meg Barack Obama memoárja, aki 2009 és 2017 között az USA első színes bőrű elnöke volt. A könyv megjelenésének napján 887 ezer példány fogyott belőle, az első hét végére ez a szám 1,7 millió fölé szökött, ezzel a Penguin Random House kiadó történetének legjobb eladási számát produkálta – írja a Deadline. Obama ezzel messze megelőzte két elődjét: George W. Bush Decision Points című könyvéből 775 ezer, Bill Clinton My Life című könyvéből pedig 1 millió fogyott megjelenésük első hetében.

1968037-143243.jpg

Barack Obama: Egy ígéret földje (Fotó/Forrás: HVG)

A könyv sikeréhez hozzájárulhat, hogy a legkevésbé sem higgadt, gyakran gyerekesen, makacsul viselkedő Donald Trump most végetérő négyéves ciklusa nem elhanyagolható nosztalgiát ébresztett az Obama-adminisztráció iránt. Ahogy a Guardian kritikusa írja: „A könyv, amely kampányának és első ciklusának világos, ügyesen megírt értékelése, a most zajló politikai komédia kellős közepén, egy dölyfös elnök és országos válság idején jelenik meg.

Abban a hónapban, amikor Trump nem ismeri el a választási eredményt és a koronavírus eszkalálódik, részletesen olvashatunk arról, hogy nem is olyan régen az amerikai elnök még megkérdezte az Ovális Irodában ülőket a szakmai véleményükről ahelyett, hogy csak a sajátját hangoztatta volna – és intézkedéseit a Twitteren jelentette volna be csupa nagybetűvel.”

A hétszáz oldalas könyvben természetesen szó esik feleségével, Michelle-lel való kapcsolatáról (akinek könyve szintén nagy siker volt egyébként), valamint olyan témákról, mint az iráni konfliktus, a béke Nobel-díj és az egészségbiztosítás, ami az Obama-adminisztráció nagy eredménye volt. Sok kritikus azonban már most kifogásolta, hogy a könyv túl hosszú és gyakran egyoldalú. Az egykori elnök megítélése egyébként is vegyes: miközben emberi kiállását, határozott, de barátságos hangját sokan visszakívánják, a szemére vetik, hogy Afganisztánban és keveset tett a fegyveres konfliktusok visszaszorításáért, külpolitikai beavatkozásai Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában a populisták felemelkedéséhez, Szíriában pedig véres polgárháborúhoz vezetett.

Obama memoárja magyarul decemberben jelenik meg a HVG kiadásában.

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

Kapcsolódó

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

A korábbi First Lady memoárja iránt a tengeren innen és túl már elővételben óriási volt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy állandó szerzőnk is ezt a könyvet választotta. Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

75. születésnapjára jelent meg Bereményi Géza új novelláskötete

Az íróval életművéről és pályájáról beszélgetnek január 25-én 18.00 órától a Líra Könyv Facebook-oldalán.
Könyv hír

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Könyv magazin

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.