Könyv

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

2020.11.29. 09:55
Ajánlom
Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.

November 17-én A Promised Land (Egy ígéret földje) címmel jelent meg Barack Obama memoárja, aki 2009 és 2017 között az USA első színes bőrű elnöke volt. A könyv megjelenésének napján 887 ezer példány fogyott belőle, az első hét végére ez a szám 1,7 millió fölé szökött, ezzel a Penguin Random House kiadó történetének legjobb eladási számát produkálta – írja a Deadline. Obama ezzel messze megelőzte két elődjét: George W. Bush Decision Points című könyvéből 775 ezer, Bill Clinton My Life című könyvéből pedig 1 millió fogyott megjelenésük első hetében.

1968037-143243.jpg

Barack Obama: Egy ígéret földje (Fotó/Forrás: HVG)

A könyv sikeréhez hozzájárulhat, hogy a legkevésbé sem higgadt, gyakran gyerekesen, makacsul viselkedő Donald Trump most végetérő négyéves ciklusa nem elhanyagolható nosztalgiát ébresztett az Obama-adminisztráció iránt. Ahogy a Guardian kritikusa írja: „A könyv, amely kampányának és első ciklusának világos, ügyesen megírt értékelése, a most zajló politikai komédia kellős közepén, egy dölyfös elnök és országos válság idején jelenik meg.

Abban a hónapban, amikor Trump nem ismeri el a választási eredményt és a koronavírus eszkalálódik, részletesen olvashatunk arról, hogy nem is olyan régen az amerikai elnök még megkérdezte az Ovális Irodában ülőket a szakmai véleményükről ahelyett, hogy csak a sajátját hangoztatta volna – és intézkedéseit a Twitteren jelentette volna be csupa nagybetűvel.”

A hétszáz oldalas könyvben természetesen szó esik feleségével, Michelle-lel való kapcsolatáról (akinek könyve szintén nagy siker volt egyébként), valamint olyan témákról, mint az iráni konfliktus, a béke Nobel-díj és az egészségbiztosítás, ami az Obama-adminisztráció nagy eredménye volt. Sok kritikus azonban már most kifogásolta, hogy a könyv túl hosszú és gyakran egyoldalú. Az egykori elnök megítélése egyébként is vegyes: miközben emberi kiállását, határozott, de barátságos hangját sokan visszakívánják, a szemére vetik, hogy Afganisztánban és keveset tett a fegyveres konfliktusok visszaszorításáért, külpolitikai beavatkozásai Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában a populisták felemelkedéséhez, Szíriában pedig véres polgárháborúhoz vezetett.

Obama memoárja magyarul decemberben jelenik meg a HVG kiadásában.

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

Kapcsolódó

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

A korábbi First Lady memoárja iránt a tengeren innen és túl már elővételben óriási volt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy állandó szerzőnk is ezt a könyvet választotta. Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.