Könyv

Eleinte nem szerette a Száz év magányt, mára mintegy 400 példánya van belőle

2022.10.28. 13:40
Ajánlom
Vélhetően rekordot állított fel Jorge Iván Salazar, az a kolumbiai férfi, aki tizenhat éve gyűjti Gabriel García Marquez leghíresebb regényének kiadásait. A Guinness Rekordok Könyvébe azonban mégsem kerülhetett be.

„Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe” – ki ne ismerné fel rögtön Gabriel García Márquez 1967-es mesterművének, a Száz év magánynak első mondatát? A Nobel-díjas szerző mágikus realista regénye világszerte sokak számára meghatározó olvasmány, azonban van egy ember, aki feltehetően túltesz mindannyiunk rajongásán.

Egy kolumbiai férfi,

Jorge Iván Salazar ugyanis tizenhat éve megállás nélkül gyűjti a regény valamennyi kiadását, eddig összesen 379 példánya van.

A tamil, az örmény és az azeri mellett még további negyvenöt nyelven olvashatja el, hiszen valamennyi könyv ott sorakozik a könyvespolcán, szép rendben. Salazar végzettségét tekintve ugyanis mérnök, ennek megfelelően precíz módon katalógust vezet, ami tartalmazza a kötetek legfontosabb adatait és a könyvborító fényképét.

 

A gyűjtemény részét képezi a regény első, 1967-es kiadása is, amely Salazar kedvence, Mexikóban szerezte egy könyvesboltban. Ebből mindössze nyolcezer példány jelent meg. A férfinak még az a „kalózkiadás” is szerepel a polcán, amelyet állítólag Márquez Kínában dedikált, még a hivatalos fordítás forgalmazása előtt. A könyvbe ironikusan ezt írta: „a világ legnagyobb kalózának.”

Salazar gyűjteményének egy másik gyöngyszeme az az orosz nyelvű kiadás, amelyből

a szovjet hatóságok az ortodox egyház kérésére kicenzúrázták az erotikus tartalmú bekezdéseket.

A férfi elmondása szerint, amikor diákként el kellett olvasnia a regényt, egyáltalán nem élvezte. „Sok évvel később fedeztem fel a Száz év magányt, elkezdtem olvasni, és imádtam. Amint a végére értem, rögtön újrakezdtem” – nyilatkozta az AFP-nek.

Salazar öröme azonban nem lehet felhőtlen, a férfi ugyanis azt állítja, hogy ő rendelkezik a legnagyobb Száz év magány-gyűjteménnyel az egész világon, és ezt a Guinness Rekordok Könyvében is szerette volna rögzíteni, de elutasították azzal, hogy egyszerűen nincs mivel összehasonlítani ezt az adatot.

Fejléckép: Gabriel García Márquez (Fotó/Forrás: Philippe Le Tellier/Getty Images Hungary)

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Kapcsolódó

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Így azok, akik amúgy lusták olvasni, végre megtudhatják, melyik régi délutánon nosztalgiázott Aureliano Buendía ezredes a kivégzőosztag előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.