Könyv

Elhunyt András Sándor költő, irodalomtörténész

2024.06.05. 11:10
Ajánlom
Életének 91. évében június 5-én hajnalban elhunyt András Sándor József Attila-díjas költő, lapszerkesztő, irodalomtörténész, irodalomkritikus, egyetemi tanár – tudatta a Magyar Írószövetség. Temetéséről később intézkednek.

András Sándor Budapesten született 1934. március 28-án, Sándor András néven. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1956-ban szerzett magyar irodalom szakos diplomát. A forradalom után nyugatra emigrált, és tanulmányait az Oxfordi Egyetemen folytatta. Oxfordban 1961-ben irodalomból diplomázott, majd 1963-1964 között DAAD-ösztöndíjas volt a Müncheni Egyetemen. Később az Egyesül Államokba költözött, ahol az Dél-kaliforniai Egyetemen (University of Southern California) folytatta tanulmányait. A doktori címet 1967-ben szerezte meg német irodalomból.

Magyar nyelv és irodalom tanár volt 1965-1969 között Berkeley-ben, majd 1996-ig a washingtoni Howard Egyetemen volt professzor.

Az emigráció egyik jelentős folyóiratának, az Arkánumnak volt szerkesztője 1981-1996 között, illetve aktív tagja volt a párizsi Magyar Műhely munkaközösségének is. Irodalomelméleti és művészettörténeti munkákat ír.

Esszéit és tanulmányait angolul és németül, verseit és szépprózáját jellemzően magyarul írta.

Művei között van a Rohanó oázis (versek, 1970), Mondolatok (versek, 1981), A teremtés előtti ember (versek, 1993), Heidegger és a szent (1994), Ikervilág (esszé, 1996), Játék vagy kaland (esszék, 1998), Emberpassió (válogatott és új versek, 1956-1988), Franciska könyve (2000), Szerelem (2000), "Nem adnám semmiért ezt a zimankós szabadságot" (2003), Lutheránus Zen (2004), Gyilkosság Alaszkában (2006), Szent Kujon megkísértése (2007), Mi vagyunk most a vandálok is (2012), Malevics és a művészet (2016).

A Magyar Írószövetség és a Szépírók Társaságának is tagja volt. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, köztük van a József Attila-díj (1999), az Ady Endre-díj (2000), a Szépírók Társaságának díja (2006), a Füst Milán-jutalom (2007), a Nagy Imre Érdemrend (2010), a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat (2019) és a Cs. Szabó László-díj (2021).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Fejléckép: András Sándor (fotó/forrás: Magyar Írószövetség)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.