Könyv

Elhunyt Bart István műfordító

2019.06.28. 12:45
Ajánlom
Három nappal 75. születésnapja előtt a héten elhunyt Bart István, A nagy Gatsby, az Amerikai psycho és a Nem vénnek való vidék fordítója.

Több hónapos kórházi ápolás után, tegnap délelőtt, 75 éves korában elhunyt Bart István író, műfordító, könyvkiadó.

1944. július 1-én született Budapesten, felsőfokú tanulmányait az ELTE magyar-angol szakán végezte. Dolgozott nyelvtanárként is, a hetvenes években lett szabadfoglalkozású. 1973-tól az Európa Könyvkiadó szerkesztője, ’76-tól a Valóság szerkesztője, ’84-től 2003-ig a Corvina igazgatója volt. A nyolcvanas években Magyar PEN Club főtitkára, illetve 1991-től 2008-ig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete elnöke volt.

Az ő kezdeményezésére jött létre a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (MASZRE), amely az elnöksége alatt több mint kétmilliárd forinttal támogatta a magyar szerzőket és könyvkiadókat.

Több mint százhúsz tételből áll műfordítói listája, olyan regények magyar fordításait köszönhetjük neki, mint F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby, Bret Easton Ellis Amerikai psycho, Walter Scott Ivanhoe, Arthur Koestler Sötétség délben, Cormac McCarthy Nem vénnek való vidék, Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava, Truman Capote Álom luxuskivitelben illetve Jonathan Franzen Javítások című könyveit. Nevéhez fűződik az Amerikai Magyar kulturális szótár és más műfordítói kézikönyvek.

A nemrég zárult Ünnepi Könyvhéten jelent meg nagy sikerű regényének bővített kiadása, az Elemér utca három, s tavaly ugyancsak a Könyvhéten látott napvilágot a tucatnyi nyelvre lefordított, magyarul is számos kiadást megélt, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című kötete.

A gusztusom mindig inkább a romantika felé vonzott, tulajdonképpen azóta is

nyilatkozta 2011-ben. „Ha nem is a romantika, de mindenképp a stílromantika felé. Ebben a tárgyban a legutóbbi, nagyon örömteli emlékem Cormac McCarthynak a Véres délkörök című regénye, ami egyetlen hatalmas romantikus teljesítmény. Nagyon ravaszul megcsinált, nagyon megtekert, de alapvetően romantikus regény, nagyon romantikusan megírva. Hihetetlenül gazdag szókinccsel és nagyon megpödört szintakszissal. De az a jó, mert azon van mit csinálni.”

Bart Istvánt családja, felesége, két fia és négy unokája gyászolja, a MASZRE saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal közösen később intézkednek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Tóth Csaba a karanténban – Beszélgetőtársa Nyáry Krisztián

Április 9-én 16 órakor Tóth Csaba politológus, szociológus, a társadalomtudományok és a fantasztikus világok közötti metszetek keresésének hazai úttörője lesz Nyáry Krisztián vendége a Líra Könyv beszélgetéssorozatában.
Könyv ajánló

Darvasi László a karanténban – Nyáry Krisztián beszélgetéssorozata

Április 8-án 16 órakor Darvasi László költő, író lesz Nyáry Krisztián vendége a Líra Könyv oldalán követhető online videósorozatban.
Könyv interjú

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Könyv ajánló

A protokoll nagyasszonyával beszélget Nyáry Krisztián

Április 7-én 16 órakor Görög Ibolya magyar protokollszakértő, író, előadó lesz Nyáry Krisztián vendége a Líra Könyv oldalán követhető online videósorozatban.
Könyv röhrig géza

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.