Könyv

Elhunyt Bart István műfordító

2019.06.28. 12:45
Ajánlom
Három nappal 75. születésnapja előtt a héten elhunyt Bart István, A nagy Gatsby, az Amerikai psycho és a Nem vénnek való vidék fordítója.

Több hónapos kórházi ápolás után, tegnap délelőtt, 75 éves korában elhunyt Bart István író, műfordító, könyvkiadó.

1944. július 1-én született Budapesten, felsőfokú tanulmányait az ELTE magyar-angol szakán végezte. Dolgozott nyelvtanárként is, a hetvenes években lett szabadfoglalkozású. 1973-tól az Európa Könyvkiadó szerkesztője, ’76-tól a Valóság szerkesztője, ’84-től 2003-ig a Corvina igazgatója volt. A nyolcvanas években Magyar PEN Club főtitkára, illetve 1991-től 2008-ig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete elnöke volt.

Az ő kezdeményezésére jött létre a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (MASZRE), amely az elnöksége alatt több mint kétmilliárd forinttal támogatta a magyar szerzőket és könyvkiadókat.

Több mint százhúsz tételből áll műfordítói listája, olyan regények magyar fordításait köszönhetjük neki, mint F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby, Bret Easton Ellis Amerikai psycho, Walter Scott Ivanhoe, Arthur Koestler Sötétség délben, Cormac McCarthy Nem vénnek való vidék, Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava, Truman Capote Álom luxuskivitelben illetve Jonathan Franzen Javítások című könyveit. Nevéhez fűződik az Amerikai Magyar kulturális szótár és más műfordítói kézikönyvek.

A nemrég zárult Ünnepi Könyvhéten jelent meg nagy sikerű regényének bővített kiadása, az Elemér utca három, s tavaly ugyancsak a Könyvhéten látott napvilágot a tucatnyi nyelvre lefordított, magyarul is számos kiadást megélt, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című kötete.

A gusztusom mindig inkább a romantika felé vonzott, tulajdonképpen azóta is

nyilatkozta 2011-ben. „Ha nem is a romantika, de mindenképp a stílromantika felé. Ebben a tárgyban a legutóbbi, nagyon örömteli emlékem Cormac McCarthynak a Véres délkörök című regénye, ami egyetlen hatalmas romantikus teljesítmény. Nagyon ravaszul megcsinált, nagyon megtekert, de alapvetően romantikus regény, nagyon romantikusan megírva. Hihetetlenül gazdag szókinccsel és nagyon megpödört szintakszissal. De az a jó, mert azon van mit csinálni.”

Bart Istvánt családja, felesége, két fia és négy unokája gyászolja, a MASZRE saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal közösen később intézkednek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfelmetsző garázdálkodik egy angol kisvárosban

A helyi könyvtárban és egy adományboltban is könyvek tucatjait szaggatta meg a titokzatos elkövető, majd visszahelyezte őket polcra.
Könyv Film

Magyarországra jön a Szólíts a neveden szerzője

André Aciman a regény folytatásával együtt érkezik hazánkba ősszel.
Könyv ajánló

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv interjú

„Az írók csak a könyvekben mondanak igazat” – interjú Háy Jánossal

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb figuráit veszi számba. A Kik vagytok ti? nem tankönyv, de Háy reméli, tanárok, diákok és mindenki más is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Emellett az irodalomoktatásról és az írói szerepekről is kérdeztük.
Könyv Budapest ikonikus könyvesboltjai

Tűzeset, rablás és különleges vásárlói kérések az ország egykori első önkiszolgáló könyvesboltjában

Egykor az ország legnagyobb könyvesboltja volt, de ma is őrzi évtizedekkel ezelőtti hangulatát - és polcait. A Fókusz Könyváruház boltvezetője mesélt nekünk az üzlet történetéről és arról is, miért izgalmas itt dolgozni.