Könyv

Elhunyt Bart István műfordító

2019.06.28. 12:45
Ajánlom
Három nappal 75. születésnapja előtt a héten elhunyt Bart István, A nagy Gatsby, az Amerikai psycho és a Nem vénnek való vidék fordítója.

Több hónapos kórházi ápolás után, tegnap délelőtt, 75 éves korában elhunyt Bart István író, műfordító, könyvkiadó.

1944. július 1-én született Budapesten, felsőfokú tanulmányait az ELTE magyar-angol szakán végezte. Dolgozott nyelvtanárként is, a hetvenes években lett szabadfoglalkozású. 1973-tól az Európa Könyvkiadó szerkesztője, ’76-tól a Valóság szerkesztője, ’84-től 2003-ig a Corvina igazgatója volt. A nyolcvanas években Magyar PEN Club főtitkára, illetve 1991-től 2008-ig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete elnöke volt.

Az ő kezdeményezésére jött létre a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (MASZRE), amely az elnöksége alatt több mint kétmilliárd forinttal támogatta a magyar szerzőket és könyvkiadókat.

Több mint százhúsz tételből áll műfordítói listája, olyan regények magyar fordításait köszönhetjük neki, mint F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby, Bret Easton Ellis Amerikai psycho, Walter Scott Ivanhoe, Arthur Koestler Sötétség délben, Cormac McCarthy Nem vénnek való vidék, Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava, Truman Capote Álom luxuskivitelben illetve Jonathan Franzen Javítások című könyveit. Nevéhez fűződik az Amerikai Magyar kulturális szótár és más műfordítói kézikönyvek.

A nemrég zárult Ünnepi Könyvhéten jelent meg nagy sikerű regényének bővített kiadása, az Elemér utca három, s tavaly ugyancsak a Könyvhéten látott napvilágot a tucatnyi nyelvre lefordított, magyarul is számos kiadást megélt, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című kötete.

A gusztusom mindig inkább a romantika felé vonzott, tulajdonképpen azóta is

nyilatkozta 2011-ben. „Ha nem is a romantika, de mindenképp a stílromantika felé. Ebben a tárgyban a legutóbbi, nagyon örömteli emlékem Cormac McCarthynak a Véres délkörök című regénye, ami egyetlen hatalmas romantikus teljesítmény. Nagyon ravaszul megcsinált, nagyon megtekert, de alapvetően romantikus regény, nagyon romantikusan megírva. Hihetetlenül gazdag szókinccsel és nagyon megpödört szintakszissal. De az a jó, mert azon van mit csinálni.”

Bart Istvánt családja, felesége, két fia és négy unokája gyászolja, a MASZRE saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal közösen később intézkednek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

"12 perces" rövidített könyveket kínálnak azoknak, akiknek nincs idejük olvasni

A mikrokönyvnek (mármint kicsi, nem mikrohullámú) nevezett formátumot elsősorban telefonos vagy e-bookos olvasásra szánják. A cél nem az olvasásélmény háttérbe szorítása, hanem a könyvek tartalmának ismerete.
Könyv oszk

Miniatűr rekorderek: Ötezer kötet, amely dióhéjban is elfér

Miért készültek minikönyvek? Ki és miért akart tenyérnyi vagy ujjhegynyi könyvecskéket kiadni? Ki olvasta ezeket? A hónap műtárgya sorozat első alkalmával egy igazi „könyves Liliputba” utazunk és megmutatjuk az ország legkisebb rekordereit.
Könyv hír

Rangos német irodalmi díjat kap Földényi F. László

A melankólia dicsérete című kötetéért veheti majd át a Lipcsei Könyvdíjat jövő márciusban.
Könyv hír

Harag Anita az egyik legfontosabb hazai irodalmi ösztöndíj győztese

Harag Anita lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az író a Évszakhoz képest hűvösebb című kötetéért részesült az elismerésben.
Könyv galéria

Régi idők karácsonyai az Országos Széchényi Könyvtárban

Múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, régi ajándékokkal, játékokkal, korra jellemző érdekességekkel idézi fel az OSZK tárlata az ünnepek hangulatát.