Könyv

Elhunyt Bitó László író, kutató

2021.11.15. 15:45
Ajánlom
Életének 87. évében elhunyt Bitó László író, orvoskutató, a magyar kultúra mecénása – adta hírül a hvg.hu nyomán a Litera. Íróként is jelentős életművet hagyott maga után a glaukóma kezelésében áttörést jelentő gyógyszer kifejlesztéséért elismert világhírű kutató. 

Bitó László 1934 szeptemberében született Budapesten. Fiatalon orvosnak készült, nem írónak, az álmait azonban az ötvenes években keresztülhúzta, hogy a kitelepítés után munkaszolgálatosként kellett dolgoznia a komlói szénbányában. Az 1956-os forradalomban fogságba esett, a szökése után pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Bard College-ban kezdte el orvoskutatói karrierjének az építését. Később a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait. A 90-es évekig az Egyesült Államokban élt, majd hazatelepült szülővárosába, Budapestre, ahol haláláig élt és alkotott - olvasható a Litera.hu oldalán. 

„A Bardon olyan oktatást kaptam, amely nélkül a tizedét sem tudtam volna elérni mindannak, amit elértem. Mivel tíz-tizenketten voltunk egy osztályban, nem lehetett a hátsó sorban lapulni, részt kellett venni a beszélgetésben. Ez megalapozta a kritikus gondolkodást” – mondta el néhány éve a Népszavának adott interjúban. 

Bitó László 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést. Hazaköltözése után több regényt írt, publicisztikái, esszéi rendszeresen jelentek meg a hazai sajtóban. Első két kötete 1956-os élményeit dolgozza fel. Jelentős sikert az Ábrahám és Izsák című bibliai regényével ért el, amelyet több nyelvre lefordítottak, illetve Budapesten színpadra állítottak. Az Izsák tanítása és a Názáreti Izsák e művének továbbgondolása.

2009-ben Györe Gabriellának adott interjúja így zárul a Literán:

„János evangéliuma szerint Jézus a búcsúbeszédében, a halála előtt azt mondta, hogy nincsen nagyobb szeretet annál, mint aki életét adja a barátaiért. Érthetjük ezalatt azt, aki berohan az égő házba, hogy kimentse a barátját – de Jézus általában nem arról beszélt, ami csak nagyon keveseknek adatik meg, hanem arról, ami mindenki előtt áll.

A halál vállalásával mindannyian életünket adhatjuk a barátainkért, mert átadhatjuk az utánunk következőknek a helyünk a Nap alatt, ami a legnagyobb kincsünk. Ha ezt örömmel, szeretettel tesszük meg, akkor a halál szeretetélménnyé válhat.

Az eutelia a jó véget jelenti, aminek a lényege, hogy ilyen pozitív szeretetélménnyé változtassuk a halált, s megszabadulva az életutunk végén türelmesen ránk váró halál félelmétől, egész életünket boldogabban élhessük le.”

Fejléckép: Bitó László / fotó: Valuska Gábor, Litera

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.