Könyv

Elhunyt Böszörményi Gyula

2022.07.01. 09:30
Ajánlom
A József Attila-díjas sci-fi- és fantasyírót, a Gergő-, valamint az Ambrózy báró esetei-sorozat szerzőjét 57 éves korában, június 29-én érte a halál.

Böszörményi Gyula 1964. július 23-án született, országos ismeretséget 2002-ben megjelent regényével, a Gergő és az álomfogókkal szerzett. A sorozattá bővített történet második része 2003-ban az év sikerkönyve lett Magyarországon, de a Gergő az Év Gyermekkönyve és a Körtemuzsika-díjat is bezsebelte.

Az író kétéves kora óta küzdött izomsorvadással járó betegségével, melynek következtében mozgássérült lett. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy írjon, első történetei tizenéves korából származnak.

A ’80-as évektől rendszeresen jelentek meg cikkei, glosszái és novellái az Élet és Irodalom, az Emberhalász, a Debreceni Napló, a Magyar Ifjúság, az Ifjúsági Magazin és más folyóiratokban.

1986-ban megalapította a Mozgássérült Eszperantisták Levelező Körét, melynek két évig volt vezetője. Ezután az erdőkertesi Sci-fi és Fantasy Klub vezetője lett.

Már 1990-ben portréfilmet forgatott vele a Magyar Televízió Gábor Péter rendezésében, az alkotás még a németországi művészmozikba is eljutott.

Színjátszócsoportot is vezetett, az 1992-ben alapított Szerteleneket.

Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek írni, a Gergő és az álomfogók történetét a Sziget Fesztiválon szerzett élményei ihlették.

A sorozat köré feleségével, Cséplő Noémivel Álomfogó Varázslat „táv-bűbájosképző” levelező iskolát alapított, melynek célja az általános műveltség, a hagyományőrzés és az olvasásra-nevelés elősegítése volt.

Egyéb történetei is népszerűek voltak, a Lúzer Rádió, Budapest!-ből például rádiójáték is készült.

2004-ben jelent meg legújabb sorozatának első kötete, a Leányrablás Budapesten, amely a századforduló Magyarországán játszódik, helyszíneit és mellékszereplőit pedig korabeli dokumentumok és lakcímjegyzékek felhasználásával alkotta meg a szerző.

Böszörményi Gyulát munkásságáért 2007-ben József Attila-díjjal, valamint a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíjával tüntették ki.

Az író egészségi állapota az elmúlt két évben megromlott, ezért ritkán mozdult ki otthonról. Orvosa tanácsa ellenére mégis elvállalta a 2022-es Ünnepi Könyvhéten való részvételt, azonban a július 12-i dedikálás az autó meghibásodása miatt meghiúsult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.