Könyv

Elhunyt Böszörményi Gyula

2022.07.01. 09:30
Ajánlom
A József Attila-díjas sci-fi- és fantasyírót, a Gergő-, valamint az Ambrózy báró esetei-sorozat szerzőjét 57 éves korában, június 29-én érte a halál.

Böszörményi Gyula 1964. július 23-án született, országos ismeretséget 2002-ben megjelent regényével, a Gergő és az álomfogókkal szerzett. A sorozattá bővített történet második része 2003-ban az év sikerkönyve lett Magyarországon, de a Gergő az Év Gyermekkönyve és a Körtemuzsika-díjat is bezsebelte.

Az író kétéves kora óta küzdött izomsorvadással járó betegségével, melynek következtében mozgássérült lett. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy írjon, első történetei tizenéves korából származnak.

A ’80-as évektől rendszeresen jelentek meg cikkei, glosszái és novellái az Élet és Irodalom, az Emberhalász, a Debreceni Napló, a Magyar Ifjúság, az Ifjúsági Magazin és más folyóiratokban.

1986-ban megalapította a Mozgássérült Eszperantisták Levelező Körét, melynek két évig volt vezetője. Ezután az erdőkertesi Sci-fi és Fantasy Klub vezetője lett.

Már 1990-ben portréfilmet forgatott vele a Magyar Televízió Gábor Péter rendezésében, az alkotás még a németországi művészmozikba is eljutott.

Színjátszócsoportot is vezetett, az 1992-ben alapított Szerteleneket.

Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek írni, a Gergő és az álomfogók történetét a Sziget Fesztiválon szerzett élményei ihlették.

A sorozat köré feleségével, Cséplő Noémivel Álomfogó Varázslat „táv-bűbájosképző” levelező iskolát alapított, melynek célja az általános műveltség, a hagyományőrzés és az olvasásra-nevelés elősegítése volt.

Egyéb történetei is népszerűek voltak, a Lúzer Rádió, Budapest!-ből például rádiójáték is készült.

2004-ben jelent meg legújabb sorozatának első kötete, a Leányrablás Budapesten, amely a századforduló Magyarországán játszódik, helyszíneit és mellékszereplőit pedig korabeli dokumentumok és lakcímjegyzékek felhasználásával alkotta meg a szerző.

Böszörményi Gyulát munkásságáért 2007-ben József Attila-díjjal, valamint a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíjával tüntették ki.

Az író egészségi állapota az elmúlt két évben megromlott, ezért ritkán mozdult ki otthonról. Orvosa tanácsa ellenére mégis elvállalta a 2022-es Ünnepi Könyvhéten való részvételt, azonban a július 12-i dedikálás az autó meghibásodása miatt meghiúsult.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Zenés színház

„Magamból építkezve bújok az adott karakter bőrébe” – interjú Laki Péterrel

Laki Péter mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A Budapesti Operettszínház évadát záró két jubileumi gála mellett a tízéves évfordulóját ünneplő Budavári Palotakoncerten is láthatta őt a közönség, ráadásul a következő évadban egy új szerepkörben is bemutatkozik. Az elmúlt időszakról, műfaji határátlépésekről, valamint az új szakmai kihívásokról beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina könyvét ismerte el a PEN

Fordítói támogatásra méltónak találta Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötetét a nagy-britanniai PEN Translates, amely a szigetország könyvpiacának sokszínűsítését tűzte ki céljául. A Peter Sherwood által fordított kötet decemberben jelenik meg.
Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.
Könyv hír

Fiatal versíróknak indított pályázatot a MANK

Tóth Krisztinától, Kemény Istvántól, Géczi Jánostól vagy épp Győrffy Ákostól is tanulhatnak a MANK versíró pályázatának győztesei. A fiatal, kötet nélküli szerzők kéziratait augusztus 19-ig várják, a tíz nyertes írásból antológia is készül. 
Könyv gyász

Elhunyt Konrád Áron

36 éves korában elhunyt Konrád Áron, aki gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított. Konrád Áron három évvel édesapja, Konrád György halála után távozott.