Könyv

Elhunyt García Márquez özvegye, aki nélkül nem készült volna el a Száz év magány

2020.08.16. 12:20
Ajánlom
Amikor már arra sem volt pénzük, hogy feladják a Száz év magány kéziratát postán, Mercedes Barcha csak annyit mondott: „Az kéne még, hogy a regény is rossz legyen.”

87 éves korában, Mexikóvárosban elhunyt Mercedes Barcha Pardo, a kolumbiai író, Gabriel García Marquez özvegye. A halálhírt egy családtag is megerősítette, írja a BBC spanyol nyelvű kiadása.

Barcha 1932 novemberében születettt Magangué-ban, Kolumbia északi részén, egyiptomi felmenőkkel rendelkező családban. Hat testvér közül ő volt a legidősebb, apja gyógyszertárat vezetett.

1941-ben, egy karibi kisvárosban, Sucre-ban ismerkedett meg Gabriel García Marquezzel (akit Gabónak becéztek). A lány 9, a fiú 13 éves volt, a szüleik vakációzni vitték őket.

Miután Barcha befejezte az iskoláit, Márquezt újságíróként Európába küldték tudósítónak, ezért egészen 1958-ig vártak a házassággal, amiből két gyermek született, Rodrigo és Gonzalo. A pár 56 éven át együtt maradt, egészen Márquez 2014-es haláláig.

Mercedes Barcha a Gabo Foundation közleménye szerint feltétel nélkül szerette és segítette férjét, mindig vele volt, és együtt járták végig az irodalmi világ kalandjait. Barcha segítsége nélkül Márquez talán nem írta volna meg a Száz év magányt.

„Gaba” – ahogy sokan az asszonyt hívták – dolgozott és háztartást vezetett és cigarettát szerzett a férjének abban a 18 hónapban, amíg a könyv készült.

1966-ban, amikor postára akarták adni az ötszáz oldalas kéziratot a Buenos Aires-i kiadónak címezve, a mexikóvárosi postahivatalban kiderült, hogy csak a felét van pénzük elküldeni. Miután hazaértek, eladták a konyhai eszközeiket, hogy a kézirat másik felét is feladhassák.

GarciaMarquezandwife-120657.jpg

Gabriel García Márquez és felesége, Mercedes Barcha

Az író visszaemlékezése szerint a felesége ekkor, egyetlen mondatban fejezte ki másfél év felgyülemlő feszültségét: „Már csak az hiányzik, hogy a regény rossz legyen.” A Száz év magány 1967-ben jelent meg, és világsiker lett, több mint 30 millió példányban kelt el.

García Márquez több interjúban is kifejezte, mennyire hálás feleségének: „A Halak jegyében születettem, és a feleségem Marcedes. Ez a két legfontosabb, ami az életemben történt, mert ennek köszönhetően éltem túl az írást.” Az író biográfusa, Gerald Martin így fejezte ki kettejük kapcsolatát: „Barcha olyan volt, mint Dantének Beatrice, azzal a különbséggel, hogy Gabo feleségül vette az ő Beatricéjét, és ötven évet éltek együtt.” Azok szerint, akik személyesen ismerték Mercedes Barchát, kivételes karakter volt, rendkívül intelligens, erős, pragmatikus, kíváncsi, humoros és titokzatos.

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Kapcsolódó

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Így azok, akik amúgy lusták olvasni, végre megtudhatják, melyik régi délutánon nosztalgiázott Aureliano Buendía ezredes a kivégzőosztag előtt.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.