Könyv

Elhunyt García Márquez özvegye, aki nélkül nem készült volna el a Száz év magány

2020.08.16. 12:20
Ajánlom
Amikor már arra sem volt pénzük, hogy feladják a Száz év magány kéziratát postán, Mercedes Barcha csak annyit mondott: „Az kéne még, hogy a regény is rossz legyen.”

87 éves korában, Mexikóvárosban elhunyt Mercedes Barcha Pardo, a kolumbiai író, Gabriel García Marquez özvegye. A halálhírt egy családtag is megerősítette, írja a BBC spanyol nyelvű kiadása.

Barcha 1932 novemberében születettt Magangué-ban, Kolumbia északi részén, egyiptomi felmenőkkel rendelkező családban. Hat testvér közül ő volt a legidősebb, apja gyógyszertárat vezetett.

1941-ben, egy karibi kisvárosban, Sucre-ban ismerkedett meg Gabriel García Marquezzel (akit Gabónak becéztek). A lány 9, a fiú 13 éves volt, a szüleik vakációzni vitték őket.

Miután Barcha befejezte az iskoláit, Márquezt újságíróként Európába küldték tudósítónak, ezért egészen 1958-ig vártak a házassággal, amiből két gyermek született, Rodrigo és Gonzalo. A pár 56 éven át együtt maradt, egészen Márquez 2014-es haláláig.

Mercedes Barcha a Gabo Foundation közleménye szerint feltétel nélkül szerette és segítette férjét, mindig vele volt, és együtt járták végig az irodalmi világ kalandjait. Barcha segítsége nélkül Márquez talán nem írta volna meg a Száz év magányt.

„Gaba” – ahogy sokan az asszonyt hívták – dolgozott és háztartást vezetett és cigarettát szerzett a férjének abban a 18 hónapban, amíg a könyv készült.

1966-ban, amikor postára akarták adni az ötszáz oldalas kéziratot a Buenos Aires-i kiadónak címezve, a mexikóvárosi postahivatalban kiderült, hogy csak a felét van pénzük elküldeni. Miután hazaértek, eladták a konyhai eszközeiket, hogy a kézirat másik felét is feladhassák.

GarciaMarquezandwife-120657.jpg

Gabriel García Márquez és felesége, Mercedes Barcha

Az író visszaemlékezése szerint a felesége ekkor, egyetlen mondatban fejezte ki másfél év felgyülemlő feszültségét: „Már csak az hiányzik, hogy a regény rossz legyen.” A Száz év magány 1967-ben jelent meg, és világsiker lett, több mint 30 millió példányban kelt el.

García Márquez több interjúban is kifejezte, mennyire hálás feleségének: „A Halak jegyében születettem, és a feleségem Marcedes. Ez a két legfontosabb, ami az életemben történt, mert ennek köszönhetően éltem túl az írást.” Az író biográfusa, Gerald Martin így fejezte ki kettejük kapcsolatát: „Barcha olyan volt, mint Dantének Beatrice, azzal a különbséggel, hogy Gabo feleségül vette az ő Beatricéjét, és ötven évet éltek együtt.” Azok szerint, akik személyesen ismerték Mercedes Barchát, kivételes karakter volt, rendkívül intelligens, erős, pragmatikus, kíváncsi, humoros és titokzatos.

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Kapcsolódó

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Így azok, akik amúgy lusták olvasni, végre megtudhatják, melyik régi délutánon nosztalgiázott Aureliano Buendía ezredes a kivégzőosztag előtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.