Könyv

Elhunyt García Márquez özvegye, aki nélkül nem készült volna el a Száz év magány

2020.08.16. 12:20
Ajánlom
Amikor már arra sem volt pénzük, hogy feladják a Száz év magány kéziratát postán, Mercedes Barcha csak annyit mondott: „Az kéne még, hogy a regény is rossz legyen.”

87 éves korában, Mexikóvárosban elhunyt Mercedes Barcha Pardo, a kolumbiai író, Gabriel García Marquez özvegye. A halálhírt egy családtag is megerősítette, írja a BBC spanyol nyelvű kiadása.

Barcha 1932 novemberében születettt Magangué-ban, Kolumbia északi részén, egyiptomi felmenőkkel rendelkező családban. Hat testvér közül ő volt a legidősebb, apja gyógyszertárat vezetett.

1941-ben, egy karibi kisvárosban, Sucre-ban ismerkedett meg Gabriel García Marquezzel (akit Gabónak becéztek). A lány 9, a fiú 13 éves volt, a szüleik vakációzni vitték őket.

Miután Barcha befejezte az iskoláit, Márquezt újságíróként Európába küldték tudósítónak, ezért egészen 1958-ig vártak a házassággal, amiből két gyermek született, Rodrigo és Gonzalo. A pár 56 éven át együtt maradt, egészen Márquez 2014-es haláláig.

Mercedes Barcha a Gabo Foundation közleménye szerint feltétel nélkül szerette és segítette férjét, mindig vele volt, és együtt járták végig az irodalmi világ kalandjait. Barcha segítsége nélkül Márquez talán nem írta volna meg a Száz év magányt.

„Gaba” – ahogy sokan az asszonyt hívták – dolgozott és háztartást vezetett és cigarettát szerzett a férjének abban a 18 hónapban, amíg a könyv készült.

1966-ban, amikor postára akarták adni az ötszáz oldalas kéziratot a Buenos Aires-i kiadónak címezve, a mexikóvárosi postahivatalban kiderült, hogy csak a felét van pénzük elküldeni. Miután hazaértek, eladták a konyhai eszközeiket, hogy a kézirat másik felét is feladhassák.

GarciaMarquezandwife-120657.jpg

Gabriel García Márquez és felesége, Mercedes Barcha

Az író visszaemlékezése szerint a felesége ekkor, egyetlen mondatban fejezte ki másfél év felgyülemlő feszültségét: „Már csak az hiányzik, hogy a regény rossz legyen.” A Száz év magány 1967-ben jelent meg, és világsiker lett, több mint 30 millió példányban kelt el.

García Márquez több interjúban is kifejezte, mennyire hálás feleségének: „A Halak jegyében születettem, és a feleségem Marcedes. Ez a két legfontosabb, ami az életemben történt, mert ennek köszönhetően éltem túl az írást.” Az író biográfusa, Gerald Martin így fejezte ki kettejük kapcsolatát: „Barcha olyan volt, mint Dantének Beatrice, azzal a különbséggel, hogy Gabo feleségül vette az ő Beatricéjét, és ötven évet éltek együtt.” Azok szerint, akik személyesen ismerték Mercedes Barchát, kivételes karakter volt, rendkívül intelligens, erős, pragmatikus, kíváncsi, humoros és titokzatos.

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Kapcsolódó

Filmsorozat készül a Száz év magányból

Így azok, akik amúgy lusták olvasni, végre megtudhatják, melyik régi délutánon nosztalgiázott Aureliano Buendía ezredes a kivégzőosztag előtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv interjú

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

Az olvasóvá nevelést már csecsemőknél el lehet kezdeni, főleg ha Marék Veronika rajzolja a Babaolvasó-füzetet és az olvasójegyet. Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója mesélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a lelkes könyvtárosoknak egy település életében, de kiderült az is, mit szeretnek tanulni az önszerveződő nagyik.
Könyv ajánló

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.
Könyv hír

Magyar gyerekek rajzaival jelent meg J. K. Rowling új kötete

A Harry Potter után J. K. Rowling a „felnőttek világa” felé fordult, ám az elmúlt időszak eseményei miatt az írónő úgy gondolta, hogy mindennél nagyobb szükség van most a mesékre. Így született meg Az Ickabog, amit különleges kiadásban jelentetett meg az Animus Kiadó.
Könyv hír

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.